Packers Hungary Club

Az Ice Bowl

IceBowl

Minden idők leghidegebb meccsére, az NFL 1967-es bajnoki döntőjére szilveszter napján Green Bayben került sor. Az NFL azévi küzdelmeinek lezárásaként a Packers a Dallas Cowboys együttesét fogadta, akiket az esztendő első napján, 1967. január 1-jén ugyancsak legyőztek az 1966-os fináléban (34-27). Mint ismeretes, az előző idényben a győztes – az első Super Bowl keretében – már megmérkőzött az AFL legjobbjával, így az a kérdés ismételten megválaszolásra várt, hogy ki képviseli az NFL-t a címmeccsen.

Ice Bowl II Football

Aki szereti a futballt, tisztában van vele, hogy az Ice Bowlon a Packers Bart Starr hajrában bemutatott QB-sneakjével 21-17-re legyőzte a Cowboyst. A Sajtfejűek két héttel később az Oakland Raiders ellen is diadalmaskodtak, megnyerve a második Super Bowlt. A mai poszt ennek okán nem igazán játékra vagy az eredményre, hanem inkább a brutális hidegben lejátszott találkozó körülményeire, körítésére koncentrál.

Az összecsapás előestéjén Pete Roselle főigazgató vezető kollégáival már arról diskurált, hogy az időjárásra tekintettel esetleg el kellene halasztani a finálét. Arról kaptak ugyanis tájékoztatást, hogy másnap várhatóan -15 fok lesz. Roselle már az NFL-AFL összeolvadás megbeszélésein azt a véleményét erőltette, hogy meleg égövben kellene a címmeccseket megrendezni, ám akaratát addig nem tudta érvényre juttatni. A főigazgató fontolgatta annak a lehetőségét, hogy az összecsapást esetleg egy nappal későbbre, hétfőre halasztanák, ám az időjósok akkorra még hidegebbet prognosztizáltak.

Packers vs Cowboys Football

Szilveszter napjának reggelén Willie Wood, a Packers safetyje az autóját próbálta beindítani, ám az a hidegre való tekintettel nem indult. Amikor a játékos kihívta az autómentőt, a szakembernek azt mondta, szerinte a fagyos idő miatt biztosan nem tartják meg a találkozót. Mint később kiderült, a védő tévedett.

ice-bowl2

A kora délutáni kezdéskor a hőmérő higanyszála -26 Celsius fokot mutatott, amelyet a szél miatt -44-nek érezhettek a stadionba kilátogató szurkolók. Mivel a Lambeau Field talajfűtő rendszere meghibásodott, az aréna gyepszőnyege gyakorlatilag gyémántkeménységűvé fagyott annak ellenére, hogy a bemelegítésig ponyvával védeni próbálták. A Cowboys játékosai meg voltak győződve arról, hogy mindez nem a véletlen műve. Szerintük Vince Lombardi, a Packers vezetőedzője kapcsolta ki a rendszert, ezzel is biztosítva csapatának a hazai pálya előnyét.

ice-bowl

A tervek szerint a meccs előtt és annak nagyszünetében a University of Wisconsin fúvószenekara tartott volna bemutatót. A fúvós hangszereket azonban nem lehetett megszólaltatni, mivel azonnal hozzáfagytak a zenészek ajkaihoz. A zenekar hét tagját kihűlés veszélye miatt kórházba is kellett szállítani. Mégsem ők jártak aznap a legrosszabbul, hanem az az idősebb szurkoló, aki a lelátón kihűlés következtében meghalt.

ice-bowl4

A Packers játékosai ugyan hozzá voltak szokva a hideg időhöz, de az aznapi körülmények számukra is extrémnek bizonyultak. Többük autója nem indult el, így egyéb módot kellett találniuk a stadionhoz való eljutáshoz. Dave Robinson linebacker egyszerűen lestoppolt egy autóst, és megkérte a meglepett sofőrt, hogy vigye őt el az arénához.

A bírók a helyszínre érve azt konstatálhatták, hogy a szerelésük nem lesz elégséges a meccs túléléséhez, ezért beugrottak a közeli sportboltba, hogy sapkát, fülvédőt, kesztyűt és meleg alsóruházatot vásároljanak maguknak. Aztán a találkozó megkezdésekor újabb problémák merültek fel náluk. A sípok odafagytak az ajkukhoz, ezért onnantól hangjelzésekkel vezették a meccset. Norm Schachter főbíró ajka meg is sérült, ám a hideg miatt nem keletkezett seb rajta, mivel a vér egyszerűen ráfagyott. A sarkvidéki körülményeket jól jelezte Frank Gifford kommentátor megjegyzése, aki az összecsapás alatt egyszer azt mondta: “Megyek és eszem egy harapás kávét.”

A drámai végjátékot követően a csapatok az öltözőbe vonulva vehették számba a hideg okozta sérüléseiket. Ray Nitschke, a Packers linebackere kisebb fagyásokat szenvedett, amelynek következtében egyik lábkörme is leesett a belilult lábujjáról. Bart Starr a kezének ujjain szenvedett apróbb fagyásokat, míg többen influenzaszerű tüneteket produkáltak. A vendégek játékosai közül hárman szintén nem úszták meg kisebb fagyások nélkül a meccset.

ice-bowl5

Az 1967-es NFL-döntő nem pusztán a hihetetlen időjárási körülmények és az szívszorító izgalmak miatt lett a történelem egyik legemlékezetesebb találkozója. Ez volt az utolsó év, hogy a közvélemény az NFL fináléját fontosabb ütközetnek tartotta, mint a Super Bowlt. Ez természetesen a Joe Namath vezette New York Jets érdeme, akik az egy évvel későbbi nagydöntőn meglepetésgyőzelmet arattak a Baltimore Colts ellen. A liga vezetői az extrém körülmények okán elrendelték, hogy címmeccset többet nem szabad hideg égövi városban rendezni. Ezen szabály alól az első kivétel a 2014 év elején rendezett New York-i Super Bowl volt.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful