Packers Hungary Club

Week 17 – Beharangozó

Minnesota Vikings at Green Bay Packers
2016.01.04., 2:30, Lambeau Field, Green Bay
week17lead

Szinte még csak most kezdődött a 2015-ös bajnokság és már is ott tartunk, hogy az alapszakasz zárófordulójához érkeztünk. A 17. játékhéten a csoportrivális Minnesota Vikings együttesét fogadjuk a Lambeau Fielden. Normál esetben egy ilyen párosítás országos hazai lenne, de ebben a szezonban ilyenről sajnos nem beszélhetünk. Eddig idén két hazai pályán megrendezett csoportmeccset is vereséggel zárt a Packers, mind a Chicago, mind a Detroit győzni tudott a Lambeau Fielden. A sors furcsa fintora, hogy idegenben viszont 3-0-ás mérleget ért el a csapat a riválisokkal szemben.

A mérkőzésnek külön pikantériája, hogy a győztes felülhet az NFC North trónjára és ezzel megszerzi a hazaipálya előnyét az első, wild card körös rájátszás mérkőzésen. Ha nyer a Packers akkor ez lesz zsinórban az 5. csoportelsősége, a Vikings 2009 óta nem tudta első helyen zárni a szezont csoporton belül.

Az elmúlt két évben mindig az utolsó fordulóban dőlt el az NFC North első helye. Játszottunk már a Bears-szel és a Lions-szal is az első helyért az elmúlt két évben, hogy teljes legyen a kör most a Vikings is esélyt kap arra, hogy az utolsó fordulóban letaszítsa a trónról McCarthy gárdáját. Nem sűrűn volt erre eddig a Vikingsnek lehetősége, mindössze az a második eset, hogy a zárófordulóban találkozzon ez a két csapat.

Packers előzmények

Nehéz szezon áll a csapat mögött, az impresszív 6-0-ás kezdés után felült a csapat a hullámvasútra, egy-egy bizakodásra okot adó mérkőzést rendszerint egy nagy pofon követte. Volt itt minden, a Denver lenullázta a támadókat, a Panthers csak a garbage time alatt hagyta szóhoz jutni Rodgerst, Hail Mary passzal megnyert Lions elleni csata, sima győzelem a Dallas felett, majd totális összeomlás a Cardinals ellen.

A szezont a legjobban nem meglepő módon a sérülések alakították. Kezdődött az egész Nelsonnal még a felkészülés során aztán szép lassan követték őt a többiek: Barrington, Quarless, Montgomery, Goode. Ez így önmagában még nem lenne hatalmas baj, de a teljes szezonban méteres injury reportok jöttek ki hétről hétre. A kezdő OL-ből gyakorlatilag 17 héten át mindig volt valaki a listán, Shields, Burnett, Lacy, Hayward, Hyde, Abbrederis is sérülésekkel küszködött, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

week17

Jelen pillanatban is nem kevesebb, mint 16(!) fő szerepel a sérült listán. A kezdő támadófal minden tagja harcol valami sérüléssel: Josh Sittonnak a háta fáj hetek óta, TJ Lang vállsérüléssel készült, a Linsley-Bakhtiari-Bulaga trió pedig a bokájával küszködik. Ötük közül egyedül Bakhtiari szereplése kapott kérdéses státuszt, a többiek valószínűleg játszani fognak.

A legnagyobb hiányzó Sam Shields lehet, akinek szereplése agyrázkódás miatt kétséges. Szintén agyrázkódása volt BJ Rajinak, akit az előző mérkőzésen Clinton-Dix ütött ki. Játéka sokáig kérdéses volt, ám nem rég valószínűre módosította a státuszát a csaoat. Ágyéksérülés miatt a védőfal legjobb játékosa, Mike Daniels szereplése is kérdéses, ez talán a legnagyobb csapás a védelem számára.

Justin Perillo és Jayrone Elliott biztosan hiányozni fog hétfőre virradó hajnalban, előbbi a térde, míg utóbbi a karja miatt nem tudja vállalni a játékot.

Vikings előzmények

A Vikings csapata ugyanúgy 10-5-ös mérleggel áll jelenleg, mint a Packers. Kicsit nehezebben indult be a szezonjuk, bye week előtt 2-2-es mérleggel álltak. Meglepetésre rögtön az elején kikaptak a 49erstől, majd a Denver is túllépett rajtuk. Ezt követően egy 5 mérkőzéses győzelmi szériával zárkóztak erőteljesen és a szezon második felében a csoport első helyét is átvették egy időre. Jelenleg egész szép lendületbe jöttek, utolsó két meccsükön 87-34-es összesített pontkülönbséggel léptek túl a Gaints és a Bears csapatán.

A csapatot egyértelműen Adrian Peterson játéka viszi a hátán, 1418 futott yardjával az utolsó forduló előtt a legeredményesebb running back a ligában. Összesen hét alkalommal lépte át a 100 futott yardos határt egy mérkőzésen, az Oakland ellen egyenesen 203 yardig jutott a földön.

Adrian-Peterson1

Sérülésekkel sokkal jobban állnak mint mi, egyetlen játékosuk szereplése kétséges csak, az egyik kezdő defensive tackle, Linval Jospeh, lábsérülés miatt nem tud majd játszani. Rajta kívül a teljes keret bevethető.

A mérkőzés

Ez lesz a két csapat 109. alapszakasz találkozója, az örökmérleg egyelőre 58-48-2 a Packersnek. Mint már említettem a találkozó tétje nem kevesebb, mint az NFC North trónja. Utoljára a 2009-es szezonban tudott győzni a Vikings a Lambeau Fielden, akkor a 8. fordulóban 38-26-os sikert értek el.

A támadók oldaláról egyértelmű, hogy Adrian Peterson limitálása lesz a legfőbb feladat. Ezt a 11. héten remekül megoldotta a Packers védelme, csupán 45 yardot engedélyezett a kiváló futónak. Ennél rosszabbat csak a nyitóhéten, a 49ers ellen produkált Peterson, akkor 31 yardig jutott csak. A Vikings sikeressége nagyban függ a teljesítményétől, beszédes adat, hogy mind az öt vereségük alkalmával egyszer sem jutott AP 100 yard fölé, ellenben ha elérte a 3 számjegyű futott yardot minden alkalommal győztesen távoztak a pályáról. Peterson egyébként rendre jól szerepel ellenünk, zsinórban 7 mérkőzésen szerzett legalább egy touchdownt ellenünk, ez a leghosszabb széria a Packers történelmében.

mike-daniels-packers-throat

Rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy Daniels játéka kérdéses, ez nagyban visszavetheti a futás elleni védekezést. A nem rég új szerződést kapó defensive end a Packers védőfalának legeredményesebb tagja és kulcsszerepe van a futások megállításában, nagy érvágás lesz a hiánya.

Ha Petersont sikerül ismét limitálni, akkor az már fél győzelem. Ugyanis ha Bridgewater kezébe kell adni a mérkőzést, akkor sokkal könnyebb dolga lesz a védelemnek. A Vikings támadófala nem a keménységéről híres, legutóbb 6-szor sikerült bezsákolni a másodéves QB-t, amiből Datone Jones egymaga kettőt vállalt. No nem mintha Packers oldalról nagy lenne az öröm a támadófal kapcsán. Bakhtiari játéka kérdéses, ami előre vetíti, hogy megint az a Don Barclay fog a vakoldalon vitézkedni, aki előző mérkőzésen 4 sacket engedélyezett.

Az alap statisztikák alapján nincs sok különbség a két csapat támadófala között, a Vikings egysége 42 sacket és 91 QB-hitet engedélyezett, a Packersé szintén 42 sacket és 93 QB-hitet. Ez alapvetően elhanyagolható differencia. Viszont ha a PFF értékeléseit nézzük, akkor még úgyis magasabb az egység tagjainak átlaga a Packersnél, hogy Bakhtiari helyett a béka segge alatti grade-del jutalmazott Barclayt számolom kezdőnek.

packersol

A Packers OL feladata valamivel könnyebbnek ígérkezik, a Vikings pass rush nem elit kategória, 38 sacket jegyeztek eddig, amivel éppen beférnek a top10. Kiemelten kell majd vigyázni Everson Griffenre, aki a legeredményesebb passzsiettetője a Vikingeknek. Ami probléma ezzel, hogy Griffen pont a vakoldalról támadja majd Rodgerst, hosszú éjszakának ígérkezik ez Barclay számára.

A védelmükből ki kell még emelni Anthony Barrt, aki elit szinten játszik a linebacker sorban. Barr ráadásul nem csak a futások ellen jeleskedik, hanem coverage-ben is kifejezetten eredményes. A secondary legveszélyesebb játékosa pedig Harrison Smith, aki eddig csak két interceptiont jegyzett, de abból az egyiket pont előző héten szerezte Eli Manning ellen, amit TD-ig vissza is vitt.

Érdekes statisztikák

  • Mike McCarthy vezetése alatt eddig 8-1 a csapat mérlege a zárófordulóban, ebből 4-0 hazai pályán.
  • Szintén 2006 óta 276 pontot szereztünk eddig a zárófordulóban, ami holtversenyben a legtöbb azóta az NFL-ben. A New England Patriots csapata is pontosan ennyit tud még felmutatni.
  • Eddig mindössze ötször fordult elő, hogy a Vikings és a Packers is kétszámjegyű győzelemmel zárja az alapszakaszt (1989, 1998, 2009, 2012, 2015).
  • Ha nem adja el a labdát a csapat a Vikings ellen, akkor ezzel a mérkőzéssel együtt 9 db nulla turnoveres mérkőzése lesz az alapszakaszban a csapatnak, ami franchise rekord lenne.
  • Aaron Rodgersnek 25 futott yard hiányzik a karriercsúcshoz az egy szezonban futott yardok tekintetében.
  • Mike Zimmer, a Vikings jelenlegi vezetőedzője még soha nem nyert mérkőzést a Packers ellen.
  • Everson Griffen és Clay Matthews csapattársak voltak a Southern California csapatában.

Playoff kitekintő

Három lehetséges playoff forgatókönyv lehet a csapat számára. Ha kikapunk akkor mindenképpen az 5. helyen végzünk és a 4. helyezett Redskinshez látogatunk. (Ebben az esetben, ha győz a Seahawks, akkor is miénk az ötödik kiemelés, mert bár azonos lesz a mérlegünk, de a második héten legyőztük őket) Ha győzünk és győz a Seahawks is, akkor a Vikings talán haza se utazik hiszen ők lennének a vendégeink. Ha győzünk és a Seattle kikap akkor a Seahawks utazik a Lambeaura.  Az első két kiemelésre már sehogy se érünk oda, a Redskins pedig mint a legrosszabb mérlegű csoportgyőztes egészen biztosan a negyedik kiemelést kapja majd.

week17PO

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful