Packers Hungary Club

Week 6 – Értékelő

Dallas Cowboys - Green Bay Packers

30 - 16 

Nem kaptam könnyű feladatot a mai értékelő megírásával. Aki benéz a Facebook csoportba, vagy a külföldi rajongói fórumokra, mindenhol Armageddon hangulatot talál. És a helyzet az, hogy a csapat valóban borzasztóan gyenge volt - de túlreagálni sem szabad a helyzetet. A következő értékelő maximális objektivitással fogja keresni a hibákat, nem fogja a csapatot sem agyonszapulni, sem hamis reményeket és jó érzést gerjeszteni. Aki mindenkit ki akar rúgni és lecserélni, annak előre szólok, hogy felesleges elolvasni a továbbiakat, csak felidegesíti magát. Aki abba a hitbe akarja ringatni magát, hogy mi vagyunk a csoportunk egyik nagy esélyese és a playoff sima liba lesz, annak szintúgy. Ez a cikk azoknak szól, akik látni akarják a tényeket, vagy akár azoknak is, akik úgy érzik, hogy épp elég radikális a véleményük és vissza akarnak találni a realitás talajára.

letoltes

 

A meccs

Ehhez a megszokott helyett egy új, és remélhetőleg utoljára használt formátumot választottam. Végigmegyek a csapatot érő kritikákon, és megvizsgálom melyek jogosak (és mihamarabb javítandóak) és melyek a "szurkolói túlkapások" ha tetszik.  

Statisztikák

 1. Lacy 17 futás/65 yard
 2. Montgomery 10 elkapás/98 yard
 3. Összes fumble: 5
 4. Elvesztett fumble: 3
Mielőtt áttérünk erre, a meccsről annyit érdemes megjegyezni, hogy a képe a vártaknak megfelelően alakult. A Cowboys az erősségére támaszkodva a futást erőltette, play action passzokat kevergetve a képbe. A Packers futását erősen korlátozta, hogy Lacy az egyik első playen ismét meghúzta a bokáját, így ahogy vártuk Montgomery is sok snapet kapott a backfieldben - ebből pedig nagyrészt jól teljesített - egészen egy kulcs fumble-ig.  Ami Packers szurkoló szempontból nem a vártnak megfelelően alakult: úgy játszottunk, mintha vajjal lett volna bekenve a laszti. Pontatlan passzok, kiejtett és elejtett labdák. Az előzetes reményeinknek megfelelően legalább az egyik cornerünk felépült a három kezdőből - csak hogy aztán az első negyedben el is hagyja a pályát rásérülés miatt. Amikor épp kapaszkodott volna a csapat, mindig jött egy kritikus hiba. Nézzük hát ezeket a hibákat, és a kritikákat.

Kritikák

1. Szar a playcalling

HAMIS. A playcalling az egyik legkönnyeben hibáztatható dolog - bárcsak csupán ennyiről lenne szó. Amikor nem McCarthy hív az volt a baj, ha McCarthy hív az a baj, ha nekimegyünk egy negyediknek az a baj, ha nem, az a baj - a lényeg hogy a playcalling az mindig csak baj. Sablonos az edzők válasza erre, de sajnos igaz: a végrehajtáson múlik a playcall. A Cowboys ellen az első félidő végén az időkérés helyes playcalling volt, de a csapat egy nagy playt kapott belőle - így borzasztó call lett. Mindazonáltal valóban nem teljesen rózsás a helyzet edző fronton, de ennek az oka inkább az, hogy:

2. A 2008-2014 szerű playbook kicsit megfásult

IGAZ. Éveken keresztül kiválóan működött a playbookunk, amelyben a legtöbb elkapó izolált útvonalakat fut. Rodgers meghatározott sorrendben végigolvassa az elkapókat, és odadobja az egyik üresen lévőnek. Sok könnyű elkapás, dübörög a támadósor. Sajnos ezt úgy tűnik, az ellenfelek mára félig-meddig kiismerték. A legtöbb passzra építő offense-ben az elkapók keresztezik egymást, szorosan egymás mellől indulnak, sematikusan is mindent megtéve, hogy kiismerhetetlen legyen a play. A vezetőség többször kifejtette, hogy inkább a végrehajtás tökéletesítésében hisz, mint a sémák felforgatásában, és hosszú távon akár még igazuk is lehet. Rövid távon, az elkapók és Rodgers jelenlegi teljesítményével azonban ez sok szenvedést okoz nekünk szurkolóknak.

aaron-rodgers-mike-mccarthy-101616-getty-ftrjpg_1loo4byjgx6k31e56ga1qweicd

3. A 12-essel van valami

IGAZ. A fenti playbookot Rodgers két éve simán tudta működtetni. Bár Rodgers még ilyen formában is jó irányító, de most ki kell segíteni, valamit változtatni kell. A Packers támadófala a ligában a legtöbb időt biztosítja neki, és könnyen lehet, hogy ez inkább árt, mint használ. Mivel tudhatja, hogy van ideje, nem siet annyira a dobással, tisztább szituációra vár és vár és vár... és végül kidobja oldalt, vagy beledobja egy nehezebb coverage-be, mint ami már prezentálta magát. A probléma nyilvánvalóan mentális (mechanikában verhetetlen), és valahol még mindig annak a levét isszuk, hogy tavaly elvesztették az elkapók a bizalmát. Egy sokáig elit irányítónál egyébként a kisebb-nagyobb hullámvölgyeket úgy szokás elkerülni, hogy új pozícióedzőket hoznak neki, akik más edzésmódszerekkel újragondoltatják a játékát és új kihívások elé állítják Aaront. Mikor Alex Van Pelt átvette a 12-est, pontosan ez volt a megfontolás, és talán ismét itt lenne az ideje újra egy kisebb váltásnak (természetesen ez inkább az offseasonben történhet meg).

4. Bénák/lassúak/fakezűek az elkapók 

HAMIS. A fentiekből is kiderülhet, hogy a probléma nem teljesen az elkapókon múlik. Igen, valóban ludasak ők is - idén kb. meccsenként egyikőjük rossz napot fog ki - de ettől még nem válnak tehetségtelen kidobandó játékosokká. Sebesség, atletikusság, jó kezek, rögtönzési képesség, route running mind magas szintűek az elkapóinknál (nem minden mindenkinél természetesen). Tavaly a legtöbbet hangoztatott kritika az volt, hogy nem tudnak elszakadni az embervédekezéstől - idén a legtöbb esetben azonban pont annyira szakadnak el, mint bármelyik csapat elkapói. Az általános bizalomhiány vélhetően az ő hozzáállásuknak sem tesz jót, a fejbeli problémák rájuk is átragadtak, de a tehetség ott van. Náluk dominánsabb, kiemelkedőbb elkapót beszerezni sajnos csak úgy lehetne, ha borzasztó évünk lenne, az Odell Beckhamek, AJ Greenek és Julio Jonesok nem érik meg az első kör végét.

cowboys-packers-football

5. Szar az Offensive line, Sittont miért kellett elengedni  

NAGYON HAMIS. A Dallas ellen a nézők a liga két legjobb offensive line-ját láthatták akcióban. Ahogy már írtuk, Rodgersnek rengeteg ideje van, és a futásokhoz is szépen nyitják az útvonalakat a játékosok. Az idei új kezdők körül Tretter a liga eddigi legjobb centere, Lane Taylor pedig minden várakozásnál jobban teljesít - Ted Thompson hatalmasat húzott azzal a draft classal, ahol Bakhtiarit, Trettert és Taylort egyszerre megszerezte a hátsó körökben/free agentként. Összehasonlításképpen, a meccsen a másik támadófalat felépíteni 5 első körös pickbe került a Cowboysnak.

6. Lacy még mindig túlysúlyos

IGAZ, DE NEM SZÁMÍT. Egyszerűen semmivel sem soványabb - ugyanakkor nagyságrendekkel hatékonyabb. Karrierje legjobb kezdése, és legjobb yard per carry átlaga eddig az idei év, látszik rajta, hogy hajt a szerződésért. Reméljük azért figyelnek az étkezésére, hogy ez így is maradjon.

r140471_576x324_16-9

7. Hiba volt elengedni Kuhnt

HAMIS. Kuhn egész egyszerűen azért nem kellett, mert a kerethely érték. Két FB nem fér el, és Ripkowski sokkal jobban blokkol, mint Kuhn tette tavaly (ami egy FB elsőszámú feladata), és futás/elkapás szituációkban is voltak szép megmozdulásai. Igen, most egy 4th down nem sikerült neki,  de amennyi hely ott volt, egy fénykorában lévő Marshawn Lynchnek sem sikerült volna, nemhogy Kuhnnak. De ha mégis, akkor négy meccsenként egy playért felesleges kereten tartani a Tábornokot.

7. Szar a csapat, vége a szezonnak

HAMIS. Ez az NFL, bármi lehet. A legrosszabb csapatok is tudnak parádézni egy-egy meccsen (49ers vs Rams) és a legjobbakkal is feltörlik a padlót (Patriots vs Bills). A Hazafiaknál maradva, két éve négy meccs után vissza akarták vonultatni Brady-t, olyan gyengén kezdte ő és a Pats offense a szezont. Az év vége egy SB lett, és azóta is talán a liga legjobb támadóegységét működteti az "öreg, erőtlen" Brady. Tegyük mi is azt amit ő, és engedjük ki a gőzt :). A szezonon túltekintve pedig egyértelműen pozitív a helyzet, a legtöbb játékosunk fiatal és felfelé ível. Ha ne adj Isten egy szezonban nem jutnánk a playoffba, még mindig nincs semmi drámai probléma, a csapat tele van jó képességű játékossal, akiken akár további erősítés nélkül, csak a tanulási idő is rengeteget fog fejleszteni.

8. Még mindig botrányos a védelem

HAMIS. Évek óta magas draft prioritás volt a védelem feltöltése, és miénk a liga legfiatalabb egysége, amely kora ellenére a legtöbb kategóriában kiválóan szerepel. A passzvédekezés csúnyán megsínyli a folyamatos sérüléseket, de ha a Seahawksnak kéne Sherman, Chancellor és Earl Thomas, vagy a Cardinalsnak Patrick Peterson, Tyrann Mathieau és Marcus Cooper nélkül szerepelni, ők sem huszárkodnának. A futás elleni védekezést sok kritika éri, hogy a Dallas ellen nem ment, csak a gyengébb futók ellen. A helyzet az, hogy a liga 80%-a a gyengébb futókat sem tudja feltartóztatni, nemhogy kb. teljesen megállítani, mint azt mi tettük. Ha csak ennyire lesz képes a futás elleni védelem (rossz futójátékok lenullázása), már az is óriási. A top 10-es védelem szinte garantált év végére, ami pedig elég kellene, hogy legyen.

635565966605839514-gwnbk-6iqtuwsj7087rdivgkw-original

9. Ha egy rookie irányító és rookie futó ellen nem megy a sima győzelem, ki ellen fog?

HAMIS. Ez a csapat jelenleg az NFC #2 seed a Vikings mögött (érdekesség, hogy ők sem az eredetileg tervezett irányítóval alkotnak). Nem egy vicc csapattól kaptunk ki...

10. Ennyi labdát kész nevetség elhagyni!

IGAZ. Nem lehet ennyit fumble-zni - és ismét, bármilyen sablonosan hangzik, ez a "fundamentals", az alapok amiről az edzők mindig beszélnek. Hiába indul be egy drive, ha kiejtjük a labdát... Ez a probléma (is) mentális. Ez egyrészt aggasztó (mennyi agybajt bír el a csapat), másrészt viszont jó - ugyanis ez javítható.

11. Ha ekkora a hiány, miért nincs több futónk/cornerünk?

FÉLIG IGAZ. A sérüléshullámok természetesen mindig megjósolhatatlanok, de ha visszaemlékezünk, a preseason után leginkább az okozott megdöbbenést, hogy miért tartottunk meg ennyi cornert más pozíciók kárára. Jósnak bizonyultunk, tényleg pusztul a corner gárda, de valahogy megyeget a dolog így is, csak a várt magas szintet nem éri el a passz defense. A futó már másik kérdés, itt ugyebár csak két "klasszikus" futót tartottunk a keretben, Lacy-t és Starkst, mellette Montgomery-vel és Cobbal mint oda bemozgatható emberek, illetve Ripkowskival mint fullback. A probléma akkor üti fel a fejét, ha mindkét kezdő futó sérült, hisz a többi opcióval remekül bele lehet nyúlni a meccsekbe, de nem tudják a hátukon vinni a futójátékot. Lacy állapota miatt egyértelmű volt, hogy ha benn van, akkor futójáték lesz, így pedig nem lehet meglepni az ellenfelet. Csütörtök közel van, nagy kérdés, hogy mit tudunk addig kitalálni. 

12. Ted Thompson nem tesz eleget, nem igazol eleget ahhoz hogy Rodgers legjobb éveit kihasználjuk

FÉLIG IGAZ. Igen, tény, hogy Thompson tehetne többet. De a fogas kérdés mindig az, amikor arra gondolunk, hogy pontosan mit többet. Nagy probléma volt két éve a safety, és mindenki Jarius Byrdöt vagy más elit safetyt követelt két éve. Byrd gigaszerződést kapott a Saintstől, botrányosan szerepel, nálunk pedig Burnett és Clinton-Dix remekel. Idén a belső linebacker volt az egyik slágertéma, és ma mégis a csapat azon kevés posztja, ahol teljesen rendben vagyunk. TE igazolást is nagyon vártak sokan, kaptunk is, de finoman szólva sem váltotta meg Cook a világot (amiben nem segít a sérülése sem természetesen). De körbenézve a ligában a többi nagy TE szerződés, mint Coby Fleener vagy Ladarius Green sem alkot éppen kiemelkedőt. Thompson mindig konzervatívan költ, de alapvetően a legtöbb csapat pontosan ilyen emberekre vágyik. A Ron Wolf iskola mintaképe - a Seahawks, Chiefs, Raiders és Redskins is ebből az iskolából választott az elmúlt években. A GM és mentalitásváltást mindenhol teljesítményjavulás követte. Ne akarjunk Texans vagy Browns lenni!

Összefoglalás

Összességében tehát láthatjuk, hogy sok kritika jogosan érte, éri a csapatot, de nem kell hirtelen minden aspektusnak nekiesni. Bízzunk benne, hogy az általános érvényű foci igazság bebizonyosodik: "You win football games in the trenches", vagyis a támadó- és védőfal összecsapása dönti el a meccseket. A skill pozíciós problémáinkon túllépve ugyanis a Packersnek van az egyik (ha nem a) legerősebb támadó- és védőfal kombinációja.

Miközben mi a fenti dolgokon elmélkedünk, az edzői stáb és a játékosok épp javában nézik vissza a meccs jeleneteit, és szedik darabokra, hogy min kell javulni (Rodgers egyébként a meccs utáni interjújában azt nyilatkozta, hogy ezt a meccset egy scotch társáságában kell majd visszanézegetnie). Erre most nem sok idejük van, csütörtökön ugyanis jön a Bears elleni csoportrangadó - a cél ezt megnyerni, és az utána lévő 10 napon akár nagyobb javítások is jöhetnek a fentiekkel kapcsolatban.

 • Buják

  Abszolút egyetértek a leírtakkal, még ha fájdalmas is látni a csapat szenvedését.
  “A 12-essel van valami”
  Na ez az a pont, amit én a legerősebbnek érzek. Egész egyszerűen a támadógépezet valamiért nem működik. Az 3 yardra az endzone szitunál meginduló ARod és az eredmény volt a tökéletes példa arra, hogy valami nagyon nincs rendben a fejekben.

 • Pingback: Trade: új futó igazolva! – Packers Hungary Club()

 • Afroamerikai

  Csak bólogatni és helyeselni tudok Vince írására!
  Nem kell HC-t meg GM-et meneszteni, egy új QB edző a 12-esnek, valamint helyrepofozni a bizalmi kapcsolatot az elkapókkal!

 • Pingback: Week 7 – Beharangozó – Packers Hungary Club()

 • Pingback: Week 8 – Értékelő – Packers Hungary Club()

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful