Packers Hungary Club

Békés nyugalomban

Eddie Cardoza, a New Jersey állambeli Mount Olivet temető igazgatója több mint 30 éve tölti be ezt a munkakört. Ez idő alatt már milliószor elhangzott a szájából a mindennap érkező látogatók felé: 30-as parcella, utca oldal.

“Nem könnyű megtalálni” – mondta a Packers egykori legendás történésze, Cliff Christl. “Ez egy nagyon szerény temető, benne egy nagyon szerény sírkővel” – tette hozzá David Maraniss, Pulitzer díjas szerző.

Itt nyugszik ugyanis Vince Lombardi, a Green Bay Packers egykori legendás vezetőedzője, a profi futball halhatatlan alakja, akinek nevét a mai napig őrzi a Super Bowl győzelemért járó trófea.

“Az emberek valami szép, kidolgozott látványra számítanak, például egy Super Bowl trófeára…” – mondta Cardoza. “De valójában semmi feltűnő nincs benne. Sima szürke gránit, még csak nem is polírozott. Nyilván nem ő választotta ki, de illik hozzá.”

Kézzel rajzolt térkép

Eddie Cardoza kézzel rajzolt térképe

Nem rég 45 centi hó esett a térségben, másnap reggelre természetesen az első dolga volt a temető dolgozóinak a sír megtisztítása, hiszen szinte minden áldott nap érkeznek a lelkes szurkolók és rajongók leróni a tiszteletüket. Sem hó, sem eső, sem meleg, semmi nem tántorítja el a látogatókat, különösen mostanában érkeznek tömegesen, az 50. Super Bowl alkalmából.

A történelem első két nagydöntőjét – bár akkor még nem így hívták az összecsapást – Vince Lombardi irányítása alatt megnyerte a Green Bay Packers. A jubileumi döntő alkalmával rengetegen érkeznek a puritán sírkőhöz, hogy megemlékezzenek a legendáról. Egykori játékosai, ellenfelei és az azóta felnőtt generáció képviselői egyaránt szinte kötelességüknek érzik ezt a fajta zarándoklatot.

A Lombardi család sírköve

A Lombardi család sírköve

Lombardi kétségtelenül az amerikai futball legnagyobbjai közé emelkedett, nem csak a pályán elért eredményei, hanem lehengerlő és utánozhatatlan személyisége miatt is. Lassan 50 éve nincs köztünk, de a mai napig idéznek a világ minden táján szavaiból, akár legyen szó egy edzőről, aki a játékosait akarja tüzelni, akár csak a szurkolók részéről. A mindenáron győzni akarása és ellentmondást nem tűrő küzdése örökké hathatatlanná tette.

“Lombardi volt az NFL védőszentje, a felemelkedése pedig egybeesett a futball domináns sporttá válásával Amerikában.” – mondta Maraniss, Lombardi életrajzának, az “Amikor még számított a büszkeség” című könyv szerzője. “Ez a 60-as években történt, amikor az NFL és a TV együtt lettek népszerűek, és Lombardi lett a történet központi alakja. A fegyelem, a kemény munka és a vezető szerep megtestesítője.”

Mikor edzősködése alatt a Packers megnyerte az első két döntőt még World Professional Football Championship néven futott az esemény. Mikor Lombardi 1970-ben tragikus hirtelenséggel 57 évesen elhunyt, Pete Rozelle, az NFL akkori komisszárja hét nap elteltével bejelentette, hogy ezentúl a Super Bowl győztesének járó serleg az Ő nevét fogja viselni. Ennek megfelelően az ötödik nagydöntőn a Baltimore Colts már a Vince Lombardi Trophyt emelhette a magasba. Ezt követően 26 évet kellett várnai a Green Bay Packers szurkolóinak, hogy az egykori legendájukról elnevezett serleg végre hazatérjen.

Pete Rozelle és Vince Lombardi az első kupával

Pete Rozelle és Vince Lombardi az első kupával

A szurkolók folyamatosan érkeznek szerte az államokból, hogy leróják tiszteletüket a legenda előtt. Teljesen mindegy melyik csapatnak szurkolnak, a temető bejárta előtt találkozó Seahawks és Packers drukkerek ugyanúgy a legnagyobb tisztelettel tekintenek az edzőre és közösen sétálnak el a sírkőig. Az állambeli legkülönbözőbb sportcsapatok is rendszeresen ellátogatnak a csak a győzelmet elfogadó Lombardi sírjához egy-egy nagyobb döntő vagy fontosabb összecsapás előtt. Vince Lombardi szelleme és öröksége a mai napig hatalmas erőt ad az ide látogató játékosoknak, legyen szó akármilyen sportról.

Minden sportnak megvannak a maga legendás nagy edzői: Bear Bryant (egyetemi futball), John Wooden (egyetemi kosárlabda) vagy éppen Casey Stengel (baseball).

“És ők mind ikonikus figurák, de Lombardihoz hasonlítva szinte láthatatlanok voltak…” – mondta Christl, aki a 70-es években kezdett a csapatról írni, már Lombardi halála után. “Nem is tudom, hogyan tudnám elmagyarázni. Melyik másik sportbéli alaknak van ilyen öröksége, hogy ilyen sokkal a halála után is még mindig folyamatosan beszélnek róla az emberek? Az egyetlen, aki eszembe jut, az Babe Ruth. De még benne sem vagyok biztos. Jóval régebben hunyt el, mint Lombardi, szóval ez is lehet egy ok, de róla nem beszélnek már annyit, mint Lombardiról. Nem hiszem, hogy bárkiről többet beszélnének.”

Lombardi misztikumának töretlen népszerűségéhez hozzájárul a tragikus, hirtelen bekövetkezett halála is. A legnagyobb amerikai legendák mind fiatalon távoztak: JFK, Elvis, Marilyn Monroe. Bár Lombardi nem volt fiatal, hiszen 57 évesen távozott, de alig 10 évet edzősködött csak, ami mai mércével mérve nem túl sok. Ezen rövid idő alatt is hatalmas sikereket ért el, 7 év alatt öt alkalommal vezette a csúcsra a Packerst, hirtelen távozásával elkerülte a szinte szükségszerű bukást, amit annyi alkalommal láthattunk.

Élete során a mélyről indulva küzdötte fel magát a Halhatatlanok közé. Első edzői munkája a St. Cecilia középiskolában volt, ahol kémiát, fizikát és latint tanított, emellett edzette az iskola foci és kosárlabda csapatát is. Úgy, hogy előtte egyik sportot sem űzte soha. Járt az iskolába egy bizonyos Mickey Corcoran, akit teljesen lenyűgözött Lombardi stílusa, ami egész életében végig kísérte. Később ő is az edzői pályát választotta, hozzáállására és módszereire nagy hatással volt az amit Lombarditól tanult. Ő lett a mentora Bill Parcellsnek, aki később vezetőedzőként a New York Giants-cel kétszer is megnyerte a Super Bowlt, jelenleg a Cleveland Brownsnál dolgozik mint tanácsadó. Tőle tanulta a szakma minden trükkjét Bill Belichik és Tom Coughlin is. Belichik korunk egyik legsikeresebb edzője 13 évig szolgálta Parcellst, előbb a Giantsnál, majd egy évig a Patriotsnál is. A kör bezárul, Vince Lombardi öröksége bennük él tovább.

Mester és tanítványa:

Mester és tanítványa: Corcoran (balra) és Parcells

Mikor Lombardi 1970-ben, a futball szezon rajta előtt két héttel elhunyt, felesége Marie Lombardi 4 sírhelyet vásárolt a Mount Olivet temetőben. Két éven belül Lombardi szülei is itt lettek eltemetve, majd 1982-ben Marie is itt talált végső nyugalomra.

“Az első kérdésed – amit én magam is feltettem egyébként -: “De miért ott?”” – mondta Maraniss, aki az életrajzi kutatásai során kétszer is meglátogatta a sírhelyet. “Hiszen ő olyan nagy ember volt, azt hinnéd, hogy valami könnyebben megközelíthető helyen nyugszik, aminek több köze van ahhoz, aki igazából volt: például Green Bay-ben, vagy talán az Arlington Temetőben, mivel Washingtonban halt meg. De azt hiszem, mégis így illik hozzá. Mindkét alkalommal meghatódtam, amikor ott voltam, és ennek pont az egyszerűség volt az egyik oka. Mert végülis ő egy elég egyszerű ember volt. Így a sírhelyéhez sem illene a Super Bowl grandiózussága.”

Minden Super Bowl előtt a két csapat szurkolói elzarándokolnak ide, csapatuk relikviáit helyezik a sírra, ezzel is leróva tiszteletüket és kegyeletüket, abban bízva, hogy ez a gesztus szerencsét hoz majd a csapatuk számára. A temető igazgatója 12 éves fia kosárlabda mezét helyezte el a sírhoz, akinek csapata bejutott a helyi bajnokság rájátszásába.

“Mindenkinek szüksége van egy kis szerencsére” – tette hozzá.

Vince Lombardi szelleme és öröksége töretlenül átjárja az NFL világát a mai napig és ez még nagyon sokáig így lesz. Emlékét az egész liga élénken őrzi, szavai öltözők tucatjainak falára vannak felfestve, mondataival a mai napig sportolók ezreit motiválják. A legjobbnak járó trófea pedig nem is viselhetné másnak a nevét, mint az emberét, akinek csak a győzelem számított.

Winning isn’t everything, it’s the only thing.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful