Packers Hungary Club

Ted Thompson – A második kör mágusa

Nem egészen két héten belül kezdődik az NFL 2016-os játékosbörzéje. A csapatok megfigyelői sokszor éveken keresztül követnek nyomom egy-egy kiszemelt játékost, hogy ha eljön az idő releváns erősítést jelentsenek a franchise-nak. Közben a lyukak a rostereken évről évre változnak, minden szezonban más-más posztra kell az erősítés, a drafton jön egy másik gárda és az orruk elől húzzák ki a hőn áhított játékost. Nem egyszerű sakkjátszma ez, nincs egy jól bevált recept, ami minden évben működik.

Aztán ott van a játékosokban rejlő rizikó is, ami tovább fokozza az izgalmakat. Vajon az első körben húzott játékos tényleg beváltja a hozzáfűzött reményeket? Vagy ordas nagy bust lesz? Vajon a hatodik körben húzott irányító surranó pályán minden idők egyik legjobbja lesz? Ahogy az egyetemi futball sémái távolodnak a hagyományos pro-style offense-től, úgy lesznek egyre nagyobbak ezek a kérdőjelek is.

A több ezer végzős játékos közül ideális esetben 230-250 játékos kerül a profi ligába a draftról. Amikor a ketyeg az óra egy-egy csapatnál a GM-ek értelemszerűen olyan játékosokat szeretnének a csapatba hozni, aki kezdőpozícióban értékes tagja lehet a franchise-nak. De persze ez nem jelenti azt, hogy minden játékos aki a draftról kerül a ligában az karrierje során eléri, hogy akárhol kezdőjátékos legyen. Kevin Colbert, a Steelers GM-je szerint egy draftot átlagosan három egységre lehet bontani. Az első három körben lehet kezdő-kaliberű játékosokat találni, a 4. és 5. körben minőségi cseréket, a fennmaradó két kör pedig olyan játékosok számára van, akikben esetleg lehet olyan fejlődési potenciál, amiért megéri rájuk cetlit áldozni, akikben benne van a rejtett lehetőség, akikért megéri kockáztatni. Alapvetően Colbert szemlélete megállja a helyét.

nfl-2014-nfl-draft

Ilyen körülmények között nem egyszerű helytállni és évről évre az élvonalban tartani egy csapatot. Ted Thompsonnak, aki 2005 óta igazgatja a Packers játékospolitikáját, ez sikerült. És meglepő módon nem azzal, hogy az első körökben talál kiemelkedő tehetségeket. Thompson a második körben igazi mágus, teljes mértékben dominálja az NFL világát. Az USA Today tanulmányából egyértelműen kirajzolódik ez a tendencia.

Thompson első körben nagyjából az NFL átlagnak megfelelő tehetséget talál, választásai között ugyanúgy van leendő Hall of Fame játékos (Rodgers), mint hatalmas bust (Sherrod). 2005 óta egy átlagos NFL csapatban az első körös választottak 517 alkalommal voltak kezdők és 646 mérkőzésen léptek pályára. Ezek a számok a Packersnél 558 és 695, ami nem jelent jelentős különbséget, ha figyelembe vesszük, hogy a Packers szinte állandó résztvevője a rájátszásoknak, ezért az átlagnál több mérkőzést játszottak.

A szembetűnő differencia a második körös játékosoknál van, ugyanis míg az NFL átlag 300 kezdőként pályára lépés és 489 mérkőzés, addig Green Bay-ben ez 496 és 752. Mondanom se kell ez messze a legtöbb az NFL-ben 2005 óta.

diagram2

Kiemelkedő még a 4. körös húzásoknál van, az itt draftolt játékosok (szintén 2005 óta) 340 mérkőzésen voltak kezdők és összesen 587-szer léptek pályára, ami a második legtöbb az egész ligában ebben a körben. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy három kezdő falemberünk is ebben a körben került a csapathoz (Sitton, Lang, Bakhtiari) és ők jelentősen felhúzzák ezeket a számokat.

Mikor egy újonc beköltözik a Lambeau Field öltözőjébe a vezetés általában szokatlan türelemmel viseltet iránta. Ez akkor lesz teljesen érthető ha összehasonlítjuk ezt a mentalitást egy másik draft pickeket halmozni szerető együttessel, a végtelenül dörzsölt Bill Belichick által vezetett Patriots csapatával.

2005 óta a Patriots kereken 100 játékost draftolt le, néggyel kevesebbet mint a Packers. Ebből a Packersnél 35 töltötte ki a négy éves rookie szerződését, ez az NFL-ben a második legtöbb. A Patriotsnál ez a szám csupán 25, ami a 23. helyre elég a ligában. Még nagyobb a különbség ha azokat a játékosokat nézzük, akik legalább két szezonban kezdőnek számítottak (az alapszakaszban egy szezonban minimum 9-szer voltak kezdők). A Packersnél a 104-ből 30 ilyen játékos van, ami a legtöbb a ligában, a Patriots-nál viszont csak 18, ami csak a 29. helyre elég az NFL-ben.

diagram

Alapvetően ez jól szemlélteti a felfogásbeli különbséget, Belichick türelme messze nem tart addig, amíg Thompsoné. Lehet ezt úgyis értelmezni, hogy hamarabb meglátja egy-egy játékosban azt ha hosszabb távon nem megoldás, ki-ki döntse el maga. Thompson részéről viszont akár döntőtényező is lehet, a végső roster összeállításakor, hogy kit mikor draftolt le. Ékes példa erre Abbrederis, aki folyamatosan bizalmat kap.

Tehát a folytonosság a Packersben messze fontosabb, mint az előbb említett Patriotsnál. Az eredmények is hasonlóak, a vizsgált időszakban mindkét gárda 1-1 Super Bowl győzelmet tud felmutatni, igaz a Patriots emellé még kétszer bejutott a nagydöntőbe. Az mindenesetre tény, ahogy Thompson, úgy Belichick is mestere a saját szisztémájának.

A legnagyobb differencia ezekben a mutatókban is a második körben draftolt játékosoknál jön elő. 2005 óta 15 második körös választása volt Thompsonnak, ebből 8 volt minimum két évben kezdőjátékos, és 9-en töltötték ki a rookie szerződésüket, ez a legtöbb a ligában. Gyakorlatilag az a faramuci helyzet állt elő, hogy Thompson első és második körös pickjei inverz eredményeket mutatnak a liga többi csapatéval a lejátszott mérkőzéseket, csapatnál töltött éveket figyelembe véve.

Ted

Az egész ligában mindössze három olyan csapat van, ahol a második körös játékosok többször érik el, hogy két szezonban is kezdők legyenek és kitöltsék rookie szerződésüket, mint az első körösök. A Packers mellett a Browns, akik rendre bustot húznak az első körben és az Eagles.

És itt nem csak a számokról van szó, nincs még egy franchise, akik olyan tehetségeket húztak volna a második körben mint Thompson. 2005 óta, ha csak az első kört nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a liga átlagával megegyező tehetségeket szerzett eddig. Két All-Pro játékos (Rodgers és Matthews) megegyezik az NFL átlaggal, és négy Pro Bowler (NFL átlag: 3,78). A második körös játékosok között viszont egyértelmű a dominancia, öt Pro Bowlert draftolt a játékosbörze ezen szakaszában (Collins, Jennings, Nelson, Cobb, Lacy), egyik másik franchise sem mondhatja ezt el magáról. Ráadásul Lacy rookie évében a legjobb újonc támadó is lett, 61. választása volt a 2013-as draftnak és olyan játékosok elől halászta el a címet, mint DeAndre Hopkins vagy Le’Veon Bell.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az elmúlt 11 drafton nem lőtt mellé egyszer sem a második körökben. 2008-ban Brian Brohm (QB) érkezett, aki a rookie évében sem tudott az 53 közé bekerülni, vagy 2012-ben Jerel Worthy, aki két szezon után távozott a csapattól.

Egy szó mint száz Thompson nem csak a legendák szerint húz kivételesen jól a drafton, bizonyos aspektusokból messze a liga fölé emelkedik, nyugodtan várhatjuk az idei játékosbörzét is.

intedwetrust

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful