5. hét Beharangozó

Green Bay Packers @ Los Angeles Rams

2024.10.06. 22:15, SoFi Stadium, Inglewood, Kalifornia, USA

A mérkőzés

Jubileumi, kereken századik alkalommal csap össze vasárnap éjjel a két NFC csapat, az örökmérleg jelen pillanatban a Packers javára billen 50 győzelemmel, mellyel szemben a házigazdák csak 47 győztes meccset tudnak felmutatni a wisconsiniak ellenében. Emellett három döntetlen végeredmény is született az idők folyamán. A Kosok utoljára 2018-ban tudták térdre kényszeríteni a Sajtfejeket, azóta a Packers négy győzelmes sorozatot mondhat magáénak a Kék-Sárgák ellen. Nem meglepő most sem, hogy a papírforma Packers győzelmet jelez előre mind a szakértők, mind pedig a fogadóirodák szerint. Ettől függetlenül elhamarkodott lenne kerek perec kijelenteni a vendég sikert. Bár a Rams ezer sebből vérzik, de a hazai pálya előnyét és a másod-harmad vonalból kezdőbe kerülő fiatal játékosaik elszántságát hiba lenne alábecsülni. A tét meglehetősen nagy, mindkét oldalon elsődlegesen a felzárkózás a fő cél. A Rams az Arizóna és a Frisco után “lohol” a csoportjában, a Packers pedig a Vikingsszel és Lionsszal próbál lépést tartani.

Packers előzmények

Felemás képet fest a green bay-i gárda az eltelt négy hét után, két győzelem és két vereség a mérleg. Érdekes szituáció alakult ki, hisz a kezdő irányítóval még nem tudott meccset nyerni ebben a szezonban Matt LaFleur, ugyanakkor a beugró Malik Willis lehozta győzelemre a kapott két meccsét. Love kezdő QB pozíciója ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlenül stabil, hisz a Vikings elleni vereség nem varrható egyedül az ő nyakába, ráadásul Love hozta a tőle elvárhatót számokban is. Az más kérdés, mennyire jött teljesen rendbe Jordan térde, mivel a Minnesota ellen szemmel láthatóan nem volt még 100 %-osan egészséges. A futóknál Josh Jacobs még mindig nem tudott TD-t szerezni, viszont az látható, hogy maximálisan odateszi magát minden futásánál. Mellette Emanuel Wilson serénykedik, jelenleg megfelelően kiegészítve Jacobs munkáját. Lloyd visszatérése továbbra is várni kell, így a kezdő RB páros marad a Jacobs-Wilson duó, vész esetére Chris Brooks van még nevezve erre a posztra.

Az elkapóknál Romeo Doubs sajnos hisztizni kezdett a hét folyamán, a vezetőség egy meccses eltiltással honorálta a viselkedését, így ő biztosan nem játszik a Rams ellen Szerencsére a másodvonalból előrelépő Bo Melton és Malik Heath megfelelő minőséget hozhat Jayden Reed és Dontayvion Wicks mellé még Christian Watson távolmaradása esetén is. A támadó falból Elgton Jenkins és Jordan Morgan státusza kérdéses, közülük utóbbi játéka valószínűtlenebb. A kezdő O line így állhat fel: Rasheed Walker – Elgton Jenkins – Josh Myers – Sean Rhyan- Zach Tom. Ha Jenkins kiesik, a helyére az újonc Jacob Monk léphet előre. Tight endeknél a Tucker Kraft – Luke Musgrave páros a kezdő, azonban utóbbi státusza sérülés miatt kérdéses, tehát a helyére Ben Sims érkezhet, amennyiben Musgrave nem játszhat.

A védelemben sem lesz teljes az összkép, a D line-ból (DT) Devonte Wyatt sajnos biztosan kiesik erre a találkozóra, az újonc ILB Edgerrin Cooper játéka kérdéses, illetve a CB sorból Jaire Alexander és Carrington Valentine szereplése sem biztos még. A D line felállása így alakulhat: Rashan Gary – Tj Slaton – Kenny Clark- Preston Smith, a tartalékjaik pedig Kingsley Enagbare, Lukas Van Ness, Carl Brooks, Colby Wooden és Arron Mosby lesznek. Középső linebackerként Isaiah McDuffie és Quay Walker állnak fel, őket Eric Wilson és Cooper esetleges távolmaradása esetén Tyron Hopper válthatja igény szerint. A secondaryben a Xavier McKinney – Javon Bullard a kezdő safety páros, az ő backupjai Zayne Anderson és az újonc Evan Williams lesznek. Passzvédekezéseknél első sorban Eric Stokesra és (amennyiben vállalni tudja a játékot) Jaire Alexanderre hárul a fő feladat, őket Corey Ballentine és Keisean Nixon rotálhatja. Mivel CB poszton így eléggé “vékony a jég”, nagy szükség esetén nickelback pozícióba Nixon helyére csak az idei 5. körös újonc Kitan Oladapo vethető be.

A speciális egységben a legkritikusabb pont egyértelműen a place kicker Narveson, aki egyelőre maradt a Packers rúgója de minden bizonnyal rezeg a léc nála. Csak reménykedni tudunk, hogy össze tudja kapni magát erre a találkozóra és nem rajta megy el a meccs (megint?). Daniel Whelan punttol továbbra is, a visszahordásoknál elvileg Jayden Reed lenne az elsődleges, azonban a kieső két kezdő WR miatt lehet, hogy nem fogják Reedet engedni visszahordani ( a sérülésveszély miatt), viszont Nixon se kevésbé fontos a védelemben, tehát az ő sérülés rizikója legalább akkora gondot okozhat a védelemben mint az első számú elkapóé. Mindezek tükrében nem kizárt, hogy másra bízzák a visszahordásokat, esetleg Melton, Heath, Wicks vagy a harmadik számú futó Brooks jelenhet meg erre a feladatra a pályán.

Rams előzmények

A házigazdák mindössze egyetlen győzelmet tudtak összehozni ebben a szezonban, igaz azt nem akárki ellen. A 49ers csapatát sikerült legyűrniük a 3. fordulóban, ami azt jelzi képesek erős ellenfeleket is meglepni. Viszont az is igaz, hogy a Bearstől és a Cardinalstól mondhatni simán kaptak ki, ebből pedig az látszik, hogy alapvetően nem a legerősebb csapatok közé sorolható a los angelesi gárda. Ráadásul a legdurvább sérülési hullám őket érte el a ligában, jelenleg legalább hat kezdő játékosuk van IR-en és Puca Nacua mellett a másik sztárelkapójukat Cooper Kuppot is nélkülözniük kell a Packers ellen. Az irányítójuk, Matthew Stafford elsődleges célpontjai így “csak” Demarcus Robinson, Tutu Atwell, Tyler Johnson illetve az újonc Jordan Whittington lehet. Aminek viszont nem örülhetünk az a TE sor, ahol Tyler Higbee ugyan hiányzik, ám a helyét átvevő ex Seahawk Colby Parkinson igencsak eredményes játékot produkál az utóbbi hetekben.

Igaz TD-t még nem tudott szerezni az idei szezonban, de ne feledjük, TE-k ellen továbbra is pocsék a védekezésünk, az utóbbi meccsek mindegyikén kaptunk be TE TD-t (Titans ellen Vannett, a Vikings ellen Josh Oliver révén ráadásul ők mind backup TE-k). Parkinson mellett ezen a poszton feltűnhet még Hunter Long és Davis Allen, ők viszont többnyire főként csak blokkolni vannak fent (persze ettől függetlenül elkapni is tudnak ha kell). Running Back poszton Kyren Williams viszi a prímet és remek szezont fut. 258 futott és 68 elkapott yarddal büszkélkedhet, melyekből 5 TD-t abszolvált. Ráadásul visszahordásoknál is feltűnik néha, ott se veszélytelen amit művel. Másodvonalban Ronnie Rivers és az idei 3. körös újoncuk Blake Corum áll még rendelkezésükre, de őket kissé meglepő módon meglehetősen limitáltan használják csak az offense-ben. Rivers ugyan kap esetenként némi workloadot Williams mellett, de Corum szerepe jellemzően inkább csak visszahordásokra korlátozódik. A támadó faluk erősen foghíjas, három kezdő kaliberű játékosuk kényszerült innen IR-re (Conor McDermott, Steve Avila és Joe Noteboom). A kezdő felállásuk jelenleg: Alaric Jackson – Logan Bruss – Beaux Limmer – Kevin Dotson – Rob Havenstein. A rutin inkább a jobb oldalukon Dotson és Havenstain révén biztosított, míg középen az újonc center Limmer illetve a baloldali Jackson és Bruss viszonylag könnyen “verhető”. Ami viszont meglepő, futásblokkolásban kifejezetten jó ez az egységük, tehát Williamsnek megfelelően tudnak utat biztosítani a futásaiknál.

A védelmük oldalán kicsit jobb a helyzet, bár innen is vannak hiányzó alapemberek, de összességében picit jobb a rendelkezésre álló állományuk mint támadó oldalon. A D line kezdői: (DE) Braden Fiske, (NT) Bobby Brown III. (nem a zenész!), (DT) Kobie Turner, (OLB) Byron Young és az idei első körös pick (OLB) Jared Verse. A középső linebacker sorukban kezdőként a két rutinos ILB Troy Reeder és Christian Rozebooom teljesít szolgálatot, mögöttük azonban a minőség Jacob Hummel illetve az idei draftolatlan újoncok Omar Speights és Elias Neal személyében nem igazán biztosított. A secondary két legrutinosabb tagja a kezdő strong safety Curl Kamren és a jobb oldali kezdő corner Tre’Davious White. A többiek mind újoncok, illetve csúnya szóval élve össze “kukázott” gyengébb képességű játékosok. Ezt bizonyítja az eddigi gyenge szereplésük is. Persze ebből az egységből nagyon hiányzik (S) John Johnson, (CB) Darious Williams, (CB) Tre Tomlinson és (CB) Derion Kendrick. Ők mindannyian IR-en vannak pillanatnyilag. A speciális egységükben Ethan Evans végzi a punt rúgásokat, földről pedig az újonc Joshua Karty pufogtat egészen szép eredményekkel. (40 yard alatt még nem hibázott, 40 felett is csak egyszer). A visszahordásaikat alapvetően az újonc RB Blake Corum és a kifejezetten visszahordásokra specializálódott (WR) Xavier Smith végzi, de alkalmanként Kyren Williams és (WR) Jordan Whittington is feltűnhet ebben a szerepben.

Ami döntő lehet

  • A legfontosabb kérdés természetesen Jordan Love formája és teljesítménye lesz. Remélhetőleg elegendő volt az eltelt hét a térde teljes gyógyulásához. Ha lesz elegendő ideje passzolni, akkor nagy eséllyel kiemelkedő számokat hozhat össze a gyengélkedő hazai secondary jóvoltából.
  • A Rams passrush egysége az egyetlen ütőképes része a védelmüknek, főleg az újonc Verse van nagyon elemében (neki már egy sack mellett egy kierőszakolt fumble is szerepel a neve mellett a statisztikában), de mellette Byron Young (2 sack és egy FF) , Braden Fiske (1 sack és 1 FF) és Kobie Turner is kiemelkedő munkát végez. Őket féken tartani nem lesz egyszerű, viszont meghatározó és alapvető feladat lesz.
  • A meglehetősen foghíjas Rams támadófal erősen sebezhető, ezt bizonyítja a statisztika is, ők engedik a legtöbb nyomást a ligában. Ennek megfelelően Stafford folyamatos terrorban van, amit nem visel túl jól(mondjuk egyik irányító sem), ilyenkor drámaian lecsökken a sikeres játékainak a száma. Ha jól tudna működni a 4 emberes passrush Packers oldalon, az nagyban limitálná a Rams támadó játékának hatékonyságát. Gary , Smith, Enagbare és Van Ness közül legalább egyikőjüknek kiemelkedőt kell produkálnia.
  • Mivel futásblokkolásban viszont meglepően jó a Rams O line, ezért nagyon ügyelni kell majd Williams futásaira. Ha átjut a D line-on, akkor a középső linebackereinknek résen kell lenniük minden egyes alkalommal, hogy a lehető leggyorsabban le tudják vinni mielőtt esetleg kiszabadulna és nagyobb teret tudna nyerni.
  • A házigazdák futás elleni védelme harmatgyenge, ők engedték a legtöbb futott yardot az első négy hét statisztikái szerint a ligában. Josh Jacobsnak, esetleg Emanuel Wilsonnak nagy napja lehet ha élni tudnak a lehetőséggel.
  • Nagyon vigyázni kell a labdára, a labdavesztés ezen a találkozón fokozottan nagy gondokat okozhat.
  • A szabálytalanságokat minimálisra kell csökkenteni. Sajnálatos módon a Vikings ellen is sok volt a sárga zászló és az ezekből beszedett negatív yard.
  • A pontrúgások fontosságát ismét meg kell említenünk. Bár a Rams nem tűnik túl acélos ellenfélnek, ettől függetlenül alakulhat szorosan a végjáték ezen a találkozón is. Narveson lábában sajnos nem bízhatunk, mint ezt bizonyította a Viks ellen, szóval legyen bekészítve a rózsafüzér és egy-két alap ima mindenkinél!
  • A special teamnek nagyon ügyelnie kell az ellenfél visszahordásainál, Williams mellett a kifejezetten visszahordásokra tartott Xavier Smith okozhat meglepetéseket a nem túl acélos gunnereinknek.
  • A Rams secondary nagyon gyenge teljesítményt tud felmutatni az eltelt négy hét után, levegőben nem igazán tudnak hatékonyan védekezni se a safetyk, se pedig a cornereik. Számottevő alkalommal engedtek nagy játékokat az elmúlt hetekben, ami nekünk jó hír lehet, feltéve, hogy az elkapóink jól futják majd az útvonalaikat és nem dropolnak.
  • A Packers secondary labdaszerzésben jól szerepel, viszont passzvédekezésben bőven van mit javulni. Ha Staffordnak nem lesz elég ideje célpontot találni, akkor elvileg nem lehet nagy gond, viszont pont ő az az irányító, akinek el tud sülni a keze és nagyon pontos tud lenni mélységi passzoknál is. Ennek megfelelően résen kell lennie a cornereinknek, mert azért Demarcus Robinson és Tutu Attwell nem lebecsülendő játékosok a hazai 9-es fegyvertárában. A TE játékokról meg nem is beszélve. Ha Staffordnak nem lesz sok ideje, akkor bizony vagy futni fognak, vagy gyors screen-ekkel operálnak, ahol (a jó slot WR-ük hiányában) a TE-k kerülhetnek fókuszba.

A találkozót ismét élőben követheti mindenki a Packers Hungary Club Discord oldalán megosztott stream linkeken.

Kommentek