Week 15 – Beharangozó

Carolina Panthers – Green Bay Packers

2020.12.20. 02:15, Lambeau Field, Green Bay, Wisconsin

A meccsről

A Packers biztos csoportelsőként fogadja a rájátszásba már biztosan nem jutó Carolina Panthers csapatát. Óvatosnak kell azonban lenni, az ilyen meccseken gyakran történik meglepetés az NFL-ben.

Packers előzmények

A Detroit Lions otthonában aratott győzelemnek, valamint a Vikings vereségének köszönhetően a Packers már biztosan ott lesz a playoffban, hiszen eldőlt, hogy megnyerte a csoportját. A Saints veresége ugyanakkor azt is jelenti, hogy jelenleg az NFC első kiemelt helyén is a Packers áll, és ha megnyeri a hátralevő három meccset, akkor itt is marad, és bye weekkel kezdheti a rájátszást.

Az elmúlt hetekben a támadósor Aaron Rodgers és Davante Adams vezetésével továbbra is szárnyalt, a futójáték is kezd újra beindulni néhány gyengébb meccs után, ráadásul a Lions ellen Marquez Valdes-Scantling is élete legjobb meccsét produkálta, a támadófal pedig továbbra is a liga legjobbjai közé tartozik. A védelem is kezdett életjeleket mutatni az elmúlt hetekben, ugyanakkor a special team, azon belül is a coverage egység, ha lehet, egyre mélyebbre süllyed, ami még komoly gondokat okozhat a későbbiekben.

Sérüléseket tekintve továbbra sem áll rosszul a csapat. Bár Jace Sternberger továbbra sem épült fel agyrázkódásából, mellette csak Malik Taylor játéka kérdéses.

Panthers előzmények

4-9-es mérleggel érkezik Green Baybe a Panthers csapata, amelyet a bye week után otthon vert el a hétvégén a nem túl acélos Denver Broncos, és így az elmúlt hét meccsből a hatodikat vesztették el. Persze, a Panthers egész szezonját meghatározza, hogy a csapat legjobbja, Christian McCaffrey alig néhány meccsen tudott pályára lépni különböző sérülések miatt. Mostani játéka hivatalosan kétséges (doubtful), de a hírek szerint nem fog játszani. McCaffrey-t elsősorban Mike Davis helyettesítette eddig, nem is rosszul, de azért a két játékos messze nincs egy szinten.

Irányítóposzton Teddy Bridgewater továbbra is élvezi az újonc vezetőedző, Matt Rhule bizalmát, és nagy hibákat nem is követ el, igaz, nagy bravúrokra se lehet tőle számítani. Az elkapóktól annál inkább, Robby Anderson közel jár már az 1000 yardhoz idén, DJ Moore is visszatérhet a hétvégén, a villámgyors Curtis Samuel játéka viszont kérdéses.

A védelemben már régóta sérültlistán van a fal oszlopa, Kawann Short, és nincs már az előző szezon után váratlanul visszavonuló Luke Kuechly sem, nagyon kell figyelni ugyanakkor az újonc safety/linebacker hibridre, az utóbbi hetekben látványosan és jól játszó Jeremy Chinnre. Ugyanakkor több kezdő is hiányozhat a csapatból.

Ami döntő lehet

  • Mennyire tud alkalmazkodni Matt LaFleur és a támadósor a Panthers különleges, 3-3-5-ös védekező felállásához? A gyors linebackerek okozhatnak gondot, érdemes lesz a meccs elején a Packers futójátékára figyelni.
  • A Panthers három, említett elkapója összesen közel 2700 yardot és 11 TD-t szerzett már. Jaire Alexander jó eséllyel leveszi egyiküket a pályáról, de Kevin Kingtől és az idén tavalyi önmagához képest kicsit visszaesett Chandon Sullivantől is jó meccsre van szükség.
  • Robby Anderson azonban mindegyik corner ellen előnyben lenne: Alexandernél és Sullivannél sokkal magasabb, Kingnél pedig gyorsabb. Vélhetően az egyik safety is gyakran besegít majd a levédekezésében, illetve több zónavédekezésre is lehet számítani – igaz, ebben idén nem remekel a csapat.
  • Fontos lesz, hogy mekkora lesz a nyomás Bridgewateren, mennyi ideje lesz passzolni. Russell Okung játéka kérdéses, ő nagyon hiányozna a vendégek támadófalából, de még ha játszik is, Za’Darius Smith, az utóbbi hetekben remeklő Rashan Gary, valamint a fal belsejében Kenny Clark komoly gondokat okozhat. Arra is figyelniük kell, hogy Bridgewatert a zsebben tartsák, hiszen ő futva is képes first downokat szerezni.
  • A másik oldalon viszont passzsiettetésben szinte csak a másodéves Brian Burnsre kell figyelni – azt pedig mindannyian tudjuk (láttuk eleget idén is), hogy az MVP-címre hajtó Rodgers mire képes, ha nincs rajta nyomás, ezt a vendégek nem túl erős secondaryje ellen is megmutathatja.
  • Vigyázni kell a labdára: a Panthers védelme 13 fumble-t okozott már idén, ez komoly fegyver a kezükben.
  • És végül: a special team. Nem fér bele, hogy megint hosszú visszahordást engedjen a csapat, de a saját visszahordásoknak is javulniuk kell.

Érdekességek

  • Elég sok szoros meccset játszott idén a Panthers, hatot is egy labdabirtokláson belüli különbséggel vesztettek el.
  • A két csapat összesített mérlege 10-6 a Packers javára (a Lambeau Fielden 5-2), az utolsó hat meccsből ötön legfeljebb 8 pont volt a különbség.
  • A két csapat a playoffban egyszer találkozott eddig (ez volt a legelső meccs a két csapat közt), az 1996-os konferenciadöntőt a Packers nyerte 30-13-ra. A Panthers vezetőedzője akkor Dom Capers, a Packers későbbi defensive coordinatora volt.
  • Az utolsó meccsüket egymás ellen tavaly játszották, november 10-én hazai pályán 24-16-ra nyert a Packers.
  • A Packers az alapszakaszban eddig 30 meccset játszott szombaton, 17-13-as mérleggel, de az utolsó hatból ötöt megnyert. Aaron Rodgersnek ez mindössze a második szombati meccse lesz.
  • A Panthers TE-edzője, Brian Angelichio korábban a Packersnél töltötte be ugyanezt a posztot, a secondary edzője, Jason Simmons pedig 2011 és 2019 edzősködött Green Bayben.
  • Preston Smith és Mike Davis együtt jártak középiskolába Georgiában.

A meccset az NFL Network közvetíti, de a szokásos streameket is megtaláljátok majd a Discordon.

Go Pack Go!

Kommentek