Packers Hungary Club

James Lofton

James LoftonJátékos: Green Bay Packers (1978–1986)
LA. Raiders (1987–1988), Buffalo Bills (1989–1992)
LA. Rams (1993), Philadelphia Eagles (1993)
Edző: San Diego Chargers (2002–2007)
Oakland Raiders (2008)
8 × Pro Bowler (1978, 1980-1985, 1991)
All-Pro First-team (1981)
3 × All-Pro Second-team (1980, 1982-1983)
All-Rookie Team (1978)
NFL 1980s All-Decade Team
Green Bay Packers Hall of Fame
Pro Football Hall of Fame (2003)

James Lofton 764 elkapott passzt jegyez 14,004 yardért, a 16 NFL-ben eltöltött szezonja alatt; a yardmennyiség NFL-rekord volt 1993-ban, amikor Lofton visszavonult, és egy évtizeddel később még mindig elég volt a 3. helyhez (Jerry Rice és Tim Brown mögött). Először a Green Bay Packers, később a Los Angeles Raiders és a Buffalo Bills játékosaként, Lofton nemcsak a sebességével és a gyors kezeivel terrorizálta az ellenfeleit, hanem puszta intelligenciájával is; hatalmas lexikális tudással rendelkezett a futballról, és a legtöbb játékossal ellentétben neki könnyen ment a váltás a közvetítésekre és az edzősködésre, miután befejezte pályafutását játékosként. Lofton túlélt egy csúnya botrányt 1986-ban, és a karrierje épp olyan magas színvonalon zárult, ahogy elkezdődött. 2003-tól a Hírességek Csarnokának tagja.

James Lofton Fort Ord-ban, egy katonai bázison született Californiában, 1956. július 5-én. Ahogy a Hall Of Fame-be avatásakor a beszédében említette, egy „fordított-egyedülálló szülős családban” nőtt fel, édesapja, Mike Lofton nevelte. „Mindig dicsért engem… talált rá módot, hogy próbára tegyen, de igazán sosem hajtott.” Nem volt túl biztató, hogy középiskolában még csak 130 fontot nyomott (59 kg), ezért Lofton elkezdett súlyt emelni és keményen edzeni, így a versenysúlya 180-195 fontra (81-88 kg) emelkedett. Mire beiratkozott a Stanford Egyetemre, két sportban is jeleskedett, az atlétikában és a futballban.

Ő nem az a fajta sportoló volt, aki könnyű kurzusokat vesz fel, 1978-ban szerezte meg a mérnöki diplomáját, és fontolgatta is, hogy ezen a területen kezd karrierbe. „Ami igazán nagyszerű lett volna,” tűnődött egy Sport magazinnak adott interjúban, „az az, ha találkozhattam volna pár sráccal az Apple-től, mondjuk másodévesként, és összehoztunk volna valamit. Az még a focinál is jobb lett volna.” Lofton futball karrierje először kissé háttérbe szorult, amikor 5. helyen végzett egy sprint versenyen az 1976-os amerikai olimpiai válogatón. Kihagyta a tavaszi futball tábort atlétika versenyek miatt, emiatt az első 3 évében tartalék játékos maradt a Stanford focicsapatában.

De mindez megváltozott, amikor az akkori Stanford edző Bill Walsh egy nap észrevette Loftont a futópályán, és látta benne a leendő bajnok elkapót. Az 1977-es szezonra, végzős évére felkerült a kezdőcsapatba, ahol 53 passzt kapott el 931 yardért és 12 touchdownt szerzett. A profi megfigyelők hamar kiszúrták Lofton méretét és sebességét, az 1978-as NFL drafton a 6. választott volt, a Green Bay Packers első választása.

Lofton számára, aki sosem tapasztalt igazán hideg időjárást, kihívást jelentett a költözés Californiából Green Bay-be, főleg hogy Észak-Wisconsinban a szezon második felében lévő meccsek gyakran erős hóviharok közepette zajlottak. De Lofton tántoríthatatlan volt. „Megtanulsz alkalmazkodni,” mondta a San Francisco Chronicle-nek. „Egy idő után megtiszteltetésnek veszed.” Lofton rögtön lenyűgözte a Packers edzőit a játékhoz való hozzáállásával, és ahogy szinte magába szívta az összes részletet a csapat támadójátékáról, mindössze néhány héttel azután, hogy megérkezett a táborba. „Olyan volt, mintha minden este lett volna egy edző a szobámban” mesélte Mike Douglass, Lofton szobatársa a Wisconsin State Journal-nak.

Lofton első éves teljesítménye tényleg lenyűgöző volt; 46 passzt kapott el 818 yardot szerezve, és első alkalommal került a Pro Bowl keretbe, amit aztán később még 7 alkalom követett. Ezenkívül ő lett az 1978-as év NFC támadó újonca. 1979-ben tovább emelte ezeket a számokat 54 elkapásra 968 yardért. 1980-1985 között csak egyszer (1982-ben) nem tudott 1000 yard fölé menni. A pályafutása legjobb éve 1984 volt, 1361 yardot szerzett. Lofton 1980-ban vette feleségül Beverly Fanning-et, a Miss Arkansas szépségverseny egykori második helyezettjét, a párnak 3 gyermeke született: David, Daniel és Rachel. Ismert személyek lettek Green Bay-ben, és Milwaukee-ban is, számos közösségi eseményen vettek részt önkéntesként.

Aztán, karrierje közepén Loftonnak egy nagy kihívással kellett szembenéznie. Kétszer is szexuális zaklatással gyanúsították, 1984 októberében és 1986 decemberében. Az első esetnél bizonyíték hiányában ejtették a vádakat, miszerint Lofton és csapattársa, Eddie Lee Ivery zaklatott egy táncosnőt egy Milwaukee-i szórakozóhely öltözőjében. Az 1986-os vád szerint egy michigani nő azt állította, hogy Lofton meg akarta erőszakolni egy Green Bay-i klub lépcsőházában. Az ügy bíróságra került, Loftont nem találták bűnösnek, de a jó hírneve erősen megsínylette a dolgot. „Olyan, mint amit a Lakers gondolhat… Kobe Bryant-tel kapcsolatban,” mondta a Packers elnöke, Bob Harlan a Wisconsin State Journal-nak. „Bomlasztó hatású számodra, a szervezet számára, és a liga számára is.”

Az 1987-es szezonra Loftont elcserélték a Los Angeles Raiders-hez. Két év Raiders-nél töltött idő alatt a teljesítménye a pályán leromlott, így a ’88-as szezon után kitették a csapatból. Az egykor dicső karrier úgy tűnt, véget ér, de végül Loftont szerződtette a Buffalo Bills. Az ott töltött évek alatt reneszánszát élte, 3 Super Bowlon is részt vett a Bills-szel. 1991-ben, 35 évesen Lofton lett az NFL történetének legidősebb játékosa, aki 1000 yard fölé tudott menni az elkapásokkal; az egyik meccsen abban az évben, a Cincinnati Bengals ellen, 220 yardot szerzett. Miután 1993-ban rövid ideig játszott a Los Angeles Rams és Philadelphia Eagles csapatában, Lofton számos csapat- és NFL-rekorddal a számláján vonult vissza.

A jó beszélőkével rendelkező Lofton a futball világában maradt, kommentátorként dolgozott a CNN, az NBC, és a Fox Sports csatornánál is. 2002-ben elfogadta a San Diego Chargers elkapó-edzői posztját. Amikor bekerült a Hírességek Csarnokába, ő volt az első Packers játékos, aki ilyen magasságokat ért el a csapat Vince Lombardi-érabeli aranykora óta. „Egy igazi úriember volt, és egy nagyszerű vezető,” mondta a Bills-es csapattársa Marv Levy az Akron Beacon Journal-nak. „Sohasem játszotta meg magát, mindent eleganciával csinált.”

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful