Packers Hungary Club

Bart Starr 82 éves lett

Nehéz szavakba önteni azt a tiszteletet és megbecsülést, ami a mai napig övezi és kíséri az egykori Packers irányító legenda és későbbi vezető edző Bart Starrt járjon bárhol.

bart cikkbe

Bryan Bartlett “Bart” Starr 1934 Január kilencedik látta meg a napvilágot az alabamai Montgomery városában. Ott is nőtt fel, ott végezte el a középiskolát is. Fiatalkorát beárnyékolta bátyja Hilton E. “Bubbly” Starr korai elvesztése( fiatalon egy elmulasztott tetanusz védő oltás miatt hunyt el vérmérgezésben), illetve a második világháború, ahova édesapja önként ment harcolni. Bár apja épségben visszatért a háborúból, Bart viszonya megromlott édesapjával a testvére halála után.

A Montgomery Sidney Lanier középiskolában érettségizett le és ott kezdett komolyabban a focival foglalkozni, annak ellenére, hogy édesapja más irányba próbálta terelni. Miután végzős középiskolai évében egy veretlen szezont produkált irányítóként, több neves egyetemről is megkeresték, ám ő végül az Alabama egyetemen folytatta tanulmányait és sport pályafutását. Első évében nem kezdő irányító volt az egyetemen, csak csere QB szerepe volt és emellett safety-ként és punterként is beugrott folyamatosan(akkoriban még előfordult, hogy egy játékos akár 3-4 poszton is játszott). Érdekesség, hogy punterként 41,4 yardot átlagolt, amivel a második legjobb punternek számított az 1953-as egyetemi idényben.

cherry bart

1954-ben szeretett bele  Cherry Mortonba és titokban azt kezdték tervezni, hogy megszöknek otthonról. A fiatalok viszonylag sokáig titkolták szüleik elől kapcsolatukat, de végül egybe keltek és az eltelt évtizedek ellenére a mai napig is boldog párt alkotnak. Két fiú gyermekük született az évek során, a sors kegyetlen fintora, hogy egyikőjüket fiatalon elvesztették(24 évesen drog túladagolásban halt meg). Három unokával is büszkélkedhetnek.

1955-ben új edzőt kapott az Alabama egyetem csapata J.B. Whitworth személyében, akinek megtetszett Bart mozgása és punterből irányítóvá léptette elő, melynek eredménye az lett, hogy az előző évi csalódást keltő 4–5–2 eredmény után, Starr  a Blue–Gray bowlba vezette csapatát. Az ifjú Bartra ekkoriban figyelt fel az alabamai egyetem akkori kosárlabda edzője Johnny Dee, aki személyes jó barátja volt Jack Vainisinek, a Green Bay Packers akkori személyi igazgatójának. Vainisi is úgy gondolta, hogy megfelelő képességei vannak az ifjú titánnak és ennek eredménye képpen az 1956-os draft (igaz csak) 17. körében a kereken 200. pickként választotta ki a Green Bay Packers.

bart ujonc

Első éveiben olyan irányítók mögött tanult bele az NFL játék stílusaiba mint Tobin Rote,  Babe Parilli és  Lamar McHan. Karrierje akkor kezdett felfelé ívelni, amikor 1959-ben új vezető edző érkezett a csapathoz Vince Lombardi személyében. Lombardi eleinte még McHant favorizálta, de az 1960-as Philadelphia Eagles ellen elvesztett rájátszás mérkőzés után Starrba fektette a bizalmát. Ami ezután történt, az már történelem. Lombardi ezután sosem vesztett el rájátszás meccset Barttal és a Packersel és így váltak mindketten legendává mind a wisconsini kisvároson belül és kívül.

Vince_lombardi_bart_starr

A Lombardi-Starr páros történelmet írt, megnyerte az első két Super Bowlt és mindezt egymáskövető szezonban vitte véghez, amivel végleg világhíressé tették a wisconsi kisvárost Green Bayt is. Bart Lombardi 1967-es vezető edzői lemondása után, majd 1969-es washingonba történő távozása után  még 1971-ig volt a Packers irányítója, azután 1972-től 1974-ig Dan Devinnel együtt voltak a csapat QB edzői. 1974-ben a csapat vezetése megbízta a vezető edzői feladattal, amelyet elvállalt és utána  kilenc évig vegyes eredményekkel el is látott. 1984-ben még elvállalt egy vezető edzői állást a  Arizona Firebirds csapatánál, de egy év után végleg visszavonult mindennemű amerikai football tevékenységtől. Négy alkalommal szavazták be a Pro Bowl keretbe, 1966-ban az év legértékesebb játékosa címet kiérdemelte AP és UPI-tól is, továbbá az első kettő Super Bowl legértékesebb játékosa címet is bezsebelhette. Legendás 15-ös mezét a Packers 1973-ban vonultatta vissza és 1977-ben iktatták be az NFL halhatatlanok közé a Pro Football Hall of Fame-be. 1981-ben beszavazták a  Wisconsin Athletic Hall of Fame-be is(legjobb mindenkori wisconsini sportolók közé). Az NFL még egy díjat is elnevezett róla melyet a jelenlegi irányítónk Aaron Rodgers is kiérdemelt 2014-ben kiemelkedő közösségi munkájával és jótékonysági tevékenységeivel. Aktív évei után elvonult a nyilvánosság elől és csendesen, visszavonultan él Birminghami (Alabama) otthonában feleségével. Sajnos mostanában az egészségi állapota eléggé leromlott (stroke és kisebb szivroham is érte az utóbbi időkben), de ez nem gátolhatta meg abban, hogy idén novemberben (még egyszer utoljára?) ellátogasson sikereinek helyszínére a Lambeau Fieldre, hogy részt vegyen Brett Favre, a másik Packers irányító legenda mezének visszavonultatási ceremóniáján. Ami azon a napon ott a Lambeau gyepén történt, valószínűleg minden Sajtfej számára egy életre szóló csodálatos momentum volt.

bart favre

Kívánunk neki, nagyon sok boldog születésnapot és még sok-sok erőt egészséget!

Isten éltesse Bart Starrt!

 

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful