Packers Hungary Club

Ray Nitschke

Ray NitschkeJátékos: Green Bay Packers (1958–1972)
NFL Pro Football Hall of Fame
1 × Pro Bowler (1964)
3 × All-Pro First-team (1964-1966)
4 × All-Pro Second-team (1962-1963, 1967, 1969)
5 × NFL Champion (1961-1962, 1965-1967)
2 × Super Bowl bajnok (I, II)
1 x Championship Game MVP (1962)
NFL 50th Anniversary All-Time Team
NFL 75th Anniversary All-Time Team
NFL 1960s All-Decade Team
Green Bay Packers Hall of Fame

A Green Bay Packers Hall of Fame középső linebacker-e Ray Nitschke Illinois államban született és nevelkedett. Gyermek korában arról álmodozott, hogy egyszer majd profi játékos lesz a Chicago Bears-nél. Élete útja során rengeteg csapáson esett át, de mindig győzedelmeskedett, és így vált belőle az NFL egyik legnagyszerűbb linebacker-e.

Édesapját sajnos nagyon korán, mindössze 4 évesen veszítette el egy autóbalesetben. Mindössze 9 évvel később, mikor 13 éves volt, édesanyja egy vérrög következtében vesztette életét. Nitschke-t ekkor két idősebb bátyja vette gondozásba, s bár nem volt meg a szülői támogatás, Ray-nek eképpen kellett tovább élnie és középiskolába, majd egyetemre járnia.

Nitschke a Proviso High School nevű gimnáziumba járt Illinois-ban, és gyakran keveredett verekedésekbe iskolatársaival. Már a középiskolai csapatban is focizott az első évfolyamtól kezdve, mint fullback, és a sport nagyon sokat segített a hozzáállásán, valamint könnyebben tudta a dühét is levezetni. A fociban elért sikerei ellenére nagyon rossz tanuló volt, és az akadémia nem támogathatta őt tovább a második évfolyamtól.

Később a junior csapat tagjaként Nitschke quarterback-et és safety-t játszott a gimnáziumban. A foci mellett Ray más sportokban is jeleskedett, mint kosárlabda és baseball, sőt, még egy szerződést is ajánlottak neki, hogy baseballozzon a profi St. Louis Browns csapatban. Ezen kívül ösztöndíjat ajánlottak neki, hogy tovább focizzon, így Nitschke természetesen ezt választotta, a baseball szerződéssel szemben. Miközben a Big Ten egyetemre járt, álmodozott arról, hogy részt vesz majd a Rose Bowl-on. Első éves egyetemistaként ösztöndíjat ajánlottak fel neki az Illinois-i egyetem focicsapatában, amit Nitschke örömmel el is fogadott.

Első évesként többször is figyelmeztetést kapott az iskola vezetésétől, dohányzásért, alkohol fogyasztásért, valamit újra több verekedésbe keveredett. Nitschke-ről sajnos a professzorok legtöbbje is nagyon rossz véleménnyel volt, többen gondolták, hogy ő is csak egy újabb „vadbarom”. A második évben posztot váltott, quarterback-ből fullback lett és a safety-t linebacker-re cserélte. Mire végzős lett, már az egyetemi csapatok legkiválóbb linebacker-e ként tartották őt számon.

Nitschke fiatal korától kezdve mindig is megszállott Bears fan volt, és szeretett volna a draft-ba kerülni 1958-ban. Ehelyett a draft harmadik fordulójában épp a Green Bay Packers húzta ki őt. Miután a Chicago passzolta Nitschke-t a jövendő Hall of Famer-t, a következő 15 szezont Ray a Packers-nél töltötte. 1962-re a 1,91 méter magas, 107 kilós Nitschke kezdőjátékossá vált Lombardi defense-ében, és a következő 11 szezonban linebacker-ként szerepelt. 1958-1972-ig Nitschke 3 NFL cím elnyeréséhez juttatta hozzá a Packers-t (1961,1962,1965), és az első két NFL-AFL világbajnoksághoz (Super Bowl I, és II).

1962-ben az NFL címmérkőzésen a Packers legyőzte a Giants-et 16-7-re, és Nitschke a játék után elnyerte az MVP címet, 2 fumble-el és egy elterelt passzal, ami interception-höz vezetett.

Nitschke megkérdőjelezhetetlenül a legjobb volt a maga idejében, és hétszer volt jelölve az All-Pro-ra, 15 éves karrierje során. Az egyik különleges Pro Bowl alkalmával 1964-ben, Nitschke megakadályozott egy passzt, majd 42 yardot rohanva szerzett touchdown-t. Karrierje során Nitschke mindig is híres volt, keménységéről és kiváló fizikumáról. Összesen 25 interception-je volt, 190 meccsen játszott, második legtöbbet a Packers addigi történelme alatt, majd 1972-ben végleg visszavonult.

Az NFL jelölte Nitschke-t az 1960-as All-Decade csapatba, és ő volt az egyetlen linebacker akit jelöltek az 50. és a 75. évfordulós csapatba. 1978-ban behívták a Pro Ball Hall of Fame-be és 1983-ban a Green Bay Packers visszavonta a 66-ös mezszámot. Ez volt a negyedik szám, amit a Packers visszavont akkoriban.

1997-ben a Packers „Ray Nitschke Field”-re keresztelte az egyik gyakorló pályájukat, ezzel is adózva a legnagyobb linebacker-üknek a franchise történelmében. 1998 márciusában Nitschke szívroham következtében elhunyt. Halála után a Green Bay egy hidat nevezett el róla, ami a ma Dousman Street és a Main Street összekötésénél épült.

1999-ben a The Sporting News a 18. legjobb játékosnak választotta Nitschke-t az NFL történetében. Ray magas besorolású Lombardi által edzett játékos volt, és a harmadik legmagasabb rangú linebacker (Lawrence Taylor és Dick Butkus után) a 100 legnagyobb NFL játékos között. Nitschke egy csavargóból lett úriember volt, és minden évben beszédet tartott a Hall of Fame ebédlőjében a ceremóniák előtt. Halála után 1998-ban a tiszteletére, róla nevezték el az ebédlőt. Bart Starr a korábbi csapattárs, úgy nyilatkozott Nitschke-ről, hogy a hányatott családi háttere ellenére egy igazi Dr. Jekyll és Mr. Hyde lakozott benne az NFL karrierje során. Mániákusan szeretet kiállni az ellenfelekkel a focipályán, de a magánéletben egy gyengéd, és szeretetre méltó ember volt.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful