Packers Hungary Club

Leköszönő és felemelkedő csillag, avagy az OLB helyzet

Ami a támadósorban az irányító, az a védőknél a pass rusher, más néven az irányítósiettető. Ők a védelem sztárjai, központi figurái, a legtöbbet kereső védők. Nem lehet sikeres a védelmed, ha nincsenek jó pass rushereid. A liga a passz irányába terelődik folyamatosan, így a kiemelkedő pass rusherek szerepe csak még jobban felértékelődik.

A kis bevezető olvasása közben a legtöbb Packers drukker szemei előtt biztosan megjelent Clay Matthews, a védelmünk sztárja, aki talán jelenleg is a csapat második legnépszerűbb játékosa. Nem érdemtelenül lett Clay ilyen közönségkedvenc. NFL pályafutásának első pillanataitól kezdve a liga legjobb pass rusherei közé sorolták. A “Szörny” becenévre hallgató Clay első 6 évében 10 sack fölött átlagolt, igazi x-faktor volt, akiben bármikor benne volt a nagy játék, a labdaszerzés. Az ellenfél irányítója minden snap előtt a szeme sarkából kémlelte, merről jön majd a hosszú szőke hajú fenevad.
Azonban az elmúlt években kicsit megkopott Matthews fénye. Elsősorban persze azért mert nagyjából másfél szezont a LB sor közepén kellett töltenie az emberhiány miatt, de a 2016-os szezonban visszakerülve az eredeti helyére sem ott folytatta már ahol anno abbahagyta. A formavisszaesésben közrejátszottak kisebb sérülések is, de aki hétről hétre látta a játékát az észrevette, hogy itt ennél többről van szó. Nem robbant már úgy ki a snap után, és nem volt olyan pusztító a támadófallal való üközéskor. Futás ellen pedig többször is könnyedén nyomták el. Továbbra is villant kulcshelyzetekben, fontos 3.down-ok alkalmával, de a kiegyensúlyozott jó teljesítmény hiányzott, és a 2017e-s szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy meg tud-e újulni.
Valahogy muszáj lesz visszanyernie a régi énjét, mert a csapat jelenleg jóval vékonyabb az OLB poszton mint az elmúlt szezonokban. Szóba került az újbóli visszamozgatása is Matthewsnak középső linebackerbe, azonban az idei offseasonban elment Julius Peppers és Datone Jones is, és bár Nick Perryt sikerült itt tartani nincs igazán más opció a frontseven szélére. Ráadásul a több évnyi kínlódás után az ILB poszton a Ryan, Martinez, Thomas hármas végre meghozta a stabilitást és egy nagyon fiatal és jó egységgé kezdenek összeállni. Matthews így 1-2 trükkös játékot leszámítva minden bizonnyal OLB marad.

Szerencsénkre nem csak Clay-től várhatjuk a nyomásgyakorlást. Sőt! Nick Perry a tavalyi bomba éve után az egész szabadügynök piac egyik legjobb irányítósiettetője volt, azonban szerencsére nem igazolt el, hanem maradt Wisconsinban. A korábbi első körös Nick sokáig bustnak tűnt. Nem tudott egészséges maradni, és kicsit talán be is volt ragadva a depth charton a Matthews – Peppers kettős mögé. Rookie szerződése lejártával viszont kapott még egy esélyt amit egy “mutasd meg mit tudsz” 1 éves szerződéssel ki is használt. Többnyire egészséges maradt, bár egy kézsérülés így is elérte, de az ebből fakadó fekete bunkó szerencsére kis mértékben limitálta csak. Perry visszahozatalával egyértelműen első számú pass rusher lesz. A tavalyi 11 sack mellé megannyi nyomásgyakorlás és sok futójáték megállítása tette érdemessé a nagy szerződésre. Nagy pénzt kapot, nagyok az elvárások is. Elő kell lépnie első számú pass rusheré, és hoznia kell a számokat. Reméljük, hogy nem csak 5 évente rukkol elő ilyen teljesítménnyel, és a korábbi első körös tehetség végleg ott marad posztja krémje közelében.

Egy dolog azonban kiemelendő a kezdő kettősünk esetén. Az egészség. Perryt kis híján egész karrierje alatt eddig balszerencse kerülgette és Matthews is egyre jobban öregszik és találják meg egyre gyakrabban a sérülések. Az utóbbi évekkel ellentétben ráadásul most már nincs a csapatnál sem a csalódást keltő korábbi első körös D. Jones, sem Peppers, aki bár szintén öregedőben van, egy stabil szintet tudott hozni minden meccsen. A kezdők mögött két fiatal középső körös játékos várja a pályára lépés lehetőségét, Kyler Fackrell és Vince Biegel. Mindketten az elmúlt két év draftjainak középső körében lettek kiválasztva így jogosan reméli a vezetőség, hogy előlépnek és megmutatják a tudásuk.
Fackrell tavaly újoncként mindössze a védő snappek 15%-án volt fent, ami mögött sérülések és a gyenge szezon előtti edzései voltak. Azonban mikor pályára lépett többször találta meg a folyosót az ellenfél irányítójához, így van miben bizakodni. A hírek szerint némi izmot is szedett magára az offseason alatt, ami elmondása szerint  nem koptatta meg fő fegyverét, a gyorsaságát.
A másik jelölt a 3. számú OLB szerepkörre az idei draft 4. körében érkezett a helyi egyetemről. Biegel ízig-vérig helyi srác. Wisconsinban született, ide járt középiskolába és a Wisconsin Badgers után a helyi profi csapat draftolta. Az első naptól óriási közönségkedvenc lesz. Azonban egy szerencsétlen lábsérülés és műtét miatt Biegel kihagyta az OTA edzéseket, ugyanakkor reménykednek benne, hogy a training camp-re rendbe fog jönni. Sajnos egy újoncnál hatványozottabban fontos, hogy ott legyen a csapata minden edzésén és szokja a sémát, a feladatkört, egyáltalán az nfl tempót. Így sajnos nem indul zökkenő mentesen a pályája, de a gyerekkori kedvenc csapata mezét viselheti ami biztos, hogy kettőzött motiváltságot ad neki.
Hiányában megemlítendő még Jayrone Elliott. Elliot 2014ben csatlakozott a csapathoz draftolatlan újoncként és 2015ben mint kiegészítő ember sokszor észre is vettette magát. A folytatás azonban 2016ban elmaradt. Szinte alig került pályára és a 2015-ös 3sack-je után tavaly egyet sem regisztrált. Az év elején Biegel esetleges hiányában talán többször a pálya közelébe tud kerülni azután pedig csak rajta múlik, hogy mit hoz ki a lehetőségből.

Az OLB poszt érdemi része azonban itt véget is ért. Sajnos komoly távozói voltak az offseason alatt a csapatrésznek. Julius Peppers carolinai visszatérésével és Datone Jones Minnesotába való távozásával két sok snapet a pályán töltő játékost vesztettünk. Tavaly mind a két játékos a játékok több mint felében a pályán volt, ami Perry után a 2. és 3. legtöbb volt az OLB-ket tekintve megelőzve például Matthews játékainak a számát is. Elsősorban Peppers távozása lehet nagyon fájdalmas, aki 36 évesen is rengeteget volt a pályán, eredményesen. A rutinja és elképesztő méretei biztosan hiányozni fognak a lassan 16. (!) szezonját kezdő leendo HoF játékosnak. 


Miben bizakodhatunk?
Hogy egészséges tud lenni a kezdő kettős és a fiatalok közül valaki előlép. Ellenkező esetben sebezhetően leszünk a védelem talán legfontosabb posztján. Elsősorban a sérülés a legnagyobb ellenség. Ráadásul nem csak az irányító siettetés érezné meg a Clay – Nick kettős kiesését. Perry tavalyi szezonja sem csak a 11 sack miatt lett ilyen figyelemfelkeltő, hanem a pokolian hatékony futás elleni játékának köszönhetően is. Több statisztiakai oldalon is a leghatékonyabb edge játékos lett a futás ellen. Clay pedig bár tavaly gyengélkedett alapvetően ő is egy hatékony játékos a futás ellen, ráadásul a védelem vezére és már rangidőse is Peppers távozása után.
Márpedig szükségünk van a jó pass rush teljesítményre. A cornerback-ek legnagyobb barátja a hatékony irányító siettetés. Ha zavarva van a QB, ha mozognia kell, ha nincs ideje ezek mind a cornerek malmára hajtják a vizet.
Tavaly 40-el a 6. legtöbb sack-et szerezte a csapat, amiből nem volna szabad sokat rontani, ha fejleszteni akarjuk a pass elleni védelmet. Ha beüt egy sérülés az OLB poszton csak rutintalan, NFL szinten még nem bizonyító újoncokban bízhatunk. Fontos lesz, hogy Matthews vissza tudjon még térni a régi retteget formájához és Perry is ott folytatja ahol tavaly abbahagyta, valamint, hogy legalább egy fiatal hozzon valami váratlant. 


A feladat adott, elő kell lépni a poszt minden játékosának, és bebizonyítani, hogy megérik a beléjük fektetett bizalmat. Matthewsnak, hogy van még a tankban és nem hiába a csapat 2. legjobban fizetett játékosa. Perrynek, hogy nem csak egy “one year wonder” és képes fenntartani a tavalyi szintjét, kiérdemelte a nagy pénzt. A Fackrell, Biegel kettősnek pedig, hogy megérték a második napos pickeket és be tudnak lépni az OLB rotációba.

Sok kérdés van a 2017-es szezon előtt, ami megválaszolásra vár. Az OLB helyzet is ilyen, ahol egyenlőre csak reménykedünk, és bízunk abban, hogy a fontos távozókat helyetesíteni tudják a fiatalok, valamint a rutinos játékosok megfelelnek majd az elvárásoknak. Ellenkező esetben újra nagy gondok lehetnek azzal a fránya védelemmel.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful