Packers Hungary Club

Zöld arany feketén-fehéren #4 Rodgers = G.O.A.T.?

Minden idők legjobbja… A sportújságírók úgy keresik, mintha a Szent Grál lenne. A rajongók végtelen vitákat folytatnak róla meccsnézés, fórumozás, facebook chatelés közben. Listák készülnek. Top 5, Top 10, Top 100… A válasz úgy néz ki, hogy még nincs meg. De majd most! Vigyázat, a cikk nyomokban matematikát tartalmazhat!

A listák iránti végtelen vágyakozás kielégítése érdekében az NFL 1973-ban vezette be a passer rate nevű statisztikát, amely az irányítók teljesítményét lenne hivatott mérni. Na már most, ha van egy szám, ami megmondja ki a legjobb az irányító és a legnagyobb ilyen szám történetesen Aaron Rodgershez tartozik, akkor Aaron Rodgers a legjobb irányító valaha. Pont. Itt a vége fuss el véle!

Aaron Rodgers eddigi karrierjére kiszámolva 103.6-os érték jön ki, amit Russel Wilson (101.6) és Tony Romo (97.1) követ. Figyelembe véve, hogy mekkora a különbség Aaron Rodgers és a többiek között, szinte biztosra vehető, hogy ezt a rekordot nem hamar fogja elvenni tőle senki. Packers szurkolóként azonban nem ártana érteni is, hogy miben a legjobb a kedvenc irányítónk!

Ahhoz, hogy megértsük ennek a jelentőségét egy kicsit érdemes elmélyedni abban, hogy is jön ki ez a mutató. A mutató kiszámítása egy kicsit komplikált, de a lehető legegyszerűbben szeretném a lényegét bemutatni.

prof

“Egyszerű lesz! Tudod, ez csak foci…”

A mutató kiszámításához öt számra van szükség: a sikeres passzkísérletek számára, a passzolt yardok számára, a passzolt TD-k számára, az eladott labdák számára és az összes passzkísérlet számára. Az öt számból kapunk négyet, ha az első négyet viszonyítjuk az összes passzkísérletek számához. Így megkapjuk a sikeres átadások arányát (complition/attampt); az egy kísérletre jutó yardok számát (yard/attampt); a TD-k arányát (TD/attampt) és az eladott labdák arányát (interception/attampt). A négy arányszámból számítható ki a passer rate, de figyelmbe kell venni, hogy csak bizonyos határok között számítanak az irányító értékei.

eq15

“Akkor nekem már csak az X-et kell megtalálnom… Ott is van a monitor jobb felső sarkában.”

A passer rate maximális értéke 158,33 (950/6-od, ha pontosak akarunk lenni). Az egyes mutatókra ennek a számnak pont a negyede jut. Például, ha az irányító a kísérleteinek 77,5%-ban sikeresen passzolt, akkor már szerzett a passer rate-jéhez 39,58-ad pontot. Ha egy passzkísérletre legalább 12,5 yard előrehaladás jutott, akkor az megint ad 39,58-ad pontot. Ha passzkísérletek 11,9%-a, azaz körülbelül minden kilencedik kísérlet TD-t eredményezett, akkor az további 39,58-ad pont. Ha ezen felül egyszer sem adja el az irányító a labdát, akkor az még 39,58-ad pont, ami így kiadja a maximális értéket.

Marcus Mariota tavaly élete első NFL mérkőzésén 15 passzkísérletből 13-at sikeresen átadott valamelyik társának, ebből 4 TD-let. Nem adta el a labdát, de szerzett a passzokból 209 yard-ot, ami így tökéletes 158,33-as passer rate-et adott. Például a sikeres átadások aránya is 86,67%, de mégsem növeli már a passer rate-et, mert a küszöbérték fölött van.

arodg

A foci olyan, mint a sakk, azzal a különbséggel, hogy egyáltalán nem olyan

Vannak alsó küszöbök is. A passer rate alsó határa 0. Ha a sikeres átadások aránya nem haladja meg a 30%-ot, akkor az 0 pontot jelent sikeres átadásokból. Ha egy kísérletre nem jut legalább 3 yard-tól több, az is 0 pont. Ha nem sikerült TD-t passzolni, az is 0 pont. Viszont ha a labdaeladások a kísérletek 9,5%-ánál gyakrabban fordulnak elő, ami körülbelül 10-11 próbálkozásonként 1 labdaeladás, akkor már nem romlik tovább a passer rate értéke. Például ha egy meccsen 30 passzkísérletből 3 interception-t dob a játékos az már automatikusan 0 pont, tehát lehet mellette 10 TD-je is, a passer rating akkor sem lesz jobb 118,75-nél.

Mindaddig, amíg az alsó és felső küszöb között szerepelnek az irányító számai, addig használhatjuk a fenti képlet egyszerűsített formáját:

Passer rate = 2,083 + 83,33*(sikeres passz arány) + 4,17*(egy kísérletre jutó yard) + 333.33*(TD arány) – 417,67*(az eladott labda arány)

Például a 2011-es szezonban Aaron Rodgers-nek 502 passzkísérlete volt, ebből 343 alkalommal volt sikeres, 4643 yardot haladt előre a csapat, 45 TD jött össze és csak 6-szor adta el a labdát. Ebből kiszámolva a százalékokat és behelyettesítve megkapjuk a passer rate-et.

Passer Rate (Aaron Rodgers, 2011) = 2,083 + 88,33*68,3% + 4,17*9,25 + 333,3*8,96% – 416,67*1,2% = 122,46

A fenti képletben kerekített számok szerepelnek, így egy kicsit pontatlan. A pontos számokkal jön ki a 122,46, de lényeget talán tükrözi a példa. Ez volt Aaron Rodgers-nek, sőt az egész liga történetének a legjobb szezonja a passer rate tekintetében.

Ami nagy előnye ennek az egyszerűsítő formulának, hogy könnyen megérthetjük, hogy mire is érzékeny a passer rating rendszer. Annak az irányítónak, aki 100 kísérletenként 1-el többször adja át sikeresen a labdát, de minden más száma ugyanolyan, annak 0,88 ponttal lesz magasabb a rate-je. Aki 100 kísérletenként 10 yard-dal többet passzol, annak 0,417 ponttal lesz magasabb a rate-je. Aki 100 kísérletenként 1-gyel több TD-t szerez, annak 3,33 ponttal lesz magasabb a rate-je. Míg azonban, aki 100 kísérletenként 1-gyet többször adja el a labdát, annak 4,16 század ponttal alacsonyabb a rate-je.

Ezért trónol a rate lista tetején Aaron Rodgers. Összehasonlítva a többi magasan rangsorolt játékkossal, Romo-val, Young-gal, Brady-vel, Payton Manning-gel, majdnem pont 1-gyel kevesebbszer adja el a labdát 100 kísérletenként. (Ez körülbelül 3 meccsenként eggyel kevesebb eladott labda). Manning például majd 0,5%-kal több sikeres átadást jegyez, de ez messze nem elég, hogy kompenzálja Rodgers TD és INT hatékonyságát.

Vagy emiatt, vagy más oknál fogva, de Aaron Rodgers erre nagyon ráérzett. Beleásva magunkat a mutatókba elég szépen tükröződik, hogy Aaron Rodgersnek tényleg 3-4 meccsenként van egy olyan szituációja, ahol felvállal egy sack-et, kidobja oldalvonalon túlra a labdát, vagy inkább fut néhány yardot, mint hogy felvállaljon egy eladott labdát, amit rajta kívül szinte mindenki más megtesz. Ezért övé a legmagasabb rate hosszútávon. Idén a passer rate rangsorban csak a 18. 4 meccs után, ami nem is meglepő hiszen, habár a 9 TD nem kevés, a 3 INT meg nem sok, de a sikeres átadási aránya csak 31-edik (utolsó a rangsorolható játékosok között), és az átlagos yardja csak 28-adik.

mtrush

Ízlések és ficamok

A labdabiztos játék csak addig kifizetődő, amíg a többi statisztika jelentősen nem sínyli meg. Az utóbbi időben ezt látjuk. A passer rate, ha egy szóba meg kéne fogalmazni, akkor elsősorban a döntéshozatali képességet mutatja jól. Nem mutatja jól az irányító állóképességét. Nem mutatja, hogy tudott-e győzni a csapat vagy sem. Nem mutatja, hogy a fontosabb szituációkban hozta-e inkább a jó döntéseket az irányító (clutch-e vagy sem). Nem mutatja az irányító futó képességeit, amelyek az utóbbi időben jelentősen felértékelődtek. Nem veszi figyelembe, hogy milyen minőségű kezek felé repül a labda. Megmutatja viszont, hogy kik a labdabiztos játékosok. Szóval, aki kritizálja Aaron Rodgers játékát, az minden idők a pályán dokumentáltan legjobb döntéshozóját kritizálja. Ehhez elég tökösnek kell lenni 🙂 Azonban ettől ő-e legjobb irányító valaha?

Amíg Payton Manning és Brett Favre kábé 10.000 passzolt yard-dal áll mindenki más felett. Amíg Tom Brady-nek, Joe Montana-nak és Terry Bradshaw-nak legalább 2-vel több gyűrűje van, mint bármelyik aktív játékosnak. Amíg Aaron Rodgers és Russel Wilson több, mint 4 ponttal vezeti a karrier passer rate listát, addig lehetetlenség megmondani, hogy ki a legjobb irányító. Csak reménykedni lehet, hogy ma este odacsapunk a Dallasnak, amolyan Rodgers-i stílusban 300+ passzolt yard-dal, 4 TD-vel, eladott labda nélkül és akkor nincs gond! Szerez még zsinórban 4 bajnoki címet és eldönti ezt a parttalan vitát…

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful