Packers Hungary Club

Week 1 – Beharangozó

 Green Bay Packers - Minnesota Vikings

2020.09.13.   U.S. Bank Stadium

 

Eljött végre a várva várt szeptember és vírus ide, vírus oda, mégis indulhat az NFL szezon. Igaz rendhagyó körülmények között, de jelen helyzetben még ennek is örülni kell. Rögtön egy idegenbeli csoportrangadóval startol számunkra a bajnokság, az ellen a Vikings ellen, akiket tavaly mindkétszer sikerült térdre kényszeríteni, ám mégis egy rendkívül kellemetlen ellenfél. A Kirk kapitány vezette lilák hazai pályán sohasem lebecsülendő ellenfelek. Nézzük, mire számíthatunk!

Packers előzmények

A szinte teljesen megfiatalodott vezetői stáb egészen furcsa draftot produkált idén. Igaz már hozzászokhattunk régebben is Ted Thompson révén a furcsa húzás stratégiákhoz, ám ez most még azokat is felülmúlta. Mivel azonban ezt már itt elég jól kiveséztük, inkább magával az így kialakult csapategységekkel foglalkoznánk tüzetesebben eme bevezetőben.

Utolsó összecsapás

A legutóbbi egymás elleni mérkőzés 2019. december 23-án volt Minnesotában, ahol hazai pályán mértünk vereséget a vendéglátókra 23 - 10 arányban.

Kezdjük a támadósorral.

Futók terén eleve nem voltak gondjaink, az Aaron Jones - Jamaal Williams páros kiválóan működött tavaly kiegészítve egymást. Most AJ Dillon érkezésével egy erőfutóval egészül ki ez a corp, ami alátámasztja LaFleaur azon kijelentését, hogy elsősorban a futójátékokra fókuszál a jövőben a csapat a támadásaink során. Dillon érkezése kissé meglepő lehet, ám ne felejtsük el, hogy ezzel a támadó koordinátorunk és vezetőedzőnk még változatosabbá, hatékonyabbá teheti a futójátékainkat.

Bár a Vikings futás elleni védelme a tavalyi szezonban csupán a középmezőnyben szerepelt, azért ártani biztosan nem fog Dillon, elképesztő fizikuma sokat segíthet az ellenfél gólvonalánál, illetve a rövid yardos szituációk abszolválásánál akár már ezen a meccsen is. Ha blokkolni is tud és esetleg a kezéből se esik ki minden (esetleges elkapásoknál), akkor nem meglepő, hogy idénre már fullbackek nélkül vágunk neki a szezonnak.

Minden bizonnyal az elkapók terén várták a legtöbben a vérfrissítést a draftról, ám nagyon úgy fest, a csapatvezetés olyannyira bízik a meglévő állományban, hogy erre bizony egyetlen picket sem áldozott az idei játékosbörzén. Davante Adams első számú WR státusza megkérdőjelezhetetlen, tőle várjuk a legtöbb eredményt idén is, s a mellé fellépő tavalyi felfedezett Allen Lazard nr.2 wide besorolása se túlzottan meglepő, bár  Marquez Valdes-Scantling erről biztosan másképpen vélekedik. Scantling slotba helyezése magyarázható a tavalyi formahanyatlásával, mindamellett, hogy nagy szükség lesz a jó játékára az új pozíciójában is. Mögöttük a hosszas sérülésből visszatérő Equanimeous St. Brown és az aktív kerettagságot (nem kis meglepetésre) nagy harcban kivívó Malik Taylor bizonyíthat majd alkalomadtán a jócskán átalakult Vikings secondary ellen.

Tight end poszton érdekes felállások várhatók. Bár a hivatalos depth chart szerint az első számú TE a közel nyugdíjas korú Marcedes Lewis, nagy eséllyel az ő játéka többségben továbbra is csak a blokkolás terén fog kimerülni. Nagy kérdés lesz, melyik fiatal tight end kap több szerepet a pályán mellette. Robert Tonyan megmutatta már, hogy képes jó játékokra, így nem meglepő az ő második számú TE besorolása. Ugyanakkor visszatér az a Jace Sternberger, akitől joggal várhat többet a vezetőség, mert eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Vikings TE-k ellen viszonylag jól védekezik, szóval nem elképzelhetetlen, hogy kevés szerep jut nekik az elkövetkezendő találkozón. Inkább csak az end zone közeli szituációknál kaphatnak komolyabb lehetősége(ke)t, és ott a rendkívül jó fizikumú újonc Josiah Deguara bevetése se kizárt.

A támadófalban a legnagyobb változást Bryan Bulaga távozása jelenti. Némi utánpótlás érkezett Jon Runyan személyében az idei draft 6. köréből, valamint Rick Wagner szabadügynökként, de egyelőre, néhány kisebb sérülés miatt bizonytalan hogy áll fel a támadófal jobb oldala.

Végül az irányítóinkról is essen pár szó, Aaron Rodgers természetesen maradt a fővezér, ami kissé meglepő lehet, hogy mögötte még mindig Tim Boyle a másodhegedűs. Az idei első körös választottunk Jordan Love csupán a harmadik számú QB.

Védelem

Alapjában véve a védelem gerince azonos a tavalyival, a legnagyobb változás Blake Martinez távozása után az egykori Browns védő játékos, (LB) Christian Kirsey érkezése. Mivel tavaly a futás elleni védekezésünk volt a leggyengébb pontja a defensenek, nagy kérdés lesz, hogy Kirksey és mellette Oren Burks végre képes lesz-e szintet lépni belső linebacker poszton, ha netán Burks mégsem képes felnőni a feladathoz, akkor már csak a speciális egységben eddig jól szereplő és egyre több tapasztalattal rendelkező (eddig) másodvonalas Ty Summers  (a képen) képességeiben bízhatunk. Igen nagy veszteségnek könyveljük el az a nemrég IR-re került Kamal Martin kiesését, pedig az ötödik körös újonc ígéretes teljesítményt nyújtott az edzőtáborban.

 

A secondary szerencsére szépen "összeérett" a tavalyi szezonban, stabil kezdőkkel és megbízható tartalékokkal, illetve rotációs játékosokkal rendelkezünk, s bár itt is érte veszteség sérülés miatt (Kabion Ento) az egységet, ez szerencsére hamar pótolható volt (Parry Nickerson). Sőt még utánpótlásra is futotta egy pick erejéig Vernon Scott személyében.

A védőfal összetétele sem változott sokat tavaly óta, az egyetlen említésre méltó különbség, hogy Montravius Adams helyére Tyler Lancaster lépett előre kezdő DE pozícióba.

A speciális egység személyzete se változott, Bradley Hunter, Mason Crosby és JK Scott alap emberek, míg a visszahordásoknál továbbra is a tavaly szezon végére remekelő  Tyler Ervinre hagyatkozhatunk.

Vikings előzmények

Teljes egészét nézve a Vikingek csapata egy jól összeszokott gárda, a legutóbbi szezon óta nem történtek náluk sem egetverő változások. A drafton főként a védelmüket erősítették (8 védő játékost húztak be különböző posztokra) és kissé meglepő módon a támadóoldalukon főként a WR egységet favorizálták két pickkel. Igaz, Steffon Diggs távozásával erre nagy szükségük volt,  az első körös kiválasztottjuk, az egykori LSU tehetség Justin Jefferson hasznos fegyverévé válhat Kirk Cousinsnak.

Továbbá Adam Thielen mellett a tavaly még csak szárnyait próbálgató (Ola)Bisi Johnson és a Titanstől érkezett veterán Tajae Sharp alkotja a Vikes elkapóinak elitjét. Rotációba (vagy több egyidejű sérülés esetén)  felkerülhet még a gyepre a tavalyi szezonban eléggé mellőzött Chad Beebe is. Mivel újabban a futójáték felé billen náluk a támadó játék mérlege és legtöbbször szeretnek két tight end-el felállni a támadásainknál, nem tartjuk valószínűnek, hogy sokszor látunk majd egyszerre három elkapót a pályán play-eik során. Ha mégis, akkor a Thielen-Johnson-Jefferson trió a legesélyesebb felállás.

Futók terén Dalvin Cook egyértelműen az abszolút első számú, rá kell majd nagyon ügyelnünk ezen a találkozón megint, mögötte Alexander Mattison se lebecsülendő, ugyanis rotációban ő is egy remekül használható, robbanékony running back. Ameer Abdullah szerepe már csak főként a visszahordásoknál lehet számottevő, a negyedik számú futójuk (Michael Boone) pedig minden bizonnyal csak vésztartalékként van a keretben. A power play-eknél (rövid yard-os erőfutások)  még (FB) CJ Ham tűnhet fel náluk faltörő kosként, bár jobban megnézve alapvetően az ő feladata is a legtöbbször kimerül a blokkolások terén.

A támadófaluk némileg kicserélődött, az utánpótlásuk egy második körös pickkel bővült Ezra Cleveland személyében, illetve a Jets-ből tavaly érkezett Dakota Dozier kezdő bal oldali guard szerepe a szerződése meghosszabbításával megmaradt, a jobb oldalon pedig Pat Elflein kerül kezdő guard pozícióba.

TE poszton a már összeszokott Kyle Rudolph - Irv Smith Jr. páros alkotja a kezdő duót, mögöttük a már ugyancsak nem ismeretlen Tyler Conklin vethető még be.

Irányitó poszton nagyon bízhatnak Kirk Cousins érinthetetlenségében, ugyanis mögötte csak a nem éppen elit egykori Rams backup QB Sean Mannion szerepel az aktív keretben.

A védelmük egységét főként  a rutinos (DE) Everson Griffen Dallas-ba távozása, (LB) Ben Gedeon PUP listára kerülése, illetve a több meccsre kidőlt (DE) Danielle Hunter hiánya bonthatja  meg, ám az ebből adódó gondjaikat a frissen igazolt egykori Jaguars felfedezett Yannick Ngakoue, a rutinos Ifeadi Odenigbo és  Eddie Yarbrough, illetve a draftról érkező újonc DJ Wonnum némileg enyhítheti. Az  Eric Kendricks - Anthony Barr LB párosuk a Ben Gedeon helyére fellépő Eric Wilsonnal kiegészülve még mindig ütőképes lehet, sajnos sok borsot törhetnek ezen a mérkőzésen is az orrunk alá.

 

A védő faluk legendásan jó szokott lenni évről évre, igaz, most azért ott sincs teljesen rendbe minden, hisz onnan távozott az egyik legstabilabb bástya Linval Joseph, a helyére érkező Michael Pierce meg úgy döntött, hogy a vírushelyzetre tekintettel inkább kiüli a szezont, ezért most kényszermegoldásként a tavaly nem valami sokat játszó Jaleel Johnson egészíti ki Shamar Stephen-t a D line közepén. Mögöttük  ott lesz a harmadéves (üvegtestű) Hercules Mata’afa (aki eredetileg passzsiettetőként érkezett Minnesotába anno) és a tavaly 6. körös Armon Watts, nameg persze az újonc James Lynch.

Komolyabb gondjaik  inkább csak a secondaryben adódhatnak, ott ugyanis elég rövid a kispadjuk, főleg safety poszton. Még a CB egységet elég jól kitömték (javarészt újoncokkal), addig a safety szekcióban csupán Harrison Smith és Anthony Harris neve szerepel a hivatalos depth charton, ha lesérül valamelyik safety, komoly gondba kerülhetnek, akár most a meccs közben.. Véleményünk szerint a nem túl acélos cornerback brigád lehet a mostani meccsen a sebezhető pontja ennek a védelemnek.

A speciális egységük stabil alapja továbbra is  a két rutinos öreg róka, a 32 éves kicker Dan Bailey és a 35 éves punter, Britton Colquitt. Visszahordásoknál még az újonc elkapó KJ Osborn elképesztő sebessége okozhat (kellemetlen) meglepetés(eke)t.

A mérkőzés

Mint azt a bevezetőben megemlítettük, nem a szokványos módon futnak neki a csapatok az idei szezonnak, hiszen a kialakult vírushelyzet nagy mértékben befolyásolja a mérkőzések lebonyolításának menetét. Első és legfontosabb különbség az üres lelátó lesz, amely valamelyest pótolható lesz mesterséges hangokkal, ám ez messze nem lesz olyan, mint az élő szurkolós tömeg hangulata. Nyitó meccseken egyébként sem jellemző a feszített-nagy iram, inkább mindkét csapat afféle biztonsági játékokra törekszik, főként a korai sérülések lehetőségeinek elkerülése miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy lagymatag meccsre számíthatunk, de az azért borítékolható, hogy nem ront egymásnak a két gárda rögtön a legelején. A találkozó hangulatát nagyban befolyásolhatja a nézők hiánya, ami most a vendég csapatnak kedvez.

Ami döntő lehet

 • A tavalyi egymás elleni mérkőzéseinkből kiindulva, véleményünk szerint a legnagyobb hangsúlyt a futás elleni védelmünkre kell helyeznünk, ha Dalvin Cookot féken tudjuk tartani, akkor nagy baj nem lehet.
 • A hazaiak cornerback egysége a két rutinos játékos Xavier Rhodes és Trae Waynes távozásával eléggé meggyengült, a helyükre lépő Holton Hill és Mike Hughes és a három frissen draftolt újonc (Jeff Gladney, Cameron Dantzler és Harrison Hand)  messze nem azt a szintet képviselik, mint ami tavaly volt. Úgy gondoljuk, ezt kihasználva komoly előnyt kovácsolhatnánk magunknak belőle.
 • A támadó egységünknek hatékonynak kell lennie az elejétől fogva, nem engedhetjük meg magunknak azt, ami a tavalyi szezonban sajnos erősen jellemző volt, miszerint a mérkőzések elején képtelenek voltunk eredményes támadásokat vezetni. Ilyen erős futóegységgel és egy még mindig elitnek számító irányítóval maximálisan ki kell hoznunk minden támadásból a legtöbbet. Igaz, az elkapóink terén csak Davante Adams rutinjára számíthatunk elsődlegesen, de valahogy meg kell találnunk a Vikingek endzone-jába az utat.
 • Kirk Cousins rutinos irányító, de ennek ellenére ő is viszonylag könnyen megzavarható, s ezáltal hibákra kényszeríthető. A passzsiettetés kulcsfontosságú lehet a mérkőzésen futás elleni védelem mellett. Ha a Smith párosunk és Kenny Clark kellő nyomást tud helyezni a hazaiak karmesterére, netán a másodéves Rashan Gary  se csak alibizik, ha pályára kerül, akkor Kirk kapitánynak nehéz dolga lesz és ez az egyik legfőbb cél.
 • Sajnos rendkívül magas befolyásoló faktor lehet a találkozó folyamán az esetlegesen bekövetkező sérülések mennyisége és milyensége (súlyossága). Mivel a teljes előszezon elmaradt, ennél fogva a játékosok (főleg az újoncok) se kapták meg a felkészülés során azt a terhelést, ami ilyenkor megszokott. Ebből adódóan nem elképzelhetetlen, hogy jóval több sérülés történhet majd, amik akár meccsdöntő jelentőségűek is lehetnek.
 • Még bizonytalan, hogyan áll fel a Packers támadófalának jobboldala: tackle poszton a kisebb sérüléssel bajlódó Billy Turner vagy Rick Wagner kezdhet, guardként pedig a kiváló edzőtábort produkáló Lane Taylor. Megkönnyíti a dolgukat, hogy Danielle Hunter személyében a Vikings talán a védelem legjobbját vesztette el (ráadásul a holtszezonban Everson Griffen is távozott), de így is sok múlik majd azon, hogy a fal mennyire tudja megvédeni Rodgerst, és hogyan blokkol a futóinknak.
 • Tavaly Aaron Jones szétfutotta a Vikingeket, akiktől a fentebb említetteken kívül Linval Joseph, a futás ellen remekül védekező falember is távozott. Jones több mint 300 yardot futott a két meccsen, ha most is 100 yard fölé jut, jelentősen megnőnek a Packers esélyei.
 • Melyik arcát mutatja Jaire Alexander? Tavaly voltak gyengébb meccsei, most viszont valószínűleg Adam Thielennel néz a legtöbbet szembe.
 • Bármennyire meglepő, mi úgy gondoljuk sorsdöntő lehet a speciális egységünk teljesítménye ezen a rangadón. Mivel szoros meccsre számítunk, könnyen vízválasztóvá válhat egy jó visszahordás, egy jól elrúgott punt, vagy akár egy sikeres mezőnygól a fináléban.
 • Tavaly  sokszor kellett bosszankodnunk a védelmünk sorozatos elvétett szerelésein. Csak remélni tudjuk, hogy idénre végre le tudjuk vetkőzni ezt az átkot (?)

Érdekességek

 • Eddig négyszer játszott a Packers a U.S. Bank stadionban, és az előző szezonban aratta első győzelmét.
 • A Packers eddigi történelme során még sosem játszott szezonnyitó mérkőzést a Vikings otthonában.
 • A stadion az egyik leghangosabb az NFL-ben, most viszont nézők hiányában természetesen csendesebb lesz. Nem lesz azért teljesen néma: 70 decibel hangerővel fognak előre felvett hangokat bejátszani.
 • Az eddigi egymás elleni alapszakasz mérleg a két csapat között: 61 Packers, 53 Vikings győzelem és 3 döntetlen.
 • Az eddigi összesített állás a két csapat között: 62 Packers-, 54 Vikings-győzelem, 3 döntetlen.
 • A két csapat utolsó 35 meccséből 23 esetben 7 pont, vagy még kevesebb volt a különbség.
 • A két csapat 2008-ban játszott utoljára az első fordulóban, ez volt Rodgers első éve kezdőként. Akkor a Lambeau Fielden győzelemre vezette a Packerst.
 • A Packers eddig 57 úgynevezett Kickoff Weekend, vagyis első fordulós meccset nyert meg, ez a legtöbb a ligában. A csapat 2015 óta mindig megnyerte az első meccsét.
 • A Packers secondary-edzője, Jerry Gray, 2014 és 19 között ugyanezt a posztot töltötte be a Vikingsnél.
 • Billy Turner édesapját, Maurice-t a Vikings draftolta az NFL-be 1983-ban. 23 meccset játszott a csapatban - majd a Packershöz igazolt.
 • A Vikings Senior Defensive Assistant pozícióját egy régi ismerős tölti be: Dom Capers, a Packers 2009 és 2017 közötti védőkoordinátora.
 • Matt LaFleur korábban a Texansnál két évet dolgozott Gary Kubiak (akkor vezetőedző, most Vikings-támadókoordinátor) mellett asszisztensként. LaFleur a Vikings-irányítókat is jól ismeri, Cousinsszal a Redskinsnél, Mannionnal a Ramsnél dolgozott együtt.
 • A Vikings elleni idegenbeli meccseink eddigi mérlege 29 - 29, tehát ez is pozitívba fordulhat ha nyerünk.
 • Az utóbbi 16 Vikings elleni meccsen Aaron Rodgers 22 TD-t és 4 INT-t dobott. (beleértve a play off meccseket is)
 • A két vezetőedző eddigi egymás elleni mérlege: Matt LaFleur 2-0 vs. Mike Zimmer

Összegzés

Nem lesz könnyű meccs, csoportrivális otthonában sose könnyű játszani. Szezonnyitó mérkőzésen pláne. Ennek ellenére optimistán várjuk a találkozót, mert a Packers egységes csapat képét mutatja, amely képes mindenhol helyt állni. Bízunk a játékosok elhivatottságában-felkészültségében és az edzői stáb szakmai tudásában. Reméljük Matt LaFleur bebizonyítja, hagy a tavalyi kiváló év végi mérlegünk nem csupán egy fellángolás eredménye volt, hanem egy továbbra is tartható szint a csapat számára. Szoros, kiélezett mérkőzésre számítunk és azt se bánnánk, ha esetleg csak csúnyácska 1-2 pontos W-t húznánk be. A magyar televíziós közvetítés elérése még elég nehézkes, de a weboldalon a élő chat szobánál a live stream linkek a mérkőzés ideje alatt továbbra is elérhetők!

Tehát akkor harcra fel, győzni kell! Go Pack Go

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful