Packers Hungary Club

A szabadügynök piac

nfl_fa

Bizonyára sokak számára rejtély, vagy pedig átláthatatlanul bonyolult, hogyan működik az NFL-ben a szabadügynök piac. UFA, RFA, offer sheet, match, rookie szerződés, franchise tag, minimum bértábla, CBA, van itt minden mint a búcsúban. Megnyugtatok mindenkit igen, első ránézésre baromi nagy katyvasz az egész. Második ránézésre pedig az utolsó szögig szabályozott iszonyatosan száraz ok-okozati feltétel rendszer.

Az átlag szurkolót nem is nagyon érdekli mélyebben a dolog mert nyilvánvalóan nem akar sem amerikai sport menedzser sem sportügyvéd lenni. Hosszú hosszú oldalakat lehetne teleírni a témával mire minden részletre kimenőleg átrágnánk a témát. Nyílván itt most nem az a cél, hanem egy átfogó, leegyszerűsített kis írásban megismertetni mindenkivel a szabadügynök piac alapműködését.

Kezdjük az elején kit is nevezünk az NFL-ben Free Agentnek, tehát szabadügynöknek (továbbiakban FA)? Minden olyan játékost akik lejáró szerződéssel rendelkeznek. De ezen belül is 3 különböző státuszba sorolhatjuk őket: UFA, RFA, ERFA. Státusz besorolásuk attól függ hány évet töltöttek el a ligában. Nem kell nyilvánvalóan a szezon összes mérkőzésén részt vennie. Azok az évek számítanak bele a felhalmozott évekbe amelyikben minimum 6 mérkőzésre megkapta a játékos a fizetését.Meg kell még említeni itt még egy kitételt: amennyiben a játékos 30 nappal az első mérkőzés előtt nem jelenik meg a csapatnál akkor az a teljes éve nem számít, függetlenül attól ha utána mind a 16 alapszakasz meccsen akár kezdő volt.

Tehát a felhalmozott évek szerint soroljuk a játékosokat a 3 FA státusz valamelyikébe:

  • Kevesebb mint 3 év: ERFA (Exclusive Rights Free Agent – Exkluzív Jogú Szabadügynök)
  • 3 év után lejáró szerződés: RFA (Restricted Free Agent – Korlátozott Státuszú Szabadügynök)
  • 4 vagy több év után lejáró szerződés: UFA (Unrestricted Free Agent – Korlátlan Státuszú Szabadügynök)

Miért fontosak ezek az évek? A draft során ugye a játékosok 4+1 opcionális éves szerződéssel kerülnek a csapatokhoz. Nah most joggal gondolhatják, hogy az általuk húzott player minimum 4 évig tagja lesz a csapatnak. S mivel a drafton csak korlátozott számú játékoshoz juthatnak hozzá, senkinek nem érdeke, hogy egy-egy csapatot a többiek kiszipolyozzanak a tehetségekből. Ezért jár egyes esetekben például kompenzációs draft pick is ha korábban el akarja hozni valaki az ilyen játékosokat más csapattól.

Az ERFA játékosok csak a saját csapatukkal tárgyalhatnak és köthetnek szerződést. Már ha a csapat akarja egyáltalán. Az új szezon előtt a csapat szerződést ajánlhat neki aminek minimum a CBA (NFL szabályozási szerződés) által lefektetet minimál bért tartalmaznia kell.

Ha nem kap szerződés ajánlatot szabadon távozhat és azzal tárgyalhat és oda szerződhet ahova akar. Ha kap egy éves szerződés ajánlatot de nem fogadja el akkor másik csapattal sem tárgyalhat.

Ha meg van a 3 év “szolgálati idő” akkor a játékos RFA státuszba kerül. Az RFA játékosok szabadon tárgyalhatnak bármelyik csapattal.

Ám mielőtt áttenné a székhelyét egy másik stadionban az előző csapatának joga van a “csábító” csapat ajánlatát (ezt nevezzük offer sheet-nek) matchelni. Ami lényegében annyit tesz, hogy a másik csapat ajánlatának főbb pontjaival megegyező szerződést adhat a játékosnak.

Amennyiben ezt nem teszi meg a játékos szabadon igazolhat ahova akar.

Itt fontos azt megjegyezni, hogy ez a státusz szépen lassan kihal NFL-ből, ha nem is teljesen, de jelentősen meg fog csappanni RFA státuszú játékosok száma. Hogy miért? Az első körös drafton elkelt játékosok 4+1 éves szerződést kapnak a csapattól tehát a szerződésük lejárta után egyből UFA státuszt kapnak. A többi, drafton elkelt játékosok 4 éves szerződést és a nem draftolt játékosok kapnak általában csak 3 vagy ennél kevesebb évre szóló szerződést. A régi modellben (2011 előtt) kapott nagyon sok draftolt játékos csak 3 évre szerződést ezért volt rengeteg RFA státuszú játékos.Tehát a 2011 után draftolt játékosok már mind az új szabályozás alá esnek ezért nem válhatnak RFA státuszúvá.

Tehát RFA státusz esetén mikor lejár a szerződése a játékosnak a csapatától kap egy úgynevezett RFA tendert vagy más néven feljogosító ajánlatot. Ha nem kap akkor automatikusan UFA státuszba kerül.

Ezeknek a tendereknek több fajtája van:

  • -Matchelési jog: Ha ilyen tendert kap a játékos akkor a volt csapatának csupán matchelési joga van ha a játékos offer sheetet kap és a minimum alapfizetése 1,33m$ kell hogy legyen, vagy az előző évi fizetésének a 110%-a amelyik magasabb. Tehát ha a játékos kap egy másik csapattól ajánlatot,akkor jelenlegi csapata megtarthatja ha azt az ajánlatot matcheli. Ha nem akkor a játékos szabadon eligazolhat.
  • -Matchelési jog és draftfüggő kompenzáció: Lényegében ugyanaz mint az előző azzal a bónusszal,ha egy másik csapat el akarja vinni az ilyen játékost akkor olyan draft picket kell adnia érte ami ugyanarra a körre szól, ahol az adott játékost anno draftolták.
  • -Matchelési jog és második körös draft kompenzáció: Itt is ugyanarról van szó mint eddig, azzal a változással, hogy ebben az esetben a játékos minimum alapfizetése 2,02m$ kell hogy legyen vagy az előző éves fizetésének 110%-a, amelyik magasabb. Ebben az esetben ha el akarják vinni a játékost akkor egy második körös draft picket kell adni érte.
  • -Matchelési jog és első körös draft pick kompenzáció: Ebben az esetben a minimum alapfizetés 2,88m$ vagy az előző 110%-a és első körös draft picket kell a játékosért adni. (Ebben az esetben vannak speciális feltételek is de ebbe most nem megyünk bele)

(Ezekben az esetekben vannak speciális határidők, van lehetőség felminősíteni a játékost, és van jó pár speciális helyzetre vonatkozó szabályozás, ezeknek a részleteit most nem tárgyaljuk)

Nah de hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Van a játékos lejár a szerződése 3 évvel a ligába kerülése után. Jelenlegi csapata kiírja a tendert matchelési jogra és draftfüggő kompenzációra. Jön a másik csapat tesz egy ajánlatot a játékosnak (offer sheet). A játékos megjelöli rajta azokat a fő pontokat amiket jelenlegi csapatának matchelnie kell ha meg akarják tartani és átadja jelenlegi csapatának. A csapatnak 5 napja van arra, hogy eldöntse az adott feltételeket elfogadja és megtartja a játékost vagy nem. Ha nem akkor az új csapattól kap egy olyan draft picket ahol ezt a játékost anno leigazolták és az mehet isten hírével.Ha esetleg az új csapatnak nincs arra a körre vonatkozó draft pickje ami a tenderben szerepel akkor értelemszerűen nem tudja elvinni a játékost.

Ha meg van a 4 ligában töltött éve a játékosnak akkor UFA státuszúvá válik. Magyarul oda igazol ahova akar. Ám ebben az esetben is megegyezhet csapatával matchelési jogról ha írásban lemond minden jogáról ami a szabad mozgásban részesíti.

Minden csapat elláthat az adott szezonra egy RFA vagy UFA játékost franchise vagy transition taggel. Erre korlátozott idő áll a rendelkezésükre, a jelenlegi offseason-ben ez február 17. és március 3. közé esik.A franchise tagnek két fajtája van: az exkluzív és a nem exkluzív. Mind a kettő egy évre szól.Nem exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat bármelyik másik csapattal is azonban a jelenlegi csapatának matchelési joga van. Amennyiben nem matcheli a másik csapat ajánlatát akkor a franchise tag miatt két első körös draft picknek megfelelő kompenzációra jogosult az új csapattól és a játékos átigazolhat.Az exkluzív tag esetén viszont nem igazolhat máshova.

De miért jó ez a játékosnak? Két okból is, az egyik hogy így a fizetésének minimum a CBA erre vonatkozó szabályai szerint jár neki (arra most nem térek ki, hogy ezen tagek esetén, hogyan számolják a fizetést, akit érdekel az szóljon nyugodtan).Másrészt ha exkluzív taget kap, akkor a bére garantált akkor is ha jelentősen romlik a teljesítménye,megsérül ebben az időszakban, és a csapata nem trükközhet a bérével, hogy bepréseljék magukat a fizetési sapka alá.

Transition tag esetén hasonló az eljárás mint az exkluzív franchise tagnél. A fizetés garantált a fent említett esetek kapcsán is, minimum fizetését szintén a CBA szabályozza, viszont ha transition taget kap akkor szabadon tárgyalhat más csapattal is, viszont a jelenlegi csapatának matchelési joga van.Ha nem matchel akkor semmilyen kompenzáció nem illeti meg és a játékos eligazolhat.

Elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet ez az egész, főleg ha azt nézzük ezek csak a teljesen alap dolgok.Szinte minden részhez tartozik egy jó adag speciális esetekben alkalmazott szabály és határidő. Sok helyen a CBA által szabályozott minimum bértáblát vagy fizetési számítást sem írtam le, de ennek az írásnak most nem a minden részletre kiterjedő száraz tények közlése volt a célja, hanem az, hogy akit érdekel ez a dolog az legalább egy minimálisan értse azt, hogyan működik a rendszer.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful