Packers Hungary Club

1919 – 1949 A Vasember Korszak

Lambeau-Curly41919. augusztus 11-én Curly Lambeau és George Calhoun összehívott néhány fiatal sportembert a Green Bay Press-Gazette régi szerkesztőségi szobájában, hogy football csapatot szervezzenek. Akkor még nem tudták, hogy egy hihetetlen legenda részesei. Lambeau és Calhoun fejéből már hetekkel ezelőtt kipattant a szikra egy korábbi találkozón. „Miért nem csinálunk football csapatot?” – zajlott le a látszólagos beszélgetés, s mihelyst elkezdtek az ötleten komolyan gondolkodni, nem vesztegethették tovább az idejüket. Először Lambeau főnökével beszéltek, aki egy háborúbeli cégnél az Indian Packing Company-nál dolgozott, mint raktári segédmunkás, havi 250 dollárért, hogy fektessenek pénzt mellények gyártásába.

Mivel a cég állította elő, valamint csomagolta a mellényeket, így megkapták a pálya használati jogát s ezáltal a csapat eleinte a cég termékeként volt elkönyvelve. Innen jött és megmaradt napjainkban is a Packers név, annak ellenére, hogy az Indian Packing Company még az első szezon előtt kivonult a piacról.

141119-cliffs-notes-600

Az első szezont 10 győzelemmel és egy vereséggel zárták a másik wisconsini csapat és az Upper Michigan ellen. A meccseket nyílt pályán játszották, kerítések nélkül, ezekre mind a szurkolók dobták össze a pénzt. A csapat olyan sikeres volt, hogy 1921-ben Lambeau eladta a franchise jogokat (1921. augusztus 27.) az új nemzeti profi ligának, ami 1920-ban alakult. A fizető ügyfelek nem igazán állták az utazási díjakat, így év végére nagy bajban volt a csapat.

Ez volt az első gond abban a balszerencse sorozatban, amit az immáron híres csapat átélt. 1922-ben Lambeau új csendestársakat vett fel és visszavásárolta a franchise jogokat 250 dollárért, amiből 50-et a saját zsebéből fizetett. Az egyik meccsen nagyon heves esőzés volt, 1500 dolláros veszteséget okozva, mivel a biztosító nem fizetett – arra hivatkozva, hogy az eső 0.01 hüvelykkel kevesebb volt, mint a szerződésben foglaltak mennyisége.

A szezon vége felé a Duluth Kelleys ellen voltak előjegyezve, de az erős vihar újabb adósságba sodorta Lambeau-t. Szerencsére A.B. Turnbull a Green Bay-i nyomdaipari hivatal vezérigazgatója garantálta a meccset és az esetleges költségeket. Turnbull csatlakozásával alakult meg a The Hungry Five (több üzletember egyesülése, akik anyagilag támogatják a csapatot, valamint védik a franchise jogokat, mint például Curly Lambeau, Andrew B. Turnbull, az ügyvéd Gerald Francis Clifford, Dr. W. Webber Kelly és Leland H. Joannes) valamint immáron a Green Bay Football Corporation.

Az egyszerű és szerény kezdetek ellenére, mára már a Packers nemzetközi sikereket és világszintű státuszt ért el, valamint több bajnokságot nyert meg pályafutása közel 100 éve alatt (13) mint bármely másik profi focicsapat.

Miközben egy 100.000 lakosú város piacán folyt a versengés, az eredmények nemzetközi szinten tették közkedveltté a Packerst. A Dávid és Góliát típusú harc, valamint a csapat egyedülálló helyzete miszerint nem állami tulajdonban létezik, generációkat tett kíváncsivá.

A Packers színes legendája kitárul előttünk a Vasember korszaktól, ami az első negyed évszázad Lambeau vezetésével, egészen napjainkig, ahol jelenleg Mike McCarthy elnököl, mint a csapat 14. vezetőedzője.

Jó anyagi háttérrel rendelkezve Lambeau elkezdett főiskolás játékosokat összeszedni szerte az országban, akikről kiderült, hogy nagyszerűen helytállnak. 1929-ben a kis Green Bay megnyerte az első nemzetközi profi football bajnokságot rendíthetetlen játékosokat felsorakoztatva New Yorkból és Chicagoból egyaránt (a rájátszás rendszer 1933-ban indult).

1929PACKERS-TeamPic

1921 és 1933 között már olyan nagyszerű játékosok szerepeltek, mint Red Dunn, Verne Lewellen, Cal Hubbard, Bo Molenda, Jug Earp, Mike Michalske, Johnny (Blood) McNally, Bill Kern, Arnie Herber, Clarke Hinkle, Lavvie Dilweg, Tom Nash, Milt Gantenbein és Hank Bruder. Sok meccsen a játékosoknak szinte a teljes játékidőben a pályán kellett tartózkodni. Ezeket a csapatokat az egész ország a legnagyobbak közé könyvelte el.

1930PACKERS-TeamPicture

 

1931PACKERS-ColorTeamPicture

1934-ben a problémahullám újra felütötte a fejét, amikor egy szurkoló lezuhant a lelátóról és 5.000 dollárra perelte a csapatot, amit meg is nyert. Miután a biztosító fizetésképtelenné vált, a Packers már éppen kezdte feladni, mikor is egy Green Bay-i üzletember megmentette őket, 15.000 dollárt fektetett be és újraszervezte a klubot.

1935-ben egy kicsit gyengécske, sovány ember csatlakozott a klubhoz, Don Hutson volt az. Valójában két szerződést is aláírt, egyet a Green Bay-jel és egyet a Brooklyn Dodgers-szel. Joe Carr, a liga akkori elnöke végül a Packersnek “ítélte” Hutsont, aki már az első meccsétől kezdve a csapat titkos fegyverévé vált az elkövetkező három bajnokságra.

Hutson érkezésével növekedett a játékos vásárlások száma 1935-ben. Herber és Cecil Isbel passzolt, Hutson pedig mindent elkapott, amit dobtak neki. Semmi sem állíthatta meg őket és a Green Bay meg is nyerte az 1936, 1939 és az 1944-es bajnokságot.

1936PACKERS-TeamPicture

1939PACKERS-TeamPicture

1944PACKERS-TeamPicture

Hutson visszavonulása után a Packers szerencsehulláma ismét hanyatlásnak indult. Hatalmas harc zajlott a profi ligában az NFL és az All-America Football Conference között, ami újabb anyagi krízisbe sodorta a csapatot az 1949-es szezon után. Ezen nehéz időkben Lambeau elvesztett egy belső hatalmi harcot, ami azzal kezdődött, amikor 25.000 dollárért szerette volna kibérelni a Rockwood Lodge-ot, hogy ott tartsák az edzőtábort. 1950. január 31-én Lambeau elhagyta a csapatot 31 éves pályafutása után, hogy a Chicago Cardinals vezetőedzője legyen.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful