Packers Hungary Club

Mi is az a Combine?

NFL_Combine

Tex Schramm a Dallas Cowboys elnök-vezérigazgatója (1960-1989-ig) javaslatára 1982-ben tartották az elsőt. A National Invitational Camp-et Tampaban rendezték meg, 1984-ben New Orleans és Louisiana adot otthont a rendezvényeknek. 1985-ben kapta meg a mostani elnevezést és a költségek csökkentése érdekében egy helyszínen Arizona-ban, majd 1986-ben ismét New Orleans-ban rendezték meg az eseményt. A mostani Indianapolis-i helyszínen 1987 óta rendezik meg.

Fizikális felmérések:

40 yardos futás:

A futók háromszor próbálkozhatnak, kézi stopperrel és elektronikusan egyaránt mérik az időt. A megfigyelők a 10 és 20 yardos részidők alapján a játékosok robbanékonyságáról is reális képet kapnak. Ez megmuttja, mennyi időre van szüksége egy adott játékosnak ahhoz, hogy teljes sebességre gyorsuljon.

Vertikális ugrás:

Ez a gyakorlat a játékosok alsótestének robbanékonyságát hivatott felmérni. Az itt elért gyenge eredmény kétségeket vethet fel egy játékos fürgeségével, illetve azzal kapcsolatban, hogy képes-e a levegőben hatékonyan “támadni” a labdát.

Távolugrás:

Ugyancsak az alsótest robbanékonyságának felméréséhez használt gyakorlat.Egy lomha vagy nem elég explozív játékos bajban lehet ,ha ezt a mozgásformát kell kiviteleznie.

combine1

20yardos ingafutás:

A játékos terpeszállásból indul a vonalról,5 yardot fut az egyik irányba, megérinti a vonalat, ezt követően 15 yardot fut az ellentétes irányba,itt is megérinti a vonalat,majd zárásként átsprintel azon a vonalon,amelyikről indult.A játékosok irányváltoztatási képességüket és szűk területen belüli robbanékonyságukat demostrálhatják ezzel a gyakorlattal.

60 yardos ingafutás:

Ez a gyakorlat sokkal inkább a kitartást, állóképességet teszteli mint a robbanékonyságot.A játékos egy vonalról indul,5 yardot fut,megérint egy másik vonalat,majd visszajön.Megérinti azt a vonalat,ahonnan indult,ezután 10 yardot fut,és visszajön,végül 15 yardot fut majd újból visszatér a kezdőpontra.Ugyanazokat az adottságpkat veszi igénybe ez a gyakorlat mint a rövid ingafutás,de itt már a kondicióról is reálisabb képet kapnak a megfigyelők.Főleg a nagyobb játékosok (falemberek) esetében.

Hárombójás gyakorlat:

Egy “L” alakú pályát három bójával jelölnek ki,amelyek 5 yardra vannak egymástól.A játékos hárompontos állásból indúl,elfut az első bójáig,majd vissza a kezdőpontra.Ezt követően megkerüli a második bóját és továbbhlad a harmadik felé.Körbefutja ezt és a középsőt is,mielőtt visszatérne indulási helyére.A migfigyelők és edzők próbálják kiszűrni,ha egy játékos mereven vagy túlzottan is egyenes vonalban mozog.

Flexibilitási gyakorlatok:

Ezeket a gyakorlatokat olyan kritikus területek, mint a combhajlítók vagy az ágyék rugalmasságának ellenőrzésére használják.Feszülés vagy merevség esetén könnyebben szenvednek sérülést a játékosok.

combine2

Fekvenyomás:

A játékosoknak 102 kg-os súlyt kell minél többször kinyomniuk.Ez a falemberek esetében bír igazán nagy jelentőséggel(az elkapóknak már nem is feltétlenül kell elvégezniük a gyakorlatot),náluk a felsőtest erőssége rendkivül fontos szempont.Az itt nyújtott jó teljesítmény nem sok edzőt fog meghatni,egy gyenge produkció már annál inkább.

Egyébb nem fizikális felmérések

Magasság és súly:

Olykor akár még egy annyira alapvető dolog,mint a méret is lehet talány egy játékos esetében egyetemi pályfutása végén.Nem ritka,hogy amikor Indianapolisban megmérik egy játékos magasságát és súlyát,nem egészen azok a számok köszönnek vissza,mint amelyek az egyetemi csapat médiatájékoztatóiban szerepelnek.

Wonderlic:

Az IQ teszthez hasonló felmérés,ahol a játékosoknak 12 perc áll a rendelkezésükre 50 kérdés megválaszolásához.A legjobb erdményeket elérő játékosok helyes válaszainak száma általában 25 és 35 közé esik.Nem igazán vagyok a Wonderlic teszt híve,egyes posztok esetében ez kiváltképp így van,de alkalmas lehet bizonyos problémák felfedésére.

combine3

Pszihológiai tesztek:

Sok csapat manapság már saját pszihológust alkalmaz, a Giants például 500 kérdésből álló teszttel várja a játékosokat (ez lényegesebben hosszabb,mint a legtöbb interjú,vannak akik be sem fejezik).A tesztek és eredmények titkosak.

Interjúk:

A vezetőedző valamint az ügyvezető és a személyzeti igazgató-ellenőrzött körülmények között-15 perces találkozót folytat egy játékossal.Többnyire egyszerű kérdezz-felelekre van lehetőség ilyenkor,amelyre a játékosok nagy része előzetesen fel is készül.Gyakran ez az első alkalom,amikor az edzői stáb szemtől szemben találkozik egy adott játékossal.

Orvosi vizsgálat:

Ennél kiterjedtebb vizsgálaton valószínűleg semmikor máskor nem esnek át a játékosok.A csapatorvosok minden lehetséges tesztet elvégeznek,kezdve a vérvizsgálattól a teljes szív-és érrendszeri ellenőrzésig.Természetesen minden,a játékosok egyetemi pályafutása során elszenvedett sérülésnek is utánajárnak.

Forrás: Pat Kirwan – Ne csak a labdát nézd!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful