Packers Hungary Club

Bart Starr

Bart Starr

Játékos: Green Bay Packers (1956-1971)
Edző: Green Bay Packers (1975-1983)

4 × Pro Bowler (1960, 1961, 1962, 1966)
2 × All-Pro First-Team (1961, 1966)
2 × All-Pro Second-Team (1962, 1964)
5 × NFL Champion (1961, 1962 , 1965, 1966, 1967 )
2 × Super Bowl bajnok (I, II)
2 × Super Bowl  MVP (I, II)
1 × MVP (1966)

 

Bryan Barlett ‘Bart’ Starr 1934. január 9.-én született az alabamai Montgomeryben. Gyerekkorát öccse, Hilton árnyékéban élte, aki a katonatiszt édesapjuk kedvence volt. 1947-ben Hilton egy fertőzés következtében meghalt, így óriási nyomás nehezedett Bartra, aki a futball segítségével próbált méltó emléket állítani az öccsének, és kivívni apja tiszteletét.

Másodikosként kezdett el focizni szülővárosának gimnáziumában a Sidney Lanier High Schoolban, ám az első próbálkozás nem tartott sokáig, mindössze két hét után abbahagyta. A folytatáshoz apja is kellett, aki döntés elé állította: visszatér focizni, vagy besegít a családi birtok körüli munkákba. Bart az előbbit választotta, így junior évében a kezdő irányító lábtörése után, bekerült a csapatba, veretlen szezont produkálva. Végzősként az All American Starr válogathatott az egyetemi ösztöndíjak között. Eleinte gimnáziumi edzője, Bill Mosley tanácsára a Bear Bryant vezette University of Kentucky ösztöndíjának elfogadására hajlott, ám az Auburnre jelentkező gimnáziumi barátnőjétől, Cherrytől nem akart messze kerülni, így végül a University of Alabama ajánlatát fogadta el.

A középiskolához hasonlóan első évében itt is második számú irányítóként kezdett. Első szezonjának csúcspontja, az Orange Bowl volt, ahol nyolc pontos átadásából 93 yardot passzolt, köztük egy touchdownt elérve. Sophomoreként már ő volt az Alabama kezdő QB-ja, puntere, de néha safetyit is játszott. Átlagban 41,1 yardot puntolt, ami akkoriban Zeke Bratkowski mögött a második legjobb volt. Érdekesség, hogy Bratkowski szintén irányító volt, sőt egy ideig cseréje volt Starrnak a Green Bay Packersnél.

Második egyetemi szezonjában, már kezdőként 6-2-3 mérleget hozott össze, a Cotton Bowlon pedig a Rice Owls csapatától szenvedtek vereséget 28-6 arányban. Starr 119 passzából 59 volt jó, és nyolcszor ért el touchdownt.

1954 májusában, hogy ösztöndíját ne veszélyeztesse, titokban vette el barátnőjét, Cherry Mortont. A következő években sokat bajlódott hátsérülésével, amit egy punt során szenvedett el. Ez a sérülés egész hátralévő karrierje során zavarta. Egy csalódást keltő 4-5-2-es szezon után az addigi edző Red Drew helyét J.B. Whitworth vette át. Érdekesség, hogy az edző a fiatalítás híveként mindössze két végzőst játszatott. Utolsó éveiben sérülése miatt Starr a cserepadra szorult.

Starr életében azonban fontos szerepet játszott az alabamiai egyetem kosárcsapatának az edzője, Johnny Dees is. Dees jóbáratja volt Jack Vainisinek, aki a Green Bay Packers játékosmegfigyelőjeként dolgozott. Dees ajánlásának hála az 1956-os draft 17. körének 200. választottjaként hozta el Starrt a wisconsini csapat.

Tobin Rote mögötti backup quarterbackként nem ismeretlen feladat várt Starra. Egy ideig Babe Parilli is a vetélytársa voltám ám a legendás edző, Vince Lombardi érkezésével új éra kezdődött a sajtfejűeknél. 1960-ban még az NFC döntőben vereséget szenvedtek a Philadelphia Eaglestől, (ez volt Lombardi egyetlen playoff veresége) ám a következő két évben bajnokok lettek, mindkétszer a New York Giants csapatát győzték le a döntőben. Starr legnagyobb egyéni sikerét 1966-ban érte el, mikor NFL MVP lett. Öt bajnoki címéből kettő tartozik a Super Bowl érába. 1967 január 15.-én Los Angelesben győzték le a Kansas City Chiefst, 35-10-re. Starr 16 jó passzból ért el 250 yardot, 2 TD mellett egy interceptiont dobva végül a Super Bowl I legértékesebb játékosa lett.

Egy évvel később jött az ismétlés Vince Lombardi utolsó mérkőzésén, ezúttal az Oakland Raiders ellen, Miamiban.  A Packers esélyeshez méltóan 33-14 arányban múlta felül az AFC bajnok Raiderst. Starr ismét bajnok, és ismét MVP lett 202 passzolt yarddal, és egy touchdown átadással.

Starr még négy évig folytatta a játékot, 1971-ben vonult vissza. Utolsó évében Otto Graham mögött az övé volt a második legjobb passer rating 80,5-el. A nevéhez fűződik a legjobb rájátszásbeli passer rating 104,8, de legemlékezetesebb játéka mégsem egy hosszú átadás, hanem egy egy yardos futás. 1967 utolsó napján hazai pályán fogadta a Packers NFC döntőbeli ellenfelét, a Dallas Cowboyst. A mínusz 26 Celsius fokban (a szél miatt helyenként mínusz 44-nek érzékelhető) lejátszott híres Ice Bowl utolsó percében Starr javaslatára passz helyet ún. QB sneaket (az irányító fut a labdával) alkalmazott a Green Bay, ezzel a TD-vel szerezte meg a győzelmet, és jutott be a Super Bowl döntőjébe.

Visszavonulása után előbb segédedzőként dolgozott a Packersnél, NFC Central győzelemhez segítve csapatát, ám vezetőedzőként már nem volt ilyen sikeres. Mindössze egyszer vezette a sajtfejűeket a playoffba. 1983-ban, a csalódáskeltő 8-8-as szezon után egykori csapattársa, Forrest Gregg vette át a helyét, lezárva a huszonöt éven át tartó Starr érát Wisconsinban.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful