Packers Hungary Club

Week 1 – Beharangozó

Seattle Seahawks - Green Bay Packers
2017.09.10. 22:25, Lambeau Field, Green Bay

Az első meccs mindig különleges, az első mindig izgalmasabb, kezdhetnénk ezzel a klisével is, de nem akarjuk túlszínezni. Viszont tuti, hogy a főcsoporton belül igazi rangadó lesz a javából, amely az alapszakasz végén még sokat nyomhat majd a latba, ez tény. Örök riválisnak ugyan nem nevezhető a nyugati parti csapat, de az utóbbi időkben vitathatatlanul az egyik legnehezebb ellenfél a Seattle gárdája. Lássuk akkor, mire is számíthatunk.

Packers előzmények

Itt most értelemszerűen csak a felkészülési időszak és az előszezon történéseit tudjuk figyelembe venni, az érkező újoncok beépítése a csapategységekbe jól sikerült, a keletkező "lyukakat" jól tömködtük be minden poszton, a távozók pótlása az adott körülményekhez mérten jónak mondható. Ezt a 3 (győzelem) - 1 (vereség)  előszezon mérleg is alátámasztja. Természetesen a szezon első mérkőzése szinte mindig egy picit döcögősebb, mivel itt kell elkezdenie mindenkinek visszarázódni a tétmeccsek iramába, remélhetőleg hamar elkapja majd a ritmust mindhárom csapategység. Ami talán külön biztató lehet, az a támadóalakulat új(ított) felállása. A támadófal tavaly óta nem gyengült, sőt (Josh Sitton tavalyi távozása óta) a beérő Lane Taylorral, az egyenletesen jól teljesítő David Bakhtiarival és Bryan Bulagaval valamint a frissen érkező, nagy tapasztalattal rendelkező Jahri Evansel elvileg tartani tudja a nívót.

Utolsó összecsapás

A két csapat utolsó mérkőzése 2016. 12. 11-én volt a Lambeau Fielden, ahol meggyőző fölénnyel 38-10 arányban nyert a Packers. Igaz erre a mérkőzésre erősen rányomta a bélyegét Russell Wilson sérülése és a Seahawks támadófal vékonysága (mint azt a Seattle Seahawks Hungary rajongói oldalának szerkesztői is alátámasztották a kérdezz-felelek rovatban.)

Talán meglepetés lehetett, hogy mindkét idei WR draft pick kiesett a végső keretből, mégis kiegészülve az érkező szabadügynök TE-kel és a meglévő kiváló WR alakulattal (és persze Aaron Rodgersel) liga szinten is top 5-be várható légi egységgé léphet elő az elkapó brigád, akár az afféle liga elit "No Fly Zone" corner gárdával rendelkező csapatokkal szemben is. Földön azonban egy kicsit neccesebbnek tűnhet az elkövetkező szezon, mert bár Ty Montgomery hozzáállása és agilitása megsüvegelendő, de a sérülékenysége sajnos bármikor gondot okozhat, nem beszélve arról, hogy mögötte "csak" teljesen újonc backup RB-k egészítik ki a futóegységet, akik élesben kérdéses, hogy mit nyújtanak szükség esetén. Összességében több NFL szakértő is a 2011-es (SB győztes) támadósorhoz hasonlítja a jelenlegi offense-t, ami mindenképpen figyelemre méltó.

A védelem terén továbbra is kérdés lehet még a corner sor teljesítménye. Tavaly erősen hullámzó eredményeket produkáltak, igaz a sérülések ott is faragták rendesen az állományt. A "hazatérő" veterán Davon House rutinja és a (lassan) beérő Damarious Randall - Quinten Rollins páros, továbbá az előszezonban meggyőző játékot produkáló Ladarius Gunter alkotta "gerinc" mindenesetre biztató alapot adhat a frissen érkező, de ugyanakkor még botladozó, mondhatni "nyers" újonc Kevin Kingnek és a FA felfedezettünknek Josh Hawkinsnak, illetve a furcsa nevű Lenzy Pipkinsnek is. A safety brigád első sora Clinton-Dix és Burnett vezetésével stabil és megbízható, mögöttük az újonc Josh Jones és Kentrell Brice megfelelő rotációs alap lehet.

A védőfal alakulása sem volt izgalommentes, Letroy Guion menesztésével, Julius Peppers távozásával átszervezések és minőségi pótlások kellettek. Szerencsére úgy fest, hogy Kenny Clark és Dean Lowry, illetve az "alvó reménység" Christian Ringo helyére érkező veterán Quinton Dial remélhetőleg megállja majd a helyét Mike Daniels mellett, nomeg a felkészülés elején érkező öreg róka Ricky Jean-Francois rutinja sem ronthat a helyzeten, pláne kiegészülve a friss fiatal draft szerzemény Montravius Adams lendületével és erejével. LB téren már aggasztóbb a helyzet, bár a belső linebacker sor Jake Ryannel, Blake Martinezzel és Joe Thomassal mondhatni jól muzsikál, de Peppers távozásával és Jayrone Elliott eltradelésével (Clay Matthews visszaeső formájáról nem is beszélve) szinte csak Nick Perry maradt (Kyler Fackrell kissé csalódást nyújtó eredményeit is figyelembe véve) hatékony passz siettetőnk. Szerencsére az utolsó pillanatokban orvosolta a csapatvezetés ezt a gondot is az érkező újonc Chris Odom és a többszörös Pro Bowler veterán Ahmad Brooksal. A speciális egység visszakapta Brett Goode-ot, Justin Vogel érkezésével pedig idén ismét új punterrel vágunk neki az alapszakasznak. Itt az egyetlen dolog ami árnyékot vethet a dolgokra, az Mason Crosby morgolódása, aki már több ízben is hangot adott a felkészülés folyamán annak, hogy nincs megelégedve a holdere munkájával, aki nem más, mint Vogel. Mindent összevetve jól összerakott egységeket mutat a csapat minden része, persze a puding próbája az evés...

Seahawks előzmények

A Seahawks háza táján sem lehetett unatkozni a felkészülés és az előszezon során. A Seahawks Hungary szerkesztőitől idézzük az alábbi gondolatokat saját csapatuk felkészüléséről, jelenlegi állapotáról illetve az érkezők/távozók/sérülések státuszáról. 

"A legfrissebb fájó seb az előszezonban brillírozó, ligaszinten a harmadik legtöbb yardot összehozó elkapó, Kasen Williams elküldése. Kearse elcserélése után biztosnak tűnt a helye a szűkített keretben, a cut után azonnal elvitte őt a Browns. Komolyabb sérültünk a meghatározó játékosok közül a nyáron nem lett, a tavalyi szezon végéről hiányzó Earl Thomas és Tyler Lockett újra játszhatnak. A kosarasból lett left tackle, George Fant egész idényre kiesett, azonban ő egyelőre inkább volt ígéret – miután jelentős súlyt és Walter Jonestól némi szaktudást is magára szedett -, mint biztos megoldás. Ugyanez mondható el a tavasszal elsőként draftolt Malik McDowellről, aki jónak látta quaddal arcra esni, amivel az egész pályafutása veszélybe került. Váratlan és merész húzás volt a megbízható rúgó, Hauschka elengedése, aki helyett az éppen ellenünk emlékezeteset bakizó Blair Walsh jött. Az új kicker előszezonban mutatott játéka azért megnyugtató volt, a denveri McManus után a második legtöbb pontot szerezte a négy forduló alatt, 11-ből 9 mezőnygólt és az összes extrapontot értékesítve. Némi felmordulást még az okozott február óta, hogy a Seattle egyetlen csapatként adott legalább egy látogatásnyi esélyt Colin Kaepernicknek, a csereirányítónk azonban jelenleg Austin Davis. Sheldon Richardson Jimmy Graham leigazolása óta a legizgalmasabb szerzemény, aki ráadásul egy amúgy is bivalyerős egységbe érkezik, ami a tight endről kevésbé volt elmondható. Cliff Avril, Michael Bennett és Frank Clark már eddig se sok nyugtot hagytak az ellenfél irányítóinak, a tavalyi drafton első körbe várt Jarran Reed már a második profi évének lát neki. Hátrébb Pro Bowler linebacker és safetypárosok lesik az alkalmat a labdaszerzésre (Bobby Wagner – K. J. Wright, Earl Thomas – Kam Chancellor), és a felsorolásban csak most értünk el Richard Shermanig."

"Arra nem volt valós esély, hogy Marshawn Lynch Seahawkként térjen vissza, és bár az utódlása még távolról sem lejátszott meccs, idén több jó trónörökös-jelölt játszik Seattleben, mint bármikor korábban. Lacyt nektek nem kell bemutatni, Thomas Rawls már párszor megvillantotta oroszlánkörmeit, a jó kezű C. J. Prosise egészen különös minőséget hozhat az offensebe, ehhez persze nem árt, ha mindannyian (karcsúak és) egészségesek tudnak maradni. A fekete ló az idei hetedik körben behúzott Chris Carson, aki az előszezonban rutinosabb vetélytársakkal szemben vívta ki a keretben maradás jogát."

A mérkőzés

Nagy fegyvertény lehet a hazai pálya előnye, hiszen a Lambeau Fielden egyetlen vendég csapat sincs könnyű helyzetben, s a hazai közönség sosem okoz csalódást a kedvencek biztatása terén. A több mint nyolcvanegyezer torokból harsogó hangorkán sokszor nehezítheti majd Russell Wilsont és a Seahawks támadójátékát.

A meccs iramára még tippelni se nagyon merünk, de ha a sok éves tapasztalatokat nézzük, akkor az első negyedre valószínűleg afféle kezdeti tapogatózás-puhatolózás várható, hacsak valami csoda folytán nem esik neki ész nélkül egyik csapat a másiknak, amire valljuk be elég kicsi az esély. A folytatás már érdekesebb lehet, nagy kérdés lesz, ki ismeri ki hamarabb az ellenfél erőviszonyait és ragadja meg az adódó lehetőségeket. Seahawks oldalon a futóegység biztosan alaposan tesztelve lesz a labda mindkét oldaláról, bár ugyanez a mi RB oldalunkról is igaz lehet. Passzjátékban erősen bízunk karmesterünk vezéregyéniségének dominanciájában, de persze nem lebecsülendő a ligaelitnek számító Seattle-i secondary sem.

Levegőben mindkét oldalon nagy párharcok várhatók, reméljük többet tudunk majd megnyerni, mint a vendégek. A védelmek első vonalában is nagy küzdelem lesz, döntő szerephez juthat a futás elleni védekezésünk a Lacy-Rawls-Prosise illetve Wilson kvartett ellen. Lacy visszatérése a Szentélybe, ezúttal már Seahawks mezben minden bizonnyal még jobban megdobja majd a találkozó hangulatát. A mi támadóoldalunkon nagy hangsúly lesz A-Rod megfelelő védelmén, ami nem lesz egyszerű feladat, hisz a másik oldalon is rendkívül jó védőjátékosok lesik a lehetőségeket a klasszis irányítónk skalpjának levadászására. Bár csupán első forduló (de az alapszakasz végén akár a kiemelésről is dönthet majd), ennek ellenére az is meghatározó lehet, hogy fejben melyik csapat tud higgadtabb maradni, hisz ne felejtsük el, hogy a két csapat rangadóin gyakoriak a játékosok közti konfliktusok.

Sajnos az előszezon során a szokottnál jóval több szabálytalanságot láthattunk a Packers játékosoktól, nagyon reméljük, hogy az alapszakasz kezdetére ezek leredukálódnak a minimumra. Sok múlhat majd a helyzetkihasználások hatékonyságán is, a Seahawks ellen nem lehet sokszor hibázni, ez az utóbbi idők során többször is beigazolódott. Ellenük a legeslegutolsó (utáni) pillanatig résen kell lenni, hisz minden bizonnyal erősen beégett minden Packers szurkoló emlékezetébe a Fail Mary, vagy éppen a Bostick-féle onside kick fiaskó.

Ami döntő lehet

  • A hatékony secondary sarkalatos pontja lehet a mérkőzésnek, annak ellenére, hogy Wilson biztosan sokszor próbálja majd kihasználni az új futói és önmaga futóképességeit is.
  • A futás elleni védelmünk a fent említettek végett minden bizonnyal extra terhelést kap majd, sok múlhat rajtuk.
  • Ha az offense line elég időt tud adni Rodgersnek, akkor a főnök remélhetőleg hozni tudja a tőle méltán várható szintet (és persze a pontokat)
  • A passz siettetés megfelelő hatékonysága több hibára kényszerítheti az ellenfél irányítóját, akit még mindig csak egy formálódó támadó fal véd. 
  • Az előszezon során rengeteg szabálytalanság volt a Packers játékosai részéről. Ez kissé meglepő, ugyanakkor tarthatatlan, hiszen a büntetésekből beszedett mínusz yardok komolyan visszaüthetnek, végül akár a meccs végkimenetelét is befolyásolhatják.

Érdekességek

  • A hivatalos Packers Depth Charton tartalék holderként pillanatnyilag (WR) Randall Cobb van feltüntetve. Ezek szerint volt némi foganatja Mason Crosby morgolódásának?
  • Eddie Lacy visszatérése a Lambeau Fieldre külön pikantériája lesz a derbinek, reméljük jól tudjuk majd tartani
  • Aaron Rodgers mindössze 3 TD-re van attól, hogy összehozza a karrierje során alapszakaszban elért háromszázadik TD-t.
  • A Bennett fivérek egymás elleni küzdelme se mindennapi esemény, okozhat majd néhány érdekes szituációt a kettejük párharca is.

Összegzés

Tiszta lappal indul mindenki, nyitó meccs kis hazai pálya előnnyel. Jó mérkőzés, izgalmas találkozó lehet, de könnyű győzelem nincs ezen a szinten. Összegezve mi várható? Foci a javából! Mostantól februárig, minden héten háború!

A mérkőzést a Sport 2 TV közvetíti vasárnap (2017.09.10.) 22:25-től élőben, de akinek ez nem elérhető, azoknak lesz stream az oldalon és persze a szokásos chat!

Go Pack Go!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful