Week 2 – Értékelő

Detroit Lions – Green Bay Packers 21-42

Nézők nélkül játszotta a csapat az első hazai meccsét, amely ijesztően indult, de az első negyed gyengébb játéka után a védelem is magára talált, a támadósor pedig megint lehengerlő volt. Figyelmeztető jelek azért most is akadtak, mint ahogy újabb sérülések is.

A meccs

A meccs úgy indult, amitől Kenny Clark sérülése után tartani lehetett: rendkívül könnyen ment előre támadásban a Lions, akár futottak, akár passzoltak, minden sikerült nekik. Két TD-t is összehoztak az első negyedben, a kettő között a Packers csak mezőnygólig jutott. Ekkor, 3-14-es állásnál, kevesen gondolták volna, mennyire sima lesz később a meccs: a következő 31 pontot ugyanis a hazaiak szerezték. Előbb a két Aaron játszott össze, Rodgers passzából Jones szerzett touchdownt, majd több jó védekezés és néhány buta Lions-szabálytalanság után Rodgers Robert Tonyant is megtalálta az endzone-ban, vagyis máris a Packers vezetett. A maradék 14 másodperc ezúttal egy kihagyott mezőnygólra volt elég az ellenfélnek.

A második félidő pedig álomszerűen kezdődött: Jones mindjárt az első játékból futott egy 75 yardos TD-t. Ezután mindkét oldalon a védelmek percei következtek, de ebből is a Packers jött ki jobban: Matt Stafford megijedt a rárontó Rashan Garytől, kapkodva dobta el a labdát, amit Chandon Sullivan megköszönt és be is vitte az endzone-ba. Az újabb jó védekezést ezután mezőnygól követte, majd egy TD-vel ugyan még zárkóztak a vendégek, de Jones újabb touchdownja mindent eldöntött: a negyedik negyed második felében már jobbára a cserék voltak a pályán.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • 488 támadóyardot hozott össze a csapat, két meccs után már 85 szerzett pontnál járunk: kevesen számítottak ilyen domináns támadósorra. Persze, nem biztos, hogy a sok hiányzóval küszködő Vikings és Lions lesz a két legjobb védelem a szezonban, de korábban gyakran láttunk példát, hogy gyengébb védelmek ellen is szenved a csapat.
  • Összesen 259 futott yardot ért el a Packers: ha valaki a meccs előtt ezt a számot mondja, Kenny Clark hiánya miatt biztosan sokan fogadtak volna arra, hogy a Lions fut majd ennyit. Ők viszont megálltak 89-nél.
  • Aaron Jones újra a tavalyi formáját hozza, sőt, 168 futott yardja egyéni csúcs, mint ahogy a 75 yardos TD-je is az. Emellé elkapott 68 yardot, az összesen 236 scrimmage yard egy meccsen a második legtöbb a csapat történetében: a csúcsot Billy Howton tartja 257-tel.
  • Mindez nem sikerülhetett volna a támadófal nélkül: hiába kell variálni az összeállítással a sérülések miatt, most mindössze öt siettetést engedtek (igaz, egy sack is összejött a Lionsnak), és a futásblokkolás is kiváló – a 75 yardos TD-nél például Jenkinsnek és Linsley-nek legalább akkora szerepe volt, mint Jonesnak. Adam Stenavich eddig fantasztikus munkát végez a játékosaival.
  • Aaron Rodgers: most nem lettek olyan látványosak a statisztikái, de erről nem csak ő tehet (ld. a negatívumokat). Fontos pillanatokban most is koncentrált volt, pontos labdákat adott, és még egy elkapása is volt, amit ráadásul saját magának passzolt (egy leütött passz pattant vissza hozzá).
  • A védekezés a második negyedtől teljesen megváltozott, ezért Mike Pettine-t is dicsérni kell: jól forgatta embereit, hogy ellensúlyozza a gyengébb pontokat.
  • A védelem egyik legjobbja most Chandon Sullivan volt, aki pedig az egyik leggyengébb volt a múlt héten. Most se kezdte jól a meccset, de aztán igencsak feljavult: az interceptionje mellett többször is jó védekezéssel hívta fel magára a figyelmet.
  • Mint ahogy nagyszerűen játszott Rashan Gary is: másfél sacket szerzett, az egyiknél ráadásul ketten is hiába próbáltál megállítani, emellett kétszer megütötte Staffordot, és kulcsszerepe volt a pick-sixben is. Már a múlt héten is feltűnő volt, mennyit fejlődött a játéka, és most tényleg úgy nézett ki, mint egy első körös pick.
  • Kevin King is remek meccsen van túl szép csendben: gyakorlatilag végig játszott, mégsem ment az általa őrzött elkapók felé egyetlen passz sem, annyira jól eltüntette őket. Jaire Alexander is jól játszott: ugyan engedett négy elkapást, de ezek összesen értek 19 yardot.
  • JK Scottot is meg kell említeni, két puntot is a 10-yardoson belülre helyezett, sőt, ez a szám három is lehetne, ha a gunner nem nyúl a labda mellé. Eddig négyszer puntolt idén: mind a négy a 20 yardoson belül landolt.

Negatívumok

  • Elejtett passzok: hivatalosan négy ilyen volt a meccsen, Jones, Lazard, Valdes-Scantling és Sternberger ejtett el egy-egy labdát, de szigorúbb statisztikusok akár még három további dropot is feljegyezhettek volna (Sternbergernél, Lazardnál és Tonyannél).
  • Elrontott szerelések: most összesen 7 ilyen volt a csapatnál, ami nem kevés, ráadásul a safetyk élen jártak e területen, ugyanis Savage 3, Amos pedig 2 szerelést rontott el.
  • Sérülések: ahogy várható volt, az idei szezonban még a szokottnál is több a sérülés a ligában. Sok csapat vesztett már el sztárjátékosokat az egész szezonra, a Packersnél most Davante Adams és Corey Linsley sem tudta befejezni a meccset. Adamsnek a térdhajlítója sérült meg, de nem tudni, mennyire súlyosan. Linsley sérülése első hallásra nem tűnik komolynak, de a labdát feladó kezén fáj a hüvelykujja, ami erősen befolyásolhatja a játékát.

Összegzés

Ismét csak nem szabad elfelejteni, hogy a Lionsnál fontos játékosok hiányoztak a támadósorból és a védelemből is, de az tény, hogy a Packersnél semmi jele az „idény eleji formának”. A támadósor a számokat tekintve két meccs után a liga legjobbja, de persze van még min javítani, mint ahogy a védelemnek is kellene fejlődnie. A következő héten ugyanis jön az eddigi legkeményebb ellenfél, a New Orleans Saints.

Kommentek