11. Hét Beharangozó

Green Bay Packers – Minnesota Vikings

2021.11.21. 19:00. U.S. Bank Stadium, Minnesota, Minneapolis

Csoportrangadóra utazik a Packers csapata vasárnap Minneapolisba, ahol azzal a Vikingsszal kell összecsapniuk a 11. fordulóban, amely teljesen inkonzisztens képet mutat eddig magáról az idényben. A lilák eddig csak négy győzelmet jegyeznek, amiket többnyire (idén) gyengébbnek titulált csapatok ellen értek el, ám nem elhanyagolandó tény, hogy az erősebb csapatokat is rendre megszorongatták és bizony sokszor csak nüanszokkal maradtak alul a vereségeik során. Ennek fényében kemény derbit várunk vasárnap estére, pláne, hogy a Vikingek hazai pályán fogadhatják a Sajtfejeket. Lássuk, mire számíthatunk.

A mérkőzés

Annak ellenére, hogy a Vikings egy viszonylag fiatal franchise, az 1961-es alapításuk óta sokszor volt a Packers ellenfele, ennek fő oka, hogy már a kezdetek óta közös csoportban szerepelnek a Green Bay-i csapattal, tehát nem meglepő a 121 eddig egymás ellen vívott mérkőzés ténye. Az örökmérleg a Packers javára billen 63 győzelemmel, a Viking 55 nyert meccsével szemben, és volt 3 döntetlen végeredmény is.

Packers előzmények

Sok vezéráldozatot követelő hazai győzelemmel zárta a múlt heti fordulót a wisconsini kisváros csapata, a nem túl acélos Seahawks gárdája ellen. A 17 -0-ás végeredmény kissé megtévesztő lehet azoknak, akik nem látták a találkozót, ugyanis a hazaiak a fölényüket főként a kiváló formában játszó védelmüknek köszönhették, illetve másodsorban a már-már elit szintre előlépő AJ Dillon futónak. Ezzel a győzelemmel a Green Bay tovább szilárdította első helyét az NFC északi csoportjának élén, viszont most pont a mögöttük második helyen (fel)kapaszkodó csapat otthonába kell látogatniuk. A támadó oldalon a legnagyobb kieső az első számú futó Aaron Jones lesz a hétvégén, szerencsére AJ Dillon pazar formában van, tehát ha őt nem éri baj, akkor a jó futójáték biztosítottnak látszik. Dillon mögött a tavalyi felkészülési időszakban a memphisi egyetemről érkező draftolatlan szabadügynök Patrick Taylor kaphat rotációban némi szerepet.

Elkapó fronton továbbra is Davante Adamstől várjuk a legtöbbet, de mivel ez az egység jelenleg elég jól áll egészségügyileg (igaz Allen Lazard és Malik Taylor játékára nem számíthatunk), így a többi elkapó, főként Randall Cobb, Marquez Valdez-Scanling, Equanimeous St. Brown és az újonc Amari Rodgers jó szereplésére szintén szükséges lesz a hatékony passzjátékhoz. Sajnos a Seahawks ellen hiába passzolt Aaron Rodgers 292 yardot, elkapott TD-t nem ünnepelhetett a hazai szurkolótábor. A Vikings secondary sora nem tartozik a liga legjobbjai közé (főleg a CB corps), tehát ellenük van mit keresni a levegőben (is). Tight end pozícióban ugyanúgy, mint múlt héten Marcedes Lewis, Josiah Deguara és Tyler Davis bevethető, ráadásul jó hír, hogy ide érkezik Dominique Dafney aki teljesen felépült a térdhajlító izom sérüléséből. A támadófalba sajnos még mindig nem tér vissza a várva várt David Bakhtiari, a tehetséges újonc Josh Myers pedig pár hete IR-re került, ellenben jó hír, hogy rajtuk kívül minden eddigi kezdő egészséges, tehát a kezdő felállás Elgton Jenkins, Jon Runyan, Lucas Patrick, Royce Newman, Billy Turner lesz. A hét folyamán Aaron Rodgers neve is megjelent a sérültjelentésben, ahol lábujj-sérülést tüntettek fel nála, ám pénteken már újra edzésbe állt a klasszis QB és a csapatvezetés is azt kommunikálta le legutóbb, hogy Rodgers rendben lesz vasárnapra.

A védelem oldalán nagyobb gondok akadnak, a nemrég igazolt veterán passzsiettető Whitney Mercilus szezonja sajnos véget ért egy komoly bicepszsérülés miatt, ráadásul a bombaformába lendülő harmadéves Rashan Gary könyöksérülése se biztos, hogy rendbe jön annyira, hogy vállalni tudja a játékot vasárnap. Gary jelenlegi állapota kérdéses, nagy valószínűséggel csak a mérkőzés előtti órákban döntenek majd róla, hogy mi lesz a végső státusza a meccsre. Amennyiben Gary nem tudja vállalni a játékot, akkor Jonathan Garvin, illetve a gyakorló egységből felhozott Tipa Galeai játszanak majd a helyén, illetve a másik oldalon természetesen Preston Smith. A fal közepén Kingsley Keke játéka nem biztos, ő agyrázkódásból tér vissza elvileg, pénteken már teljes edzésmunkát végzett, azonban mégis kérdéses besorolásban maradt a végső sérülésjelentésben. Az ő játékára ettől függetlenül számítunk. Ha mégse játszik, akkor a falban Clark és Lowry mellett továbbra is az újonc Tedarrell Slaton, valamint Tyler Lancaster és az újonc Jack Heflin játszhat rotációban. A defensive back egységben Kevin King (váll), Darnell Savage (boka) és Eric Stokes (térd és ujj) szerepelt a héten a sérültlistán, de szombatra mindegyikőjük lekerült róla, tehát ők elvileg rendben lesznek. King és Stokes szereplése nagyon kell majd, mivel a Cousins vezette Vikings offense viszonylag sokat passzol annak ellenére is, hogy ligaelit futójuk van Dalvin Cook személyében.

A speciális egységről annyit írnánk halvány pozitívumként, hogy a Seahawks ellen egész jól ment a visszahordás, Malik Taylor és Amari Rodgers összesen 61 visszahordott yardot hozott össze 5 próbálkozásból (kick off+punt összesen), ami a korábbiakhoz képest némi előrelépést jelent. Ami viszont lehangoló, hogy a rúgó brigád, amely eddig az erőssége volt ennek az egységnek, jelenleg nem igazán van a topon. Ez főként az új longsnapper-holder felállásnak köszönhető, remélhetőleg Steve Wirtel és Corey Bojorquez hamar “összerázódnak”. Persze emellett Mason Crosby lába se remeghet meg. Sérülések terén a hét eleji kissé ijesztő bő lista szerencsére jócskán leredukálódott szombatra, és a fent említetteken kívül egyetlen meghatározó további játékos sem maradt rajta.

Vikings előzmények

Értékes skalpot szerzett a múlt héten idegenben a Vikings csapata, az AFC legkiélezettebb csoportjának egyik tagja ellen. Az idén erősnek számító Chargers elleni győzelmük meglehetősen nagy meglepetés volt, és jól mutatja, hogy a lilák nem lebecsülendők. Ezzel 4-5-re javították a mérlegüket az NFC North csoportban, amivel (még ha kissé haloványan is, de) életben tartották a rájátszás esélyeiket. A pletykák szerint erősen rezeg a léc az utóbbi időkben Minnesotában Mike Zimmer vezetőedzőnek, de ezek a híresztelések nem biztos, hogy hitelesek. Mindenesetre most nagy lehetőség előtt áll a minneapolisi gárda a szorosabb felzárkózásra a csoport éléhez, ennek megvalósításához a Packerst kellene legyőzniük a hétvégén, ami nem is lehetetlen, hiszen minden ütőképes “fegyverük” rendelkezésre áll hozzá a csapatukban. Futójátékukat elsősorban Dalvin Cook fémjelzi, de mögötte/mellette Alexander Mattison is képes kiugróan jó teljesítményekre, továbbá az idei negyedik körös draft választottjuk Kene Nwangwu sem elhanyagolandó tényező, igaz ő jelenleg még inkább csak főként a speciális egységükben mint visszahordó funkcionál. Meg kell még említeni CJ Ham nevét is, aki fullbackként a rövid yardos erőfutásoknál igencsak jól teljesít és a kezei is megbízhatóak rövidebb passzok elkapásaihoz.

A kiváló futójuk ellenére előszeretettel passzolnak, ami nem meglepő, hiszen olyan elkapókkal rendelkeznek, akiknek a tudását és tehetségét vétek lenne nem kiaknázni. A rutinos Adam Thielen mellett a második profi évébe lépett Justin Jefferson jelenti a két legélesebb kést Kirk Cousins fiókjában, továbbá KJ Osborn sem a “futottak még” kategória, ezt már ő is bizonyította a szezon folyamán. Ráadásul igen jó kezeik vannak a futóiknak, Cj Ham és alkalomadtán Dalvin Cook is jól bevonható a passzjátékokba. A tight endek Irv Smith Jr. szezon elejei (teljes szezonra) kidőlése ellenére egyre jobban teljesítenek náluk, főként Tyler Conklin látszik felnőni a feladatokhoz az utóbbi meccseken, de Chris Herndon is egyre több szerephez jut. Így amellett, hogy Cousins szeret (és tud is) mélyre menni (hosszú passzokat eregetni), a screen passzok és checkdownok kivitelezése sem jelent neki általában gondot. A támadófaluk ehhez eléggé korlátozottan működik közre, már amennyire tőlük telik, hiszen ez az egységük, Ezra Cleveland, Garrett Bradbury, Olisaemeka Udoh, az újonc Christian Darrisaw és Brian O’Neill, csak a 24. helyen rangsorolt jelenleg a profi ligában. Ebből adódóan nem csoda, hogy “Unokatesó” Kirk elég sokszor landol a zsákban az ellenfél passrusherei révén. Emiatt kell sokszor Kirk “kapitánynak” gyorsan szabadulni a labdától, ami nem mindig sikerül neki pontosan és jól. A védelmük némileg jobb helyre van aposztrofálva, a 17. helyen jegyzik őket összesítésben, ami főként a mindig legendásan jónak számító D line-uknak (Everson Griffen, DJ Wonnum, Armon Watts, Dalvin Tomlinson, Sheldon Richardson), az ütőképes LB soruknak (Eric Kendricks, Anthony Barr, Nick Vigil) és a kiváló safety párosuknak (Harrison Smith, Xavier Woods) köszönhető. Az igazán gyenge pontnak a cornerback részleg mondható náluk, s bár érkezett hozzájuk némi erősítésként a korábban Green Bayben is megfordult Bashaud Breeland, aki nem is játszik rosszul eddig a szezonban, de mellette Cameron Dantzler, Mackensie Alexander illetve Harrison Hand nem képvisel igazi minőséget – eléggé hiányzik a tavalyi első körös, Jeff Gladney, akit büntetőügye miatt tettek ki a csapatból, a helyére érkezett Patrick Peterson pedig még csak most gyógyul (végül Petersont az utolsó pillanatban aktiválták, tehát ő pályára fog lépni, viszont az, hogy milyen szinten tud majd játszani a sérülésből felépülése utáni első meccsen, az lutri). Breeland játéka ráadásul kisebb sérülés miatt kérdéses.

Mellettük van mit keresnie az elkapóinknak, pláne egy olyan elit WR-nek mint Davante Adams. A speciális egységük nekik sem éppen a legjobb, de ettől függetlenül Kj Osborn és az újonc futó Kene Nwangwu bármikor okozhat kellemetlen meglepetéseket visszahordásoknál a mi harmatgyenge ST brigádunknak. A rúgóik vegyes képet festenek, Greg Joseph placekicker távolabbról (40+) hajlamos a hibázásra, de közelebbről ritkán vét. A punter Jordan Berry viszont elég jól “pufogtat”, 50 yard feletti rúgásokat is legtöbbször simán “betesz” az ellenfél red zone-jába.

Ami döntő lehet

  • Kirk Cousins könnyen zavarba hozható és olyankor sokat hibázik, jó passrush-sal folyamatosan nyomást gyakorolva rá erősen korlátozható lenne a játékának a hatékonysága. Ez sajnos most nem lesz egyszerű feladat, mivel kiesett Mercilus, és Gary játéka is kérdéses, marad Preston Smith és Jonathan Garvin, akik (jó) szereplése kulcsfontosságú lehet a meccs folyamán. A Vikings támadófala mindössze 9 sacket engedett idén, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyomás középről is jöhet, hiszen a belső támadófalembereik nem a legjobbak: Kenny Clark és Dean Lowry villanásaira lehet itt számítani. Különösen azt lesz érdemes figyelni, hogy Clark mire jut a center, Bradbury ellen – ő ugyanis a passzblokkolást nézve a PFF-nél mindössze az 54. a centerek között, vagyis sok helyen még a cserék is jobbak nála.
  • Meg kell állítani Dalvin Cookot. Ő az idényben 4,7 yardos, kiváló átlaggal fut, ugyanakkor ha a Vikingsnak futnia kell az eredmény után, akkor a passzjáték felé tolódik el a hangsúly náluk, és Cook kevesebb futásra számíthat. Vagyis, hamar előnyt kell szerezni, de a Packers linebackereire, De’Vondre Campbellre, és az elmúlt hetekben szintén remekül játszó Krys Barnesra nagy feladat vár.
  • Ugyanakkor az elmúlt hetekben kiváló teljesítményt nyújtó Packers secondary is komoly feladat elé néz a villámgyors Jefferson és a pálya közepén és a redzone-ban veszélyes Thielen miatt. A legfontosabb, hogy a nagy játékokat sikerüljön megakadályozni, ehhez most is kell majd a safetyk segítsége.
  • Sok futással jól lehet fárasztani az ellenfél védelmét, amennyiben yardokat is sikerül velük szerezni – vagyis nagy szerep hárul majd AJ Dillonra, és persze a jó blokkokra. A Vikings nem jeleskedik a futás ellen, mindössze 28. helyen vannak, és több mint 130 yardot engedtek meccsenként.
  • Rodgers kifejezetten gyengén játszott a múlt héten, és nem is igazán edzett sokat, de a Vikings ellen általában jó teljesítményt nyújt. Sőt, amióta kezdő lett, 25 meccsen 7,1-es TD-INT arányt tud felmutatni ellenük, ami a legjobb, amit bármelyik QB egy csapat ellen valaha is elért. Mike Zimmer legendásan nehezen találja meg az ellenszert Rodgers ellen – reméljük, ez most is így marad, és akkor a gyengébb CB-sor ellen villoghatnak a Packers-elkapók.
  • Persze ehhez az is kell, hogy Rodgersnek legyen ideje. A Vikingsból ugyan hiányzik a legjobb pass rusher, Danielle Hunter, ennek ellenére már 29 sacket szereztek, ami a legtöbb a ligában. 15 játékosnak van legalább egy fél, vagyis nem félnek különböző blitzekkel is terrorizálni az ellenfél irányítóját. Egy jó Rodgers ezeket könnyen megbüntetheti – kérdés, jó formában lesz-e.
  • Fontos lehet a turnoverek szerepe is. Ezen a téren mindkét csapat kifejezetten jól áll, a Packers mutatója +7, a Vikingsé +6, vagyis mindkét csapat eléggé vigyáz a labdára, ugyanakkor hatékonyan szerzi is meg az ellenféltől. Egy ilyen akár döntő is lehet egy szoros meccsen.
  • A Vikings special teamje nem csak a két veszélyes visszahordó (puntoknál Dede Westbrook, kickoffoknál a már TD-t is szerző Kene Nwangwu) miatt veszélyes, hanem mert szeretnek trükközni is. Az elmúlt két meccsen mindkétszer hívtak fake puntot például.

Érdekességek

  • A két csapat 37 alapszakaszmeccse közül 24-en 7 pont, vagy kevesebb volt a különbség.
  • Az elmúlt 13 évből 11-szer ez a két csapat nyerte az NFC északi csoportját (7 Packers, 4 Vikings siker)
  • A Packers sorozatban hét idegenbeli konferenciameccset nyert meg, ezzel beállította a ligarekordot.
  • Aaron Rodgers mérlege a Vikings ellen, a playoffot is számolva, 15-9-1.
  • Davante Adams az egyetlen NFL-játékos, aki kétszer egymás után is legalább 13 elkapást szerzett a Vikings ellen. Az elmúlt két meccsén ellenük 5 TD-t is szerzett.
  • Kenny Clark az elmúlt hét, Vikings elleni meccséből ötször szerzett legalább egy sacket.
  • A Packers defensive backjeinek edzője, Jerry Gray, 2014 és 19 között ugyanezt a feladatkört látta el a Vikingsnél.
  • Matt LaFleur QB-edző volt Washingtonban 2012-13-ban – vagyis Kirk Cousins edzője volt.
  • Bashaud Breeland 2018-ban hét meccsen lépett pályára a Packers színeiben.
  • Billy Turner édesapját 1983-ban a drafton kiválasztotta a Vikings, és ő maga is Minnesotában nőtt fel.

A meccset a Fox közvetíti, de a Discordon most is jelentkezünk a szokásos streamekkel.

Kommentek

One thought on “11. Hét Beharangozó

Comments are closed.