Week 16 – Értékelő

Tennessee Titans – Green Bay Packers 14-40

Az idei első havas meccsen a szezon legjobb játékát mutatta a csapat, így magabiztos győzelmet aratott a kifejezetten jó erőkből álló Tennessee Titans ellen: a meccs előtt a liga legtöbb pontot elérő támadóegységét sikerült 14 ponton tartani.

A meccs

Úgy indult a meccs, ahogy azt minden Packers-szurkoló szeretné: magabiztos drive végén Davante Adams touchdownjával előnyhöz jutott a hazai csapat, majd miután a Titans a havas pályán nem próbálkozott meg egy 50 yardos mezőnygóllal, punt után Equanimeous St. Brown TD-elkapásával még az első negyedben sikerült növelni az előnyt. Sőt, a második negyedben Darnell Savage ellopta Ryan Tannehill passzát, ezt pedig Aaron Rodgers és Adams egy újabb TD-vel büntette. Két sack hamar véget vetett a Titans következő támadásának, utána viszont Mason Crosby rúgását blokkolták a védők (a visszahordás végén JK Scott megmutatta, tud ő szerelni is) – a bírók viszont megmentették a csapatot, tévesen offside-ot ítéltek. A negyedik kísérlet azonban nem sikerült, így a szünet előtt Jonnu Smith elkapott TD-jével szépített a Titans.

Sőt, a harmadik negyed elején Tannenill 45 yardos futott touchdownjával szorossá is tették az állást, de Rodgers és Adams gondoskodott arról, hogy ne kelljen izgulni: utóbbi már a harmadik TD-jét kapta el a meccsen. Azt is meg kell jegyezni, hogy a drive során egy újabb bírói hiba segítette a csapatot: Aaron Jones 59 yardos futásánál nem vették észre, hogy rálépett az oldalvonalra, így mintegy 20 yardot nyert a csapat. Egy újabb vendégpunt után AJ Dillon is megszerezte első NFL touchdownját egy 30 yardos futással, majd Christian Kirksey lopta el Tannehill passzát – ezt az ajándékot azonban Rodgers hamar vissza is adta. Egy remek vörös zónás védekezés után viszont AJ Dillon második TD-je lezárta a meccset, ezután már a cserék voltak fent.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Kezdjük a támadósorral: egyetlen alkalommal sem kellett puntolnia a csapatnak, olyan jól haladt az offense. Aaron Rodgers megint MVP-formában játszott: 231 yardig és négy TD-ig jutott, 128,1-es QB-ratinggel.
  • Davante Adamsre lassan nehéz szavakat találni: 11 elkapásból 142 yardot és 3 TD-t szerzett. Teljesen mindegy, ki fogja őt, szinte biztos, hogy többször tisztára játssza magát, de ha nem, akkor is elkapja a labdát. Ha nem kellett volna sérülés miatt két meccset kihagynia, az egyik legnagyobb esélyese lehetne az Év Támadójátékosa címnek.
  • A futójáték is nagyszerűen működött, nagy részben AJ Dillonnak köszönhetően, aki most kapott először nagyobb szerepet, és ezt 124 yarddal és 2 TD-vel hálálta meg. Majdnem 6 yardos átlaga kiváló, ráadásul 9 elrontott szerelést is kikényszerített. Aaron Jones is hozzátette a magáét, ő 94 yardot futott.
  • Mindez nem sikerülhetett volna a támadófal nélkül. Corey Linsley visszatérésével Lucas Patrick került ki a kezdőből (Elgton Jenkins pedig visszament guardnak), és megint alig volt nyomás Rodgersen. Mindössze egy sacket ért el a Titans (ez volt idén az első, amit David Bakhtiari engedett), és összesen négyszer tudták siettetni az irányítót, amiből ráadásul kettő a futók számlájára írható.
  • Allen Lazard most nem elkapásokkal tűnt ki, hanem azzal, hogy mennyire jól blokkolt a futásoknak.
  • A védelmet mindenképp komoly elismerés illeti, amiért nyolc meccs után először Derrick Henry 100 yard alatt maradt. Ebből mindenki kivette a részét, de Mike Pettine-t is kell dicsérni: sokszor eltért a kedvenc nickel és dime formációktól (amikor öt illetve hat defensive back van a pályán), a front 7 most gyakran valóban hét tagú volt.
  • A passzjátékot még ennél is jobban sikerült limitálni, Tannehill mindössze 121 yardig jutott. A félelmetes elkapópáros, A.J. Brown és Corey Davis szinte észrevehetetlen volt, és két interceptiont is szereztek a védők.
  • Érdemes persze több játékost külön is megemlíteni, és most Rashan Garyvel kell kezdenünk, aki még ebből a nagyszerűen játszó védelemből is kiemelkedett: kiválóan zárta le a széleket futás ellen, ha pedig Henry közelébe került, magabiztosan szerelt, emellett folyamatosan nyomást gyakorolt Tannehillre is – az egyik vezetett Savage interceptionjéhez. Most látszott igazán, mit láttak benne a scoutok, ami miatt tavaly olyan hamar draftolta a csapat.
  • A másik két pass rusher, Za’Darius Smith és Preston Smith is jól játszott: a futás limitálása mellett előbbi szerzett egy újabb sacket (12,5-nél jár a szezonban), utóbbinak pedig, amellett, hogy leütött egy passzt, jelentős szerepe volt a második interceptionben.
  • Kenny Clark megint hozta a szokásos formáját: nem egyszer ketten sem tudták megfékezni, az ő szerepe a védőfalban jelentősen hozzájárult Henry megállításához.
  • Az elmúlt két meccs alapján Krys Barnes lett az első számú LB a csapatban, Christian Kirksey-nél Kamal Martin is eggyel több snapet volt a pályán, de Kirksey a most neki jutott 12-t maximálisan kihasználta: egy sacket és egy interceptiont is szerzett.
  • Jaire Alexander felé többször is passzolt Tannehill, de sok sikerrel nem járt: öt próbálkozásból mindössze egy elkapást engedett. Mindegy volt neki, kit őriz, sem Brownnak, sem Davisnek, sem a tight end Smithnek nem volt esélye ellene.
  • Adrian Amos és Darnell Savage is hibázott Tannehill TD-jénél, de ezt az egy playt leszámítva mind futás, mind passzok ellen kiválóan játszottak. Amos az első egy-két meccs után folyamatosan magas szinten teljesít, Savage pedig az elmúlt hetekben javult fel nagyon – most többször úgy tűnt, mintha egyszerűen gyorsabban játszana, mint a pályán lévők többsége. Ugyan egy második interceptiont (egyben egy potenciális pick-sixet) elejtett, de így is kiváló teljesítményt nyújtott.
  • Érdemes még kiemelni, hogy egyetlen szabálytalanságot sem követett el a csapat az egész meccsen, ami elég ritka az NFL-ben.
  • Dillon mellett pedig Equanimeous St. Brown is első touchdownját szerezte a ligában.

Negatívumok

  • Kevés negatívumot lehet elmondani a meccsről, ugyanakkor a special team megint nem remekelt: Mason Crosby kihagyott egy újabb extra pontot, egy mezőnygól-kísérletét pedig blokkolták, és csak a nem létező offside miatt nem kerül ez a statisztikákba.
  • Az ezt követő playt is meg kell említeni: a blokk és a büntetés után 4. és 3-nál a stáb nem mert megpróbálkozni egy újabb mezőnygóllal, inkább passzjátékot választottak – aminek sack lett a vége. Mintha csak kompenzálni akarták volna a bírók rossz döntését…
  • Aaron Rodgers megdobta ötödik interceptionjét is a szezonban, ráadásul a mostani rá nem jellemző módon egy hibás döntés eredménye volt – ezen kívül egyébként mindössze három rossz passza volt.
  • Sérülések szempontjából továbbra is kifejezetten jól áll a csapat, de most Rick Wagner dőlt ki a sorból. Egyelőre nem tudni, mennyi időre.

Összegzés

A Seahawks győzelme miatt a meccs gyakorlatilag tét nélküli volt, hiszen a magabiztos győzelem után is ugyanaz a helyzet, mint vereség esetén lett volna: egy utolsó fordulós chicagói győzelemmel megszerezné a csapat az első kiemelést az NFC-ben, vereség esetén viszont akár a harmadik helyig is visszacsúszhat. Így érdemes lesz a Saints és a Seahawks meccsét is figyelni vasárnap. Az viszont a jövőre nézve mindenképp biztató, hogy a védelem az elmúlt négy meccsen átlagban mindössze 17,5 pontot engedett az ellenfeleknek, miközben a hétvégi eredményeknek köszönhetően ismét a Packers támadóegysége áll az első helyen a szerzett pontokat tekintve.

Kommentek