Week 9 – Beharangozó

Green Bay Packers – San Francisco 49ers

2020.11.06. 02:26, Levi’s Stadium, Santa Clara, Kalifornia

A meccsről

Kellemetlen vereségen van túl a Packers, ráadásul a Covid-19 járvány is elérte a csapatot, amelyre csütörtök éjszakai meccs vár, a liga sérülésektől leginkább sújtott csapata, a 49ers otthonában.

Packers előzmények

A minnesotai győzelem után mindenki a Packerst tartotta esélyesebbnek a Vikings elleni hazai meccsen, a vendégek azonban szezonbeli legjobb játékukat nyújtották, Mike Pettine védelme pedig egyszerűen nem tudott mit kezdeni Dalvin Cookkal. Így 5-2-es mérleggel utazik a csapat Kaliforniába, ahol tavaly kétszer is kiütéses vereség lett a látogatás vége.

Problémát jelent, hogy az újonc futó, AJ Dillon pozitív koronavírus-tesztet produkált, így ő, valamint a közeli kontaktként azonosított és így karanténba kerülő Jamaal Williams és Kamal Martin nem tarthatott a csapattal. Rajtuk kívül Kevin King, valamint két safety, Vernon Scott és Will Redmond nem játszhat sérülés miatt. Kérdéses Aaron Jones, David Bakthiari, Rick Wagner és Raven Greene játéka.

49ers előzmények

A 49ers 4-4-es mérleggel áll, de ez a liga talán legerősebb csoportjában, az NFC Westben csak az utolsó helyre elég. A múlt héten a Seattle Seahawkstól kaptak ki viszonylag simán, de ennél is nagyobb gondot jelent nekik, hogy sérülés miatt nem csak Jimmy Garoppolo dőlt ki, hanem a liga legjobb tight endje, George Kittle is.

Pedig a 49ersben eleve annyi a sérült, hogy felsorolni is nehéz őket. Csak a kezdők közül biztosan hiányozni fog a fentieken kívül két futó, Raheem Mostert és Tevin Coleman, valamint a cserefutó Jeff Wilson, Deebo Samuel elkapó, a center Weston Richburg és cseréje, Ben Garland, a két félelmetes pass rusher, Nick Bosa és Dee Ford, a falban ráadásul Solomon Thomas és Ziggy Ansah se játszhat, de nem számíthatnak Richard Shermanre sem.

És ha ez még nem lenne elég, őket is elérte a koronavírus: Kendrick Bourne elkapó, valamint közeli kontaktjaként az ígéretes újonc WR, Brandon Aiyuk, és a kezdő OT Trent Williams is Covid-listára került, így ők sem játszhatnak.

Ami döntő lehet

  • Sikerül-e megállítani a 49ers futójátékát? Hiába hiányoznak rengetegen a hazaiak közül, a rendszer alkalmas arra, hogy gyengébb játékosok is jó teljesítményt nyújtsanak. A futás ellen pedig kifejezetten gyenge a Packers, a múlt héten például csak Kenny Clark és Kamal Martin nyújtott elfogadható teljesítményt a front sevenben – utóbbi pedig nem is játszhat most. Ha megint „szétfutják” a csapatot, akkor Mike Pettine egyre inkább kezdhet aggódni az állásáért.
  • Hogyan játszik a csereirányító, Nick Mullens? A múlt héten jól szállt be a Seahawks ellen, viszont Garoppolo korábbi sérülése alatt annyira hullámzóan játszott, hogy le is cserélték C.J. Beathardre. Mullens játékában benne vannak az interceptionök, pláne úgy, hogy mindössze egy egészséges elkapó van a keretben, aki viszont eddig inkább csak a special teamben kapott szerepet.
  • Mi lesz a Packers futójátékával? Könnyen lehet, hogy Aaron Jones sem játszhat, így Tyler Ervinre és a gyakorlócsapatból felhozható Dexter Williamsre várna a feladat. Előbbi nem klasszikus futó, utóbbi pedig eddig semmit nem bizonyított – hacsak annyit nem, hogy passzblokkolásban nem nagyon lehet rá számítani.
  • Sikerül-e megvédeni Aaron Rodgerst? Ugyan a legjobb pass rusherek nem játszhatnak a hazaiaknál, a Packers támadófala pedig a legjobbak közé tartozik a ligában, de most Bakthiari mellett Wagner sem biztos, hogy pályára tud lépni. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy a soha nem látott Jenkins-Patrick-Linsley-Runyan-Turner összetételben áll fel a fal.
  • Meg tudják-e állítani a hazaiak Davante Adamst, valamint az egyre többet mutató TE-párost, Robert Tonyant és Jace Sternbergert? A legjobb CB, Sherman hiányában Adams ismét nagy meccs elé nézhet, ha viszont rá koncentrálnak a hazaiak, akkor a tight endeknek lehet nagy napja.

Érdekességek

  • A két csapat most először játszik csütörtöki meccset.
  • A Packersnek ez a harmadik főműsoridős meccse a szezonban, az elsőt kettőt sikerült megnyerni.
  • Vezetőedzői karrierje során Matt LaFleur még soha nem vesztett két meccset egymás után.
  • A két csapat összesített mérlege 38-28-1 az alapszakaszban, 4-4 a rájátszásban. A San Francisco-i mérleg 10-17-1 az alapszakaszban.
  • A Packers az utolsó nyolc idegenbeli meccséből ötöt megnyert a 49ers ellen, az eddigi utolsó kettő viszont fájó emlék: az alapszakaszban kiütéssel, 37-8-ra győztek a hazaiak, az NFC döntőjében pedig 37-20-ra.
  • Matt LaFleur az öccsével, Mike-kal, a legjobb barátjával, a 49ers védőkoordinátor Robert Saleh-vel és régi kollégájával, mentorával, Kyle Shanahannel néz majd szembe.
  • A Packers támadófalának edzője, Adam Stenavich korábban két évet dolgozott asszisztensként a 49ersnél.
  • A Packers sztárjai közül sokaknak van kaliforniai kötődése. Rodgers és Adams például Chicóban illetve Palo Altóban nőtt fel, egyik sincs messze Santa Clarától, ráadásul mindketten kaliforniai egyetemre jártak (Cal, illetve Fresno State).
  • 2005-ben a 49ers választhatott először a drafton, sokan várták, hogy elviszik Rodgerst, aki gyerekkora óta arról álmodott, hogy ott játsszon. A választásuk viszont Alex Smithre esett.

A meccset a Fox közvetíti, de a szokásos streameket is megtaláljátok majd a Discordon.

Go Pack Go!

Kommentek