Packers Hungary Club

Week 16 – Beharangozó

Green Bay Packers – Minnesota Vikings

2019.12.24. 02:15, U.S. Bank Stadium, Minneapolis

A meccsről

A szezon egyik legfontosabb meccse vár a csapatra a Minnesota Vikings otthonában. Nem csak azért, mert egy győzelemmel biztosan a Packers nyerné a csoportot, hiszen ebből a szempontból az is elég, ha a jövő héten Detroitban sikerül nyerni, de a meccs meghatározza a playoff kiemelési helyeket. A csapat számára még az első kiemelés is elérhető: ha sikerül legyőzni a Vikingst és jövő héten a Lionst, akkor már csak annyi kell hozzá, hogy a Seahawks otthon verje meg a 49erst. Három, gyengébb játékerőt képviselő csapat elleni győzelem után ráadásul a Packers most megmutathatja, mire képes egy másik biztos playoff-résztvevő, igazán erős ellenfél ellen.

Packers előzmények

11:3-as mérleggel várja a Packers a meccset, hiszen a múlt héten az ősi rivális Chicago Bearst is sikerült megverni. A védelemre kevés panasz lehetett, a támadósor ugyanakkor továbbra is akadozik. Hiába kiváló a támadófal és játszanak jól a futók, továbbra sem látni, melyik elkapó tudna tartósan fellépni Davante Adams mellé, ráadásul Aaron Rodgers sem élete formájában játszik.

A sérülések szempontjából viszont továbbra is nagyon szerencsés a csapat: a kezdők közül egyedül Dean Lowry játéka kérdéses, de ő is teljes értékű edzésmunkát tudott végezni, így várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy pályára lépjen.

Vikings előzmények

A szezont kicsit gyengébben kezdte a Vikings, de aztán magára talált a csapat, így 10-4-gyel tapad a Green Bayre, ugyanakkor, ahogy már írtuk, egy esetleges siker sem elég nekik a csoportgyőzelemhez. A playoffban viszont biztosan ott lesznek ők is. A csapat az előző két meccsét megnyerte (előtte Seattle-ben kapott ki), a múlt héten a Los Angeles Chargers otthonában nyertek nagyon magabiztosan, 39-10-re. A védelem egészen elképesztő teljesítményt nyújtott: hét (!) labdát szereztek (három interception, négy fumble).

A sérültlistája a Vikingsnek is rövid, ugyanakkor a csapat egyik legjobbja, a Pro Bowl-kerettag Dalvin Cook futó biztosan nem játszhat majd. Ő szeptemberben, Green Bayben 154 yardot futott, benne egy 75 yardos TD-vel, és az egész szezonban nagyszerűen játszott: összesen 1654 yardot és 13 touchdownt ért el, ráadásul neki van a második legtöbb elkapása is. Mindemellett első számú cseréje, az újonc Alexander Mattison játéka is kérdéses.

Ami döntő lehet

 • Cook kiesése sem jelenti azt, hogy nem kell tartani a VIkings futásaitól. Mattison idén 4,6 yardos átlagot produkál, és a múlt hétre beugró Mike Boone is remekül játszott, két TD-t is futott a Chargers ellen. Kenny Clark utóbbi hetekben mutatott játékára ugyan nem lehet elég dicsérő jelzőt találni, de mindenképp szükség lesz a többi védőfalember, valamint Blake Martinez jó játékára is.
 • Utóbbinak különösképp figyelni kell az elrontott szerelésekre: idén már 15 van neki, ez a legtöbb a csapatban. Ha az első kontaktnál nem sikerül megállítani a futókat, abból könnyen jöhetnek megint nagy játékok.
 • Mekkora lesz a nyomás Cousinson? Az idei első meccsen, bár csak egyszer sikerült sackelni, a két Smith mellett Clark, Lowry, de még Fackrell is folyamatosan terrorizálta a Vikings irányítóját. Most is hasonlóra lenne szükség, hibákra kellene kényszeríteni – de az elmúlt hónapokban mutatott játékát nézve ez nem lesz egyszerű. Az irányítómutatót tekintve az idei a legjobb szezonja (111,1), hazai pályán pedig különösen jól játszik (126,2-es QB rating).

 • Így viszont komoly feladat elé néz Jaire Alexander és Kevin King is, akiknek Stefon Diggs és a sérüléséből a múlt héten visszatért Adam Thielen ellen kell helyt állniuk. Egyik Packers-cornerbacknek sincs összességében rossz szezonja. Alexander 54,7%-ban engedett elkapást, amikor célba vették, három TD-t engedett, 83-as irányítómutatóval dobáltak felé, két interceptiont szerzett, míg King számai: 61,8%, 4 engedett TD, 94,7%-es mutató, 4 IC. Ugyanakkor az egész szezon egyik legnehezebb feladata vár most rájuk, sok segítségre lesz szükségük Adrian Amostól és Darnell Savage-től is.
 • A Packers-védelem két erőssége a labdaszerzés és a vörös zónás védekezés, így hiába enged sok yardot a csapat, engedett pontok tekintetében ott van az élmezőnyben. Feltétlenül szükség lenne ismét labdákat szerezni, valamint adott esetben TD-k helyett mezőnygólokon tartani a hazaiakat, ugyanakkor a Vikings vörös zónás támadásai kiválóak, negyedikek a ligában ebben a kategóriában.

 • Mindezt meg is fordíthatjuk: a labdaszerzés és a vörös zónás védekezés a Vikings védelmének is erőssége, utóbbiban negyedikek az NFL-ben, épp a Packers előtt – viszont a Packers vörös zónás támadásai is kiválóak, második helyen áll a ligában a csapat ebben a kategóriában.
 • Mennyire sikerül megvédeni Aaron Rodgerst? Bakthiari és főleg Bulaga kiválóan játszott szeptemberben a Vikings elit pass rusherei ellen, ha ezt a teljesítményt meg tudják ismételni, azzal jelentősen megkönnyíthetik az irányító dolgát. Az idén 13,5 sacknél járó Danielle Hunter ellen nem lesz könnyű dolguk.
 • A Vikings linebackere, Eric Kendricks is nagyszerűen játszik idén, főleg a passzok elleni védekezése kiemelkedő. Így nem lesz egyszerű a két futót, Aaron Jonest és Jamaal Williamset bevonni a passzjátékba. Rájuk ráadásul a kiváló safety, Harrison Smith is figyelhet.
 • Ez azt is jelenti, hogy Davante Adamstől újabb kiemelkedő teljesítményre lesz szükség. Őt várhatóan a legtöbbször Xavier Rhodes fogja majd, aki viszont idén finoman szólva is hullámzó teljesítményt nyújt, nagyon sok elkapást enged: majdnem 85%-ban sikeresek az irányítók, ha az általa védett elkapót célozzák. Ha a rosszabbik arcát mutatja, Adamsnek nagy napja lehet.
 • Összességében az egész offense-től kiegyensúlyozottabb teljesítmény kell: ezúttal nem fér bele, hogy teljes negyedekre leálljon a támadósor.

Érdekességek

 • Idei első egymás elleni meccsét a második héten játszotta a két csapat. Akkor a Packers már 21-0-ra is vezetett, végül 21-16 lett a vége.
 • A Packers eddig háromszor játszott a U.S. Bank Stadiumban, és mindháromszor vereséggel volt kénytelen távozni. Ráadásul ez volt az a pálya, ahol Rodgers 2017-ben eltörte a kulcscsontját.
 • Aaron Rodgers nem kifejezetten szeret fedett pályán játszani: utóbbi kilenc ilyen meccséből csak háromszor sikerült győzni.
 • Az eddigi összesített állás a két csapat között: 61 Packers-, 54 Vikings-győzelem, 3 döntetlen.
 • Kirk Cousins eddig 8 hétfő esti meccsen játszott: kivétel nélkül mindegyiken kikapott a csapata.
 • A Vikings a szezonban nem nyert még pozitív mérleggel álló csapat ellen.
 • Matt LaFleur lehet a 10. edző az NFL történetében, aki legalább 12 győzelemmel zárja az újoncszezonját. Az utolsó ilyen a Chicago Bears edzője, Matt Nagy volt tavaly.

A meccset az ESPN és a Sport TV közvetíti, de a szokásos streameket is megtaláljátok majd oldalunkon.

Go Pack Go!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful