Week 9 – Értékelő

Green Bay Packers – San Francisco 49ers 34-17

A tavalyi szezon tapasztalatai alapján sokan tartottak a kaliforniai kirándulástól, de a rengeteg sérüléstől sújtott 49ers nem volt valódi ellenfél. A meccs szinte az első félidőben eldőlt, a hazaiak csak az utolsó negyedben tudtak kozmetikázni az eredményen.

A meccs

A meccs úgy kezdődött, ahogy idén megszoktuk: mindjárt az első drive Packers TD-t hozott, és az sem volt meglepő, hogy Rodgers Adamst találta meg az endzone-ban. A 49ers egy mezőnygóllal válaszolt (náluk is ott volt a TD lehetősége, de a gyakorlócsapatból felhozott elkapó elejtette a labdát), majd néhány punt után Raven Greene leszedte Nick Mullens pocsék passzát, és ezt TD-vel büntette a Packers, ezúttal Marcedes Lewis kapott labdát Rodgerstől. Sőt, a félidőbe még egy touchdown belefért: Rodgers egy 52 yardos passzal találta meg Marquez Valdes-Scantlinget.

A harmadik negyedben pedig tulajdonképp le is zárta a meccset a vendégcsapat, amikor MVS újabb labdát kapott el az endzone-ban. Crosby két mezőnygóllal még növelte az előnyt, amit a negyedik negyedben tudott csak csökkenteni a hazai csapat, de ekkor már a Packersnél is a cserék cseréi játszottak – futóként például a tight end John Lovett kapott szerepet.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Elsőként az ismét csúcsformában lévő Aaron Rodgerst kell említeni: 305 yard, 4 TD, 147,2-es passer rating, miközben gyakorlatilag hibátlanul játszott (egy túldobott labdát leszámítva). Több olyan passza is volt, amire csak a legnagyobbak képesek, talán az Adamsnek 4th downnál adott labdát érdemes leginkább kiemelni.
  • Davante Adams megint csak tarthatatlan volt, 173 elkapott yardig jutott. Meg kell jegyezni, hogy a 49ers védelmének talán a cornerback-sor a leggyengébb egysége, de így is kiemelkedő, hogy szinte minden játékban üresbe tudja játszani magát. A meccs után megkérdezték tőle, ő-e a liga legjobb elkapója: igenlő válasza után sem lehet nagy túlzással vádolni.
  • Megint csak dicsérni lehet a támadófalat: főleg a passzblokkolásban nyújtottak kiemelkedőt, egyetlen alkalommal értek oda a védők Rodgershez, az első félidő legvégén, de akkor is sokáig tartotta a labdát, hosszú passzt keresve. Külön ki kell emelni a három poszton is helytálló Elgton Jenkinst: bal guardként kezdte, Wagner sérülése után kiment baloldali tackle-nek, az utolsó drive-okban pedig centert játszott (közben pedig még a maszkját is magán hagyta). Billy Turner mindkét oldali tackle-ként kiválóan helyt állt, az újonc Jon Runyan pedig ismét csak jól szállt be a meccsbe.
  • Tyler Ervin 22 snapet volt a pályán a támadósorban, de ezalatt 12-szer megkapta a labdát. Azt, hogy elkapásoknál használható, eddig is lehetett tudni, de most a futásai sem voltak rosszak, így a visszatérő Aaron Jones is pihenhetett egy kicsit.
  • Ezúttal jól működött a futás elleni védekezés is. Ebben szerepe volt annak, hogy miután a 49ers nagy hátrányba került, a passzjátékot kellett előtérbe helyezniük, de ezúttal a Packers védőfala is kitett magáért. Főleg Kingsley Keke emelkedett ki, már nem először idén, aki ráadásul Mullensre is többször nyomást tudott gyakorolni. Egy-egy játékban pedig több játékos is meg-megvillant.
  • Tavaly a csapat erőssége volt a pass rush, idén viszont csak Za’Darius Smith villant néhányszor – egészen tegnapig. Ugyan csak egy sack jött össze, de Mullenst a két Smith és Rashan Gary szinte folyamatosan nyomás alatt tartotta, amiből sorra jöttek a hibák: az interceptionhöz például az idei legjobb meccsét játszó Preston Smith is kellett, Za’Darius pedig nem csak kikényszerített egy fumble-t, de össze is szedte a labdát.
  • Többször is lehetett idén kritizálni a safetyk, elsősorban Darnell Savage játékát, most viszont Adrian Amos és ő is jó teljesítményt nyújtott, főleg a futások ellen. Raven Greene pedig még egy interceptiont is szerzett.
  • És végül, szintén a pozitívumok között kell említeni Marquez Valdes-Scantlinget, annak ellenére, hogy elsőre ismét egy csúnya droppal vetette észre magát, ami után egy időre a kispadra is került, de aztán a hosszú TD-jénél jól csinálta, Troy Aikman megfogalmazásában, az egyetlen dolgot, amit igazán tud (gyorsan futott). Utána viszont, a második touchdownnál szépen verte meg a védőjét, aki még a sisakrácsánál fogva se tudta visszatartani (és még a labdát is elkapta). Rodgers, aki látható örömmel gratulált neki a TD-k után, a héten azt mondta, MVS-nek az önbizalma hiányzik, hogy jó játékos legyen. Ha csak ennyi a probléma, az most megjöhetett – de azért joggal lehetünk szkeptikusak.

Negatívumok

  • Josh Jackson volt a pályán a legtöbbet a cornerbackek közül, de nem azért, mert olyan jól játszott volna, sőt, valójában ismét azt igazolta, hogy elhibázott lépés volt őt húzni annak idején a második körben. Többször yardokra lemaradt emberéről, vagy épp szabálytalankodott, amikor pedig egyszer végre a passz pillanatában odaért, akkor szükségtelen durvaság miatt büntették. Csak bízni lehet abban, hogy Kevin King hamarosan újra játékra kész lesz.
  • A pálya közepén való védekezés évek óta komoly gondot jelent a Packersnél, nem elválaszthatatlanul attól a ténytől, hogy régóta nincs klasszis belső linebacker a csapatnál. Most ráadásul többen is hiányoztak, a pályára lépők pedig zónavédekezésnél többször is rosszul helyezkedtek, így könnyű célpontokat kínálva a keresztútvonalakat futó elkapók személyében Mullensnek.
  • Végre Oren Burks is elég sokat volt a pályán, igaz, ehhez a sérülések és Kamal Martin karanténja is kellettek. De hiába neki volt a legtöbb szerelése, nem játszott igazán jól, továbbra sem bizonyítja, hogy komoly szerep várhat rá a jövőben.
  • Most kevesebb volt az elrontott szerelés, mindössze négy, ugyanakkor több esetben rossz volt azt nézni, ahogy a 49ers futói vagy elkapói úgy mentek el egy-egy védő mellett, hogy az meg sem kísérelte a tackle-t.
  • Végül meg kell említeni a sérüléseket: a csapat legjobb védője, Jaire Alexander agyrázkódás miatt hamar kidőlt, ez csak azért nem okozott nagy gondot, mert a 49ersnek sérülések és a koronavírus miatt eleve alig voltak elkapói. Rajta kívül Krys Barnes és Rick Wagner számára is hamarabb véget ért a meccs, Dexter Williams pedig mindössze négy snapet tudott a pályán tölteni.

Összegzés

Voltak viták arról, hogy meg szabad-e rendezni a meccset, miután mindkét csapatnál 3-3 játékos Covid-listára került előtte. A Packers végül nagyon sima győzelmet aratott, ugyanakkor két újabb játékos is Covid-listára került utána: a pozitív tesztet produkáló Krys Barnes, valamint szobatársa, Jordan Love. Mindenesetre a szokásos egy hétnél most kicsit több idejük lesz felépülni.

Kommentek

One thought on “Week 9 – Értékelő

Comments are closed.