Week 4 – Értékelő

Atlanta Falcons – Green Bay Packers 16-30

Három vereséggel érkezett a Falcons Green Baybe, de azért lehetett tudni, hogy veszélyes csapatról van szó. Ennek ellenére sokat nem kellett izgulni a meccsen: hiába hiányzott a Packersből is több kezdő, Matt LaFleur és Aaron Rodgers kíméletlenül kihasználta, hogy a vendégek secondaryjében alig maradt NFL-szintű játékos, így magabiztos hazai győzelem lett a vége.

A meccs

Three and outtal kezdte a meccset a vendégcsapat, majd gyorsan jött egy Packers-touchdown: Aaron Rodgers és Aaron Jones használta ki a Falcons-védők zavarodottságát. Újabb three and out után megduplázhatta volna az előnyt a csapat, de az egyyardosról negyedik próbálkozásra sem sikerült bevinni a labdát. Ezután a Falcons egy ijesztően hosszú, 10 és fél perces, 20 játékos drive-ot vezetett – de a végén meg kellett elégedniük egy mezőnygóllal. Így aztán mivel a második negyedben a Packers két TD-t, a Falcons pedig két újabb three and outot ért el, magabiztos hazai vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

A második félidőben a hazaiak is lassítottak a tempón, de azért TD-re TD-vel válaszoltak – Robert Tonyannek ez volt a harmadik a meccsen. Egy újabb vendég touchdown után még Mason Crosby rúgott be egy mezőnygólt (jegyezzük meg, előtte egy extra pontot kihagyott, ez volt az első hibája a szezonban), több pont pedig már nem is esett, így viszonylag izgalommentesen sikerült hozni a győzelmet.

Hosszú összefoglaló:

Pozitívumok

  • Elsőre talán a csapat hangulatát érdemes kiemelni: mosolygó arcokat látni már a meccsek elejétől, Jamaal Williams vidáman táncol a bemelegítéskor – az egész csapatról süt az önbizalom. Aaron Rodgers pedig igazi vezérként viselkedik, és láthatóan sokat segíti, adott esetben dicséri rutintalan elkapóit.
  • Rodgers amúgy megint szinte hibátlanul játszott: mindössze hat rossz passza volt, 327 yardot és 4 touchdownt szerzett, 147,5-ös passer ratinget ért el.
  • Külön ki kell emelni Matt LaFleurt és a játékdesignt. Elfogytak az elkapók? Semmi gond, akkor kapjanak labdát a tight endek és a futók (ezzel együtt azért Malik Taylornak megvolt az első NFL-elkapása): a legtöbb elkapása és elkapott yardja például Jamaal Williamsnek lett (8/95). Ritkán látni az NFL-ben, hogy egy csapat három futóval áll fel egy játékhoz, most ez többször is előfordult, a Falcons védői pedig csak kapkodták a fejüket, hogy épp kinél lesz a labda. Szintén pozitívum, hogy Aaron Jones se lett túlhasználva, a második negyedben szinte végig pihenhetett.
  • Robert Tonyant külön ki kell emelni, hiszen élete meccsét játszotta: 6-ból 6 elkapása volt, 98 yardért, három TD-t is szerzett, az egyiket ráadásul egy bukfenc után. Most már biztos jobban fognak rá is figyelni, mindenesetre holtversenyben vezeti a ligát a TD-elkapásokat tekintve.
  • Ismét csak meg kell említeni a támadófalat, amely hétről hétre a liga legjobbjai között teljesít. Érdemes megnézni a statisztikát: a négy fordulóban eddig 159 passzjátékot hívott a csapat, ebből mindössze 24-szer volt Rodgers nyomás alatt. A fal három QB-hitet és két sacket engedett a szezonban eddig (a harmadikért sackért nem lehet őket hibáztatni) – ezek mind kiváló számok, és abban is komoly szerepük van, hogy a futásonkénti átlag yard 5 fölött van, ami szintén remek mutató. Külön is érdemes kiemelni David Bakhtiari és Corey Linsley teljesítményét – utóbbi talán a legjobb centerjátékot mutatta eddig az egész ligában.
  • A Falcons támadósora az első három forduló alapján a hatodik legjobb volt a ligában, most viszont sikerült 16 pontot tartani őket. Ehhez főleg Za’Darius Smith kiváló teljesítménye kellett: 3 sack, 5 QB hit, 8 tackle, 4 tackle for loss került a neve mellé, ezzel el is nyerte a héten az NFC Legjobb Védőjátékosa címet.
  • Feljavult a futás elleni védekezés is. A Falcons összesen 78 yardot ért el a földön, és nem csak azért, mert inkább passzoltak. Futásonkénti átlaguk ugyanis alig volt három yard fölött, ez mindenképp dicséri a védőfal munkáját, ahonnan most Tyler Lancaster emelkedett ki.
  • Jaire Alexander szezonja kevésbé feltűnő, mint a korábbiak, pedig most játszik a legjobban: az első négy forduló alapján nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a liga legjobb cornerbackjei közé tartozik. A meccs nagy részében Calvin Ridley őrzése volt a feladata, aki a meccs előtt a második legtöbb elkapott yarddal rendelkezett a szezonban. A Packers ellen elkapás nélkül maradt. Alexander akkor sem tétlenkedett, amikor más elkapót őrzött: Matt Ryan ötször támadta őt, három elkapást engedett, mindössze 12 yardért. Az elmúlt három meccsen összesen 29 yardot szereztek az általa őrzött elkapók.
  • Adrian Amost is meg kell említeni, aki feledtette a szezon első három meccsének gyengébb játékát. Nagyrészt az ő (és Darnell Savage) érdeme volt, hogy a Falconsra jellemző nagy játékok közül egyet sem láttunk. Ahogy pedig kiütötte az endzone-ban Calvin Ridley kezéből a labdát, az mestermunka volt, ráadásul elintézte, hogy egyáltalán ne kelljen izgulni az utolsó percekben.
  • Két, ritkán emlegetett játékost is lehet dicsérni: Raven Greene az egész meccsen megbízható volt, sackje nagyon kellett az első félidő végén a Falcons drive-jának megállításához, és esélyt adott egy újabb Packers TD-re. Ka’Dar Hollman pedig a negyedik negyedben állt be, és két passzjátékot is sikeresen levédekezett.
  • Ha nem 3-0-val áll a csapat és egy nagy rivális lett volna az ellenfél, akkor valószínűleg Kenny Clark, Davante Adams, Rashan Gary, de talán még Marcedes Lewis is játszott volna. Így viszont a jövő heti bye week miatt tovább gyógyulhatnak, ami fontos lehet a szezon második felében majd.

Negatívumok

  • Már megint az elrontott szerelésekkel kell kezdeni, amelyek száma ráadásul nőtt is a múlt hét óta: a PFF-nél összesen 13-at számoltak össze. Még brutálisabbnak tűnik ez a szám, ha hozzátesszük, hogy Todd Gurley 57 futott yardjából 61-et (!) kontakt után hozott – vagyis szinte mindig esély volt a line of scrimmage-nél megállítani.
  • A sérülések miatt Josh Jackson most megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítson, de nem tudott élni vele. 28 snap alatt volt három elrontott szerelése, és az általa őrzött elkapó is többször maradt üresen.
  • Ty Summers sem tudta megismételni a Saints elleni jó játékát. Többször is lemaradt az emberéről, passzjátékoknál például ahányszor az ő emberét célozta Ryan, annyiszor lett elkapás a vége.
  • Több sérülés is sújtotta meccs közben a csapatot: Josiah Deguara, Kevin King, Chandon Sullivan és Krys Barnes is kénytelen volt idő előtt befejezni a meccset, Deguara számára keresztszalag-szakadás miatt véget is ért a szezon. Mindenképp jól jön a bye week most.

Összegzés

Újabb magabiztos győzelmet sikerült aratni, ráadásul ezúttal nemcsak a szinte elkapó nélküli támadósor, hanem a védelem is jól játszott. Ez mindenképp biztató lehet a jövőre nézve, a következő meccsen ugyanis a gyakorlatilag minden posztot klasszisokat felvonultató Tampa Bay Buccaneers otthonába látogat a csapat.

Kommentek

One thought on “Week 4 – Értékelő

Comments are closed.