Packers Hungary Club

Ted Thompson – Áldás vagy átok?

A csapatok vezetőedzői szeptembertől januárig, míg a general managerek az év összes többi hónapjában élvezik a szurkolók osztatlan figyelmének össztűzét. Általában a general manager munkája is olyan, hogy nem tud tökéletes döntést hozni. Ha például leigazol valakit, akkor biztos, hogy lesz olyan, aki szerinte ez egy fantasztikus igazolás, mások szerint pedig egy baklövés és vagy nem kellett volna senkit igazolni, vagy mást kellett volna. A szurkolók mindig találnak okot az ünneplésére vagy átkozódására. Ted Thompson már több, mint egy évtizede tevékenykedik a Packersnél ilyen státuszban és a pozíciójával járó természetes megosztottság mellé még ráadásul egy nagyon egyedi filozófiával is rendelkezik, amely kiemeli az egész green bay-i franchise-t a liga mezőnyéből a sok egyéb különlegesség mellett. Ebben a cikkben arra törekszem, hogy összeszedjem a Ted Thompson mellett és ellen szóló érveket, amelyet szakértők és rajongók jellemzően felsorakoztatnak.

(Ted Thompson minden részletre kiterjedő életrajzát ide kattintva elérhetitek)

Miért Ted Thompson a legkiválóbb GM valaha?

Ritkán adatik meg egy GM életében, hogy csapatot tökéletesen saját képére tudjon formálni. Jelenleg nincs olyan zöld-arany játékos, vagy érdemi edző, akit ne Ted Thompson hozott volna a csapathoz. 2005 januárjában váltotta Mike Shermant, mint GM-et, majd a következő évben le is váltotta Mike Shermant, mint vezető edzőt. Hogy megértsük Ted Thompsont és filozófiáját vissza kell tekerni az idő kerekét jó egy évtizeddel. Mikor Thompson átvette a csapatot egy veterán játékosokra túlköltekező, széthulló félben lévő szervezetet kapott a kezébe. A játékoskeret tervezésében a kulcsot a fizetési sapka jelenti.

warroom

Thompsont azért nevezték ki, hogy rakja rendbe a Packers sapka alatti helyzetét és azért őt nevezték ki, mert a játékosmegfigyelői múltja okán alkalmas lehetett arra, hogy múlt sztárjai helyett megtalálja a jövő nagy reménységeit. A tápláléklánc legtetején kezdte és azonnal kipenderített egy-két veteránt. Mára már legendássá vált, hogy GM-ként az első választottja Aaron Rodgers volt. Érkezése után a következő évben Mike McCarthy személyében egy dinamikus offensive koordinátort tett meg vezetőedzőnek. Ezt követően pedig levezényelte a Brett Favre visszavonulása körüli drámát. Bármennyire is tűnt vakmerőnek az első évek ténykedése az évek őt igazolták. 5 évvel kinevezése után Super Bowlt játszott a csapat, amelyet meg is nyert. Már 2007-ben ott volt a rájátszásban a csapat és 2009 óta minden évben bejutott a playoffba. Lényegében sikeresen tovább vitte a Ron Wolf – Mike Holmgren – Brett Favre által megkezdett sikerszériát. 1993 óta szinte állandó résztvevője a Packers a rájátszásnak, amit a 32 csapatból csak maroknyi mondhat el magáról. Mindezt teszi úgy Ted Thompson, hogy folyamatosan egészségesen tartja a fizetési sapkát.

Thompson-and-Rodgers1

Ez a híres-nevezetes draft & develope stratégia. Ted Thompson elsősorban a draftról építkezik és ha valami elképesztően óriási értéket talál a szabadügynök piacon, akkor él az igazolás lehetőségével. Ez egészen egyedivé teszi a Green Bay gárdáját, mert tulajdonképpen az állandó névsora a csapatnak jelenleg Julius Pappersen, Letroy Guionon és John Kuhnon kívül nem tartalmaz olyan játékost, akit ne Packers hozott volna az NFL-be. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag holnap reggelig lehetne sorolni Ted Thompson draft sikereit. Mind a magas körös választásai be szoktak jönni például Aaron Rodgers, Jordy Nelson, Clay Matthews vagy Ha-Ha Clinton-Dix, az alsóbb körökben is rendszeresen kapar elő gyémántokat, mint Josh Sitton, T.J. Lang vagy Mike Daniels. Ezen felül ráadásul a drafton el nem kelt játékosok között is talál magas szintű kezdőket, mint például Sam Shields. Ha kell akkor a szabadügynök piacról is tud választani játékosokat. Charles Woodson vagy Julius Pappers elképesztő igazolásoknak bizonyultak. Elsősorban azonban, mint draft gurut tartják számon. A draftolt játékosainak körülbelül 10%-a kerül be az év újonc csapatába és körülbelül hasonló arányuk jut el a Pro Bowlra. Ez az egyik legjobb arány olyan GM-ek esetében, akik már legalább 5 éve irányítják a csapatukat. Tehát Ted Thompsont teljes joggal lehet imádna, mert amit tett az egészen elképesztő. Képes folyamatosan a körök végéről draftolva olyan csapatokat összeállítani, amelyek az általa válogatott edzők munkájával folyamatos playoff részvételt eredményeznek. Ez liga szinten is különleges és nagy eséllyel egyszer a hírességek csarnokába fogja juttatni.

peppers

Miért Ted Thompson a legrosszabb dolog Green Bay-ben?

Ha egymondatos választ akarunk adni: mert elvesztegeti Aaron Rodgers prémium éveit. Payton Manning (2/4), Tom Brady (4/6) és Ben Rothlisberger (2/3) összesen az elmúlt 15 évben 13 Super Bowlban vettek részt és 8 gyűrűt szereztek. Mind a hárman az első adandó alkalommal meg fogják kapni a mellszobrukat Canton-ban. Aaron Rodgers 2008 óta a kezdő irányító és ez alatt az idő alatt 1/1, pedig Packers szurkolóként többet hallottuk már különböző forrásból, hogy Aaron Rodgers generációja legjobb irányítója, mint a saját nevünket. Mellérakva azt is, hogy a jó irányító fontosabb most a ligában, mint valaha. Ha az irányítók játékában nekünk van a legjobb irányítónk, akkor miért nem játszunk minden évben februárban is meccset?

A bűnbakot kereső mutatóujjak ilyenkor leggyakrabban Ted Thompsonon állapodnak meg. Munkába állása óta 8 rájátszásban lépett pályára a csapat. Ez alatt 8 győzelem és 7 vereség. Nézzük meg a Super Bowl menetelésen kívüli szereplést egy kicsit közelebbről. 2010-et leszámítva a Ted érában 4 rájátszás győzelmünk van. 2007 januárjában, még Favre apóval, kiütöttük a Seattle Seahawkst a Lambeau Fielden. 2013 januárjában a Joe Webb vezette Vikingst vertük meg szintén hazai pályán. Ne lepődj meg ha nem ismerős a név, Christian Ponder cseréje(!) vezette akkor a Minnesota gárdáját. A 2014-es szezon rájátszásában a Dallas-t vertük kiélezett meccsen, a Dez Bryant „elkapását” követő mai napig heves reakciókat kiváltó ítéletnek köszönhetően. Idén pedig a nem kevesek szerint harmatgyenge Washington Redskinst vertük idegenben.

NFL: Divisional Round-Dallas Cowboys at Green Bay Packers

Emellett van ugye hét vereség. Ha a frusztrációt lehet még fokozni, akkor ezek a vereségek megteszik. A hétből négy hosszabbításos vereség volt, amelyhez jön még egy utolsó másodperces mezőnygóllal elszenvedett vereség. Kétszer asszisztáltunk a New York Giants tündérmeséihez. Különösen fájó volt, mikor címvédőként, 15-1-es mérleggel kapituláltunk odahaza. Colin Keapernick a ’12-es és ’13-as rájátszásokban 769 yardot passzolt és futott össze a védelmünk ellen. A legfrissebb információk szerint a 49ers irányítóját egy 4. körös cetlire értékelik. Carson Palmernek élete első és eddig egyetlen rájátszás győzelmét ajándékoztuk.

Természetesen mellé lehet tenni, hogy a híres Wolf – Holmgren – Favre trió is a 90-es években 2 Super Bowlt jegyzett. Végülis a második Super Bowltól csak egy onside kick összeszedése választotta el a Thompson – McCarthy – Rodgers hármast. Igenám, csakhogy a 90-es években olyan irányítók működtek az NFC-ben, mint a Hall of Famer Steve Young, a Hall of Famer Troy Aikman, vagy Phil Sims. Thompsonék viszont olyan irányítóktól szenvedtek vereségeket, mint Eli Manning, Russel Wilson, Colin Keapernick, Carson Palmer. Nem rosszak ők sem, de nem ők ugranak be, ha mindenidők legjobbjairól van szó.

tedthompson

Oké, itt vannak ezek a szívszaggató rájátszás vereségek, de miért pont Ted Thompson a hibás ezért, mikor ő aktívan a mérkőzések alakulásában nem vesz részt? A hibát nagyon sokan abban látják, hogy vannak a csapatnak olyan sajgó hiányosságai, amit évről évre sikertelenül kezel a csapat. Minden szezon arról szól, hogy kiderül valamiről, hogy nem megy. Támadó fal, futás, futás elleni védelem. Aztán a következő holtszezonban a draft első 4 körében olyan játékosokat választ Thompson, akik illeszkednek ezekhez a szükségletekhez, majd a következő 1-3 évben kiderül, hogy bevállnak-e. Ahelyett, hogy egy kipróbált veteránt hozna a szabadügynök piacról, aki azonnal és szinte biztosan megoldana valamilyen részfeladatot.

Ez egyrészt hiú ábránd, mert minden kasszarobbantó szabadügynök sikersztorira jut kettő, amit mindenki megbánt. Másrészt hosszútávon aláásná a csapat sikerét a fizetési sapka kiürítésével, ami a következő években a jó játékosok elengedését kényszeríti ki. Ezt persze könnyű leírni. Csak a baj az, hogy mire a darfton keresztül befoldozásra kerül egy lyuk, addigra keletkezik három másik.

Ezeknek a fiaskóknak egy nagyon jó illusztrációja az ILB pozíció kálváriája. Nagyjából, mikor Colin Keapernick hülyét csinált két egymást követő évben a Packers futás elleni védelméből, akkor vált világossá, hogy a belső linebackerekkel kezdeni kell valamit. AJ Hawk és Brad Jones nem nyújtott megnyugtató megoldást, így őket olyan nevek követték, mint Andy Mulumba, Jamari Lattimore, Nate Palmer, Sam Barrington, Jake Ryan, ennek ellenére Clay Matthews-nak, a messze a legmagasabban jegyzett védő játékosunknak, a védelem legértékesebb pozíciójából be kellett húzódnia középre. Erre az offseasonra Mike McCarthy azt jelölte ki célnak, hogy Clay visszamehessen irányítókat hajkurászni. Ez testvérek között 4 év, amíg egy ilyen látszólag egyszerű problémát, hogy kell egy tackle gyáros középre, nem sikerült megoldani.

matthews_raji

A helyzet tragédiája, hogy a 2015-ös drafton rögtön a Packers után húzták ki az első körben Stephon Anthony-t, aki viszonylagos zuhanás után kelt el. Idén produkált a New Orleans számára 112 tacklet (legtöbb az újoncok között), egy interceptiont és két kierőszakolt fumble-t. Természetesen az év újonc csapatának is a tagja volt. Miért nem húztuk ki? Mert már egy másik lyukat kellett betömni. Amíg sikertelenül keresgéltük a védőfal és a linebacker sor problémáira a megoldásokat Tramon Williams és Davon House szerződése kifutott és két új defensive backre ment el az első két körös választás. Az “A terv” az, hogy a Ryan-Barrington páros kinövi magát, akikhez csatlakozhat még egy-két újonc, így egy szörnyeteg lesz a védelem és megnyerjük a Super Bowlt, a “B terv” pedig, hogy ugyanolyan középszer védelmünk lesz, mint az elmúlt években, ami aztán egy sorsdöntő szituációban csődöt mond és majd jövőre újra próbálkozunk.

Kinek van igaza?

Nehéz megtalálni a nyerő receptet egy jó NFL csapat összeállításához. Kérdezzük csak meg a Cleveland Browns, a Detroit Lions, a Jacksonville Jaguars vagy a többi Super Bowlt csak tévéből látott csapat vezetőit! Ehhez képest Ted Thompson és csapata bőven túlteljesít. Azonban pont itt van a baj. A 32 csapat legalább fele kétségbe esve keresi a következő Embert. Azt az irányítót, akinek az arcát a csapat zászlajára lehet tűzni és utána már csak a Lombardikat kell számolni. Vannak még olyan csapatok, mint a Bengals, ahol ugyan a realisták tudják, hogy nincs prototípus irányítójuk, de legalább nem kutyaütő és nem érdemes kockáztatni, hogy évekre QB keresgélésbe zuhanjon a csapat. És a sor végén ott van az az 5-6 csapat, amelyik rendelkezik az álomirányítóval. Nehéz ilyenkor alacsonyan tartani a várakozásokat.

ORG XMIT: WIGRE202 Green Bay Packers director of college scouting John Dorsey, left, head coach Mike McCarthy, center, and general manager Ted Thompson look over their pick sheets inside the war room during the NFL Draft Saturday, April 25, 2009 at Lambeau Field in Green Bay, Wis. (AP Photo/The Green Bay Press-Gazette, Jim Matthews)

A személyes véleményem az, hogy Ted Thompson nagyon jól végzi dolgát. Józan marad olyan szituációkban, amíg mások a drága lottószelvényeket vásárolják. Egy igazi egyénisége van a csapatának és ehhez ragaszkodik. Rodgersnek a mostani trendeket figyelve körülbelül 5 jó éve van még. Azonban ha ez alatt nem szerepel még legalább 2 Super Bowlban nagyon kérdéses, hogy ott van-e a helye a játék legnagyobbjai között. A Manning-Brady rivalizálás sporttörténelmi, de mellettük Drew Brees is rekordot rekordra halmozott. Van körülötte olyan őrület? Nincs.

A képlet nyilván nem egyszerű. A football a világ egyik legösszetettebb játéka. Nem lehet mindent visszavezetni egy GM-re, vagy egy QB-ra. Mindenkinek maga kell eldöntenie, hogy mi a véleménye Ted Thompson-ról. Én nagyon szorítok, hogy az idei draft legyen mindenidők legjobbja, mert a tavalyi csapatteljesítményt elnézve szükség lesz rá!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful