Packers Hungary Club

HaHa Clinton-Dix trade – “Chucky” kísért Green Bayben?!

A hét talán legfontosabb eseménye volt a csapatnál, hogy HaHa Clinton-Dix Washingtonba költözött egy 4. körös pickért cserébe. A rajongók nagyon megosztottak a kérdésben hiszen van aki csapat építésről beszél, mások pedig egyenesen csapat rombolásról. Mi pedig egy kicsit körüljárjuk a témát, hátha tudunk ezzel is segíteni megérteni mi történhet a háttérben.

Új főnök a városban

A Briliáns elmék sorozatnak van egy része ahol a főszereplő Harvey épp átvenni készül a céget ahol dolgozik, de így szembe kell állnia üzlettársával, mentorával Jessicaval. Harvey úgy dönt, hogy elmond mindent partnerének aki a következő meglepő választ adja arra, hogy támadja őt a mentoráltja : “Mutasd meg, hogy új főnök van a városban! Mutasd meg, hogy már te vagy a főnök!”

Kicsit ezt érzem én is mióta Gutekunst a GM. Erre utal Jordy Nelson elküldése és az is, hogy nem hosszabbítottunk Clinton-Dixel. Valahol érthető ez, hiszen, ha nevet akarsz magadnak szerezni akkor először le kell tenni valamit az asztalra. Ha úgy lenne sikeres a Packers, hogy csak Ted Thompson játékosokkal lenne tele akkor Gutekonst sosem tudna kilépni korábbi főnöke árnyékából. Jon “Chucky” Gruden is ezt teszi hardcore üzemmódban a Raidersnél. Meggyőződésem, hogy jelenleg őt sem szabad elítélni ezért. A jövőt építi és az a jövő Las Vegasban van. Neki akkor kell valamit az asztalra letenni és lássuk be ezt a feladatot könnyebben tudja úgy megoldani, ha bőven van helye a sapka alatt és mondjuk a következő évek első köreinek összes pickjével rendelkezik…

Szóval Gutekunst is csapatot épít és ugyan azt nem tudja megmondani senki, hogy ezeknek a lépéseinek mennyi haszna lehet, de az biztos, hogy egy kemény GM képet épít ki magáról ami bizony hasznos lehet majd a késöbbi tárgyalásoknál. Az pedig vitathatatlan, hogy a kezdet nagyon hasonlít Ted Thompson első GM éveire.

De mennyit ér egy játékos?

Amikor Khalil Mack a Bearshez igazolt sokan írták, hogy nekünk is megérte volna ennyiért. Röpködtek a pickek ide oda és a többség csak ezt látta pedig a lényeg sokkal inkább a játékos új szerződése. HaHa Clinton-Dixnél is ez a helyzet. A legjobb safetyk egyike a ligában ez nem vitás, így sokan azt gondolhatták, hogy legalább egy első körös picket kell, hogy adjanak érte hiszen, ha pótolni akarjuk akkor jó eséllyel ott találhatunk hasonló jó játékost. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A pletykák arról szóltak, hogy HaHa a top játékához top fizetést is akar. Nincs is ezen semmi meglepő, hisz fiatal tehetséges játékos és hát valamiből meg kell neki is venni a kenyeret a boltban. A safety poszt kissé alulértékelt a ligában ezért a vezetőségünknek mérlegelni kellett, hogy egy ilyen poszton meg tudunk e fizetni csúcsfizetéssel valakit. A válasz pedig nem. Tudom, hogy unalmas, de Aaron Rodgers nevét még nagyon sokszor fogjátok hallani amikor új játékosokról vagy új szerződésekről beszélünk. Igen, ő azt a fizetést kapja amit megérdemel. De azt sose feledjétek, hogy az a rengeteg pénz másoktól veszi el a helyet a sapkában. Jelen esetben C-D az akit nem tudunk megfizetni. Szóval elég nehéz meghatározni egy játékos értékét, mert csapatonként ez más és más lehet. Ha van helyed bőven a sapka alatt és hiány a safety akkor nyilván neked többet megér mint annak aki gondokkal küzd pénzügyi téren és fontosabbnak lát más pozíciókat.

Miért ilyen olcsó?

Tehát ott tartunk, hogy van egy új GM aki tökösnek építi fel magát és van egy safety a csapatban aki hiába top játékos a csapat nem tudja vagy talán nem is akarja kifizetni, a szerződése pedig lejár a szezon végén. Namost a gond az, hogy a többi csapat is tudja ezeket. Nézzük milyen kimenetelek lehettek volna.

  1. Nincs trade és kifut a szerződése. Ebben az esetben mi nem kínálunk neki szerződést (vagy olyat amit el fog utasítani) és leigazolja egy másik csapat várhatóan magas összegű szerződéssel. Amennyiben a szabadügynök piacon nem hozunk hasonló játékost akkor kompenzációs pickre vagyunk jogosultak (ez még fontos lesz a későbbiekben)
  2. Van trade. Ebben az esetben a játékost elveszítjük már most a szezon hátralévő részére, kompenzációs pickre pedig nem leszünk utána jogosultak.

Könnyen észrevehető, hogy az idei szezonunkra ez bizony negatív hatással van. Viszont a csapat jövőjét nézve már nem ilyen egyszerű a döntés. A kulcs a kompenzációs pick. Ami nem más (röviden és nagyon leegyszerűsítve) mint a távozó és érkező játékosok szerződéskülönbsége miatt kapott kompenzáció – draft pick formájában – abban az esetben, ha az egyenleged negatív, vagyis ha több/jobb játékosod távozott mint érkezett. Szóval ha a szabadügynök piacon elmegy három játékosunk akik 30 millió fizetést kapnak máshol és mi hozunk kettőt akiknek 10 milliót adunk akkor a 20 millióval kevesebb érték és a kevesebb játékos miatt jár a kompenzáció. Ezek a következő évi drafton használhatóak.

Szóval, ha Gutekunst maradna a régi Ted Thompson módszernél és a draftról építkeznénk úgy, hogy nem hozunk szabadügynököt akkor könnyen lehet, hogy rossz a döntés hiszen egy hasonló draft cetlit hozhatott volna HaHa (bár egy évvel később). Viszont, ha aktívak leszünk a szabadügynök piacon, több és értékes játékost hozunk mint távozik, akkor viszont máris megérte a 4. kör érte hiszen ebben az esetben nem járna semmilyen kompenzáció.  Namost azt azért feltételezhetjük, hogy Gutekunst mindezekkel tisztában van… 🙂

Miért nem kínáltak magasabb picket a csapatok? Mert egyszerűen nekik nem érte meg. Ahogy korábban írtam ez egy alulértékelt pozíció. Könnyen találhat magának a szabadügynök piacon is bárki aki tud jó fizetést adni olyat aki megoldja a feladatot megbízhatóan. Amari Cooper egy sokkal fontosabb poszton, egykori 1/4ként ért egy első kört a Dallasnak idén – és ezért a fél NFL röhögött rajtuk, hogy milyen sokat adtak érte. Pedig abban az esetben a Raidersnek még lett volna esélye még 1 évvel meghosszabbítani a szerződését és nyilván ezt is megfizette a Cowboys.

Szóval bármennyire is jó játékos HaHa Clinton-Dix semmiképpen nem ért volna első kört. Az pedig, hogy ez a trade mennyit ért a csapatnak azt igazán a következő szezon eleje tudja majd megmondani. Az viszont látszik, hogy a háttérben inkább építkezés folyik mint rombolás ami örömmel tölthet el minket szurkolókat még akkor is, ha sajnos egy nagyszerű játékostól búcsúzunk épp.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful