12. Hét Beharangozó

Los Angeles RamsGreen Bay Packers

2021. 11. 28. 22:25. Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin

A 12. fordulóban a Packers a Los Angeles Rams csapatát látja vendégül a tavalyi NFC Divisional meccs visszavágóján (azt a meccset szintén a Lambeaun játszották és a Packers 32-18-as győzelmével végződött). A két csapatnak hasonló a mérlege: a Packers  8-3-al vezeti az NFC North-ot, míg a Rams 7-3-al az NFC West második helyén áll.

A tavalyi mérkőzés óta a Rams jelentősen átalakult, és a bye week után igyekszenek javítani két vereséget követően, míg a Packers egy fájdalmas Vikings elleni vereség után igyekszik javítani hazai pályán, hogy pozitív szájízzel kezdhesse meg a bye weeket.

Történelem

A vasárnapi meccs előtt a két csapat (a 2018 szezon előtt St. Louis Ramsként, még korábban pedig Cleveland Ramsként) 96-szor találkozott és a mérleg teljesen kiegyenlített: 47 Packers-győzelem mellett 47 Rams-sikert és két döntetlent jegyezhettünk fel.

Packers előzmények

A Packers az első fordulóban a Saints ellen elszenvedett csúnya vereség után szárnyra kapott és sorban 7 mérkőzést nyert, mielőtt Rodgers hiányában egy szoros meccsen alulmaradt a Chiefs-szel szemben, majd legyőzte a Seahawks-ot és múlt héten egy utolsó másodperces field goallal kikapott a divíziós rivális Vikings ellen.

A Packersnél a legkomolyabb különbség a 2020-as szezonhoz képest a folyamatos sérüléshullám: a támadóoldalon a még a tavalyi szezonban kidőlt ligaelit LT David Bakhtiari után a falból Elgton Jenkins és Josh Myers, valamint a TE Tonyan, illetve a 3. számú RB Kylin Hill került az injured reserve listára, mellettük pedig nélkülözni kellett hosszabb-rövidebb időre többek között Aaron Rodgerst, Davante Adamst, Aaron Jonest, MVS-t, Lazardot. A védelemben sem jobb a helyzet: itt injured reserve listára került Za’Darius Smith, Jaire Alexander, Whitney Mercilus és a csapatnak mellőznie kellett szinte minden kulcsjátékost rövidebb-hosszabb időre.

A szezont eddig öszességében a „hullámzó” írja le talán a legpontosabban: a támadósornak és a védelemnek is voltak kiemelkedő mérkőzései, azonban mind a két sor mutatott kimondottan gyenge teljesítményeket. Több esetben az egyik egység tudta ellensúlyozni a másik küzködését (elég a védelem játékára gondolni a Seahawks, vagy a támadókéra a 49ers ellen), de az látszik, hogy egyik egység sem játszik folyamatosan azon a szinten, amire képes lenne.

Offense oldalon a szezon potitív meglepetése továbbra is a másodéves RB AJ Dillon, aki hétről hétre magas szinten teljesít. A hétvégén lehetséges, hogy ismét nagyobb terhelést fog kapni a limitáltan edző Jones mellett. A másik üde színfolt továbbra is az offensive line: eddig az összes hiányzóval együtt is nagyszerűen megoldotta a feladatot Adam Stevanich egysége.

Védőoldalon mindenképp pozitív meglepetés továbbra is az (ILB) De’Vondre Campbell játéka, aki a PFF értékelése alapján a belső linebacker pozícióban a legjobb teljesítményt nyújtja eddig a ligában. Mellette idén az EDGE Rashan Gary bizonyítja a potenciált, amit a vezetőség látott benne a draftolásakor, nagyszerű párost alkotnak Preston Smith-el Za’Darius Smith hiányában.

A csapat legkonzisztensebb egysége a speciális egység volt a szezon során, azonban ez sajnos konzisztensen gyenge játékot jelent, valószínűleg minden szurkoló gyomra összeszorul, amikor az egység pályára lép.

Összességében a PFF értékelése alapján a Packers a 14. helyen áll, az offense 12., a defense 8., a special team pedig nem meglepően csak a 29.

A hétvégén a csapat nem számíthat David Bakhtarira és a főleg special teamsben szereplő elkapó, Malik Taylor hiányozik biztosan, mellettük jó eséllyel nem szerepelhet a CB Kevin King és az EDGE Jonathan Garvin, viszont minden bizonnyal bevethető lesz Rashan Gary és Allen Lazard, Aaron Jones végső státusza pedig a meccs előtti órákban fog eldőlni.

Rams előzmények

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Rams komoly változásokon ment át, mióta a két csapat találkozott a tavalyi rájátszásban. Azóta a csapat több kulcsjátékossal erősített: a holtszezonban megszerezték a Lionstól Matthew Staffordot (Jared Goffért és több első körös pickért cserébe), a szezon során Von Millert a Broncostól (második- és harmadik körös pick), valamint Odell Beckham Jr-t szabadügynökként. Rajtuk kívül DeSean Jackson is a csapattal volt a szezon jó részében, de ő azóta már a Raiderst erősíti. Különbség, hogy a tavalyi meccsen a Rams jelenlegi legjobb elkapója, Cooper Kupp sem volt elérhető: ő egyértelműen Stafford első számú célpontja, különösen kulcshelyzetekben (third down, red zone).

A Rams erősen kezdte a szezont, az első 8 meccséből hetet megnyert, csak az addig még veretlen Cardinals ellen kapott ki (akiknek később a Packers vette el a veretlenségét). Ezt négy újabb győzelem követte (ezeknek az értékét némileg csökkenti, hogy a Seahawks után a Giantset, a Lionst és a Texanst sikerült legyőzni, akiknek az össesített mérlegük 5-25), majd kikaptak a két playoff-esélyes csapat, a Titans és a 49ers ellen.

A PFF értékelései szerint a Rams összességében a 2. legmagasabban jegyzett a ligában, negyedik offense-el és első defense-zel. Támadóoldalon a falat érdemes kiemelni, onnan is a LT Witworth-öt, az elkapó Kupp elit évet hoz eddig (második legmagasabb WR PFF értékelés), mellettük pedig Stafford is jól teljesít. Védőoldalon Aaron Donald (első DI a PFF-nél) vezetésével a teljes védőfal nagyon veszélyes, mellettük pedig Von Miller and Floyd zárja le a széleket és sietteti az irányítókat sikeresen. A secondaryből Jalen Ramseyt érdemes kiemelni, ő ismét a liga legmagasabb CB-értékelését érdemelte ki a PFF-nél. Ha gyenge pontot keresünk a védelemben, az a két belső LB, az újonc Ernest Jones és a tapasztalt, de nem túl hatékony veterán Troy Reeder lehetnek.

Ami döntő lehet

  • Adams vs Ramsey: a liga egyik legjobb elkapója és CB-je ismét összecsap. A tavalyi meccsen Adams került ki győztesen 66 yarddal és 1 TD-vel. Ugyan a szezon során eddig ritkán használták Ramseyt konzisztensen egy az egyben egy elkapón, de McVay múlt héten azt nyilatkozta, hogy ez potenciálisan változhat, ha szükséges.
  • Kulcs lesz, hogy a Packers támadófal hogyan bír a Rams pass rush-al. A Packers OL-ból három kezdőjátékos is hiányozni fog (Bakhtiari toábbra sem áll készen a visszatérésre, a jolly joker Elgton Jenkins a Vikings ellen dőlt ki az egész szezonra, a center Myers pedig a térdsérülése miatt hiányzik). Eközben a Rams a PFF értékelése alapján a harmedik legjobb pass rush egység és a legerősebb futás ellen. A Nijman, Runyan, Patrick, Newman, Turner összeállítású egységnek nem lesz könnyú dolga az Aaron Donald, Leonard Floyd és Von Miller nevével fémjelezett egység ellen. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az OL assistant coach Luke Butkus sem lesz elérhető a meccsen COVID-19 protokoll miatt.
  • Rodgers a héten is csak limitáltan edzett a törött lábujja miatt. Ez múlt héten nem jelentett komoly gondot (csak szerdán edzett és így is 385 yardot passzolt a Vikings ellen), de a Rams pass rush ellen szüksége lehet a mobilitására.
  • A sérülések a secondaryt is próbára tehetik, ahol Douglas and Stokes várható a kezdőbe. (King doubtful és egyre valószínűbb, hogy nem fog tudni játszani). Míg mind a ketten mutattak jó meccseket, máskor komoly gondjaik voltak a labda megtalálásával a levegőben. A Kupp és OBJ nevével fémjelzett támadósor komoly próbatétel lehet, de jó lehetőség a javításra is. De könnyen lehetséges, hogy Sullivan válghat főszereplővé, hiszen Kupp eddigi snapjainek több, mint kétharmada a slotból jött.
  • Packers pass rush: kulcs lesz, hogy a védelem mennyire fogja tudni 4 emberrel nyomás alatt tartani Matthew Staffordot. Ehhez Kenny Clark és Gary lehet a két főszereplő.
  • A tavalyi meccen a Packers ki tudta használni azt, hogy a Rams (a Packershöz hasonlóan) szeret kevés embert a boxban tartani, és közel 200 yardot futott össze. Érdekes lesz, hogy ezzel a lehetőséggel melyik csapat tud jobban élni ezúttal.
  • A múlt heti meccsen a Packersnek 6 turnover-lehetősége volt, ebből eggyel sem tudott élni. A szezonban eddig a Packers az összes olyan meccset megnyerte, ahol jobban jött ki a turnoverekből.
  • Kérdés, a Rams új szerzeményei, Von Miller (EDGE) és Odell Beckham Jr (WR) mennyi lehetőséget fognak kapni és mennyire tudnak hozzájárulni a csapat teljesítményéhez. Az érkezésük óta Miller eddig a defense snapek 66%-ban, míg OBJ az offense snapek 27%-ban volt a pályán. Jó eséllyel ezek nőni fognak a bye week után.

Érdekességek

  • A fogadóirodák a Ramst tartják kicsivel esélyesebbnek: másfél pontos vendéggyőzelmet jósolnak, és 47 pontot összesen.
  • A két vezetőedző jól ismeri egymást: Matt LaFleur és Sean McVay először Washingtonban dolgoztak együtt 4 évig, majd 2017-ben a Ramsnél McVay volt a vezetőedző és LaFleur az offensive coordinator.
  • További kapcsolat a két csapat között a Packers defensive coordinator Joe Barry: mielőtt csatlakozott volna a Packershöz, 2017 és 2020 között a Rams assistant HC/linebacker edző pozícióját töltötte be.
  • Mióta LaFleur a vezetőedző, a Packers nem vesztett el két egymást követő meccset egy szezonban.
  • Matt Stafford korábbi divíziós ellenfélként jól ismeri a Packerst, eddig 20 alkalommal játszott a GB ellen, 7-13 a mérlege, és 20-szor adta el a labdát ez alatt.
  • Az előrejelzések alapján vasárnap nem fog havazni, fagypont alatti hőmérséklet mellett.

A meccset a Fox közvetíti, de a Discordon most is jelentkezünk a szokásos streamekkel.

Kommentek

One thought on “12. Hét Beharangozó

Comments are closed.