Packers Hungary Club

Mi is az a Draft?

nfldraft

A draft nem más mint egy játékos válogató az NFL csapatok részére túlnyomórészt az NCAA (egyetemi csapatok) játékosaiból. Egy show műsor ami 3 napon keresztül tart és maga Roger Goodell az elnök. Nagy múltra visszatekintő esemény az első még 1936. február 8.-án volt a Ritz-Carlton Hotelben Philadelphiában. 2006 óta New Yorkban rendezték a Radio City Music Hall-ban, 2016-ban már Chicagoban.

NFL-Draft-1

Az esemény egyaránt fontos a játékosoknak és a csapatoknak is. A játékosoknak azért, mert itt dőlhet el sikerül e bekerülni az NFL-be és nagyjából az is milyen fizetéseket tudnak kiharcolni maguknak. A pénz nem egy elhanyagolható dolog ugye.  Főleg azért, mert az egyetemi játékosok nem kaphatnak semmi fizetést! Vicces amikor eljön a bowl szezon és azt olvashatjuk, hogy a résztvevő csapatok több millió dollárt kapnak meccsenként, míg a játékosok New Era sapkát, Fossil karórát, Nike hátizsákot nagyon jó esetben iPod-ot! Vicc!!! Johnny Manziel-nek volt ebből balhéja, mert pénzért adott autógrammot.

Persze drafton kívül is be lehet kerülni a ligába, de ennek kicsi az esélye, mivel az aktív játékosoknak több mint a 3/4-e érkezik innen. A csapatoknak is nagyon fontos hiszen innen tudnak új játékosokkal erősíteni. Gondoljunk bele, hogy kint az egyetemi meccseken simán van 100 000 ember minden héten és a feltételek néhol még jobbak is mint pár profi ligás csapatnál azaz minden adott ahhoz, hogy egy-egy játékos megfelelő képzést és alapokat szerezzen.

A draftra jelentkezni kell. A 3. elvégzett egyetemi év (Junior) után lehet kijönni (ez alól kivétel lehet, ha valaki hosszan sérült volt vagy edzői döntés miatt kihagyott egy évet pl. a fent említett Manziel), de ez nem kötelező. Dönthet úgy is a játékos, hogy még egy évet marad és a Senior évben méretteti meg magát. Miért kellene várni merülhet fel a jogos kérdés hiszen előbb lenne valaki profi játékos hatalmas fizetéssel Nos erre több válasz is lehet. Egyrészt az NFL gyorsabb és erősebb mint az NCAA és dönthet úgy egy játékos, hogy fejlődni akar hisz egy elrontott profi év után, ha nem kap lehetőséget akkor könnyen a süllyesztőbe kerülhet. A másik ok lehet, ha adott évben a posztján rengeteg jó játékos indul és ráadásul az előzetes hírek szerint az ő posztja nem is igazán kelendő. Nyilván ebben az esetben jóval később választhatják ki így a kezdő fizetése alacsonyabb lehet, míg ha esetleg vár egy évet akkor akár top20-ba is bekerülhet. Például a 2013-as drafton a legmagasabban rangsorolt QB Gino Smith volt, de a csapatok nem kerestek irányítót mivel a Chiefs leigazolta Alex Smith-t és csak a 39. helyen vitték el a 2. körben. Aki nála gyengébb volt az ugye még hátrébb kerülhetett. Így lett a várt 1/1 helyett 2/39! Ami nagyon nem mindegy …

NFL-Draft-2

Szóval van egy x létszámú csoportunk akik az NFL-be akarnak kerülni. Ők egyrészt bizonyítottak a bajnokságban másrészt önkéntes alapon különböző felmérőkön, nyílt edzéseken, interjúkon próbálnak a profi csapatok megfigyelőinek a legtöbbet mutatni a tudásukból. Ilyen esemény a Combine, de arról részletesen majd egy másik írásban.

Tehát megvan x játékosunk és van ugye 32 csapat. Akkor már csak össze kell párosítanunk a legjobbakat a klubokkal és meg is vagyunk! 🙂 Na nézzük ez hogyan történik.

Azt, hogy a csapatok milyen sorrendben választanak egymás után a kupacból azt előre eldöntik. Ezeket a számokat nevezzük draftpicknek vagy picknek. Az első 20 helyen az előző idényben a play off-ról lemaradó csapatok húzhatnak, mégpedig a leggyengébb mutatóval rendelkező csapat kezdheti a választást így övé az 1/1 pick! A 21.-24. helyen a wild card körben kiesett csapatokat. 25.-28. helyen a divízió körben kiesett csapatokat, 29.-30. helyen a konferencia döntőben kiesett csapatokat rangsorolják az alapszakasz eredményük szerint. A 31. hely a Super Bowl vesztesé, míg a 32. a győztesé.

Szépen egymás után választanak a csapatok a kalapból. Összesen 7 kör van. Az 1. kör az első napon van és minden csapatnak 10 perc gondolkodási ideje van eldönteni kit választ. Ha kifut az időből akkor a következő csapat lép előbbre. Ilyen nem nagyon van, de a Vikingsnek sikerült 2003-ban. A 2. és a 3. kör a 2. napon van és itt már 7 perc a gondolkodási idő. A 4.-7. kör van a 3. napon és a gondolkodási idő 5 perc!

Ami izgalmasabbá teszi a dolgokat az például az, hogy nem tudják előre a csapatok, hogy a másik kit választ. Nyilván igyekeznek ezt előre felmérni, de meglepetéseket azért tudnak okozni egymásnak. Előfordulhat, hogy mondjuk TE-t akar valaki húzni a 26. helyen és úgy gondolja addig senki nem viszi ezt a posztot és mondjuk van 3 kiszemelt. De váratlanul a 3-ból kettőt elhúznak előlük és mondjuk még csak a 18-as csapatnál járunk. Na itt akkor lehet agyalni és akár üzletelni más csapattal azaz elcserélni a példánál maradva a 19. helyet, hogy a kiszemelt TE-t be tudjuk húzni. Ennek ugye ára van. Akár játékos akár hátsó vagy következő évi draft pickek. Ha a gondolkodási időn belül megegyeznek akkor előre léphet a csapat és a 19. helyen behúzhatja a játékost. Ha nem teszi akkor kockáztatja, hogy valaki elviszi előlük. Pickekkel lehet üzletelni évközben is erre jó példa a Colts és Trent Richardson esete. A Browns ugyanis a 2014-es draft első köréért adta el a játékosát azaz a Colts nem fog húzni játékost az első körben hanem a helyén a Browns jön majd így már biztosan van 2 választási lehetősége. Tehát ez egy hatalmas sakkjátszma.

NFL-Draft-3

Előfordul, hogy vannak népszerű pozíciók amiket elkezdenek kikapkodni az elején így mások értelemszerűen hátrébb jutnak. Ezért is fordulhatott elő 2013-ban, hogy az első helyen jegyzett futó Eddie Lacy is csak a 2. körben a 61-es picknél kelt el. 2013-ban a falemberek voltak a slágerek.

Könnyen kiszámolható, hogy 32 csapat, 7 kör az 224 játékos. De éles szeműek kiszúrhatták, hogy több pick van. Ez annak köszönhető, hogy vannak kompenzációs pickek. Ezeket azok között a csapatok között osztják szét akik a szabadügynök piacon több játékost vesztettek mint amennyit vettek vagy ha ez a szám egyenlő akkor szerződéses összegben számolva nagyobb értékben mentek el mint jöttek. Ezt a draft előtt március végén már pontosan közölni fogják ki hogyan áll. Fontos, hogy ezek a pickek csak a 3. kör utániak lehetnek. Tehát lehet olyan, hogy 3. kör és azon belül a 33. pick még akkor is, ha csak 32 csapat van.

Ez az egész draft ceremónia tulajdonképpen azért van, hogy valahogy túlélje az ember a holtszezont foci nélkül. Jó, mert meg lehet ismerni rengeteg játékost, mindenkinek van véleménye, hogy melyik posztra kell és kicsoda. A neten szinte mindegyikükről lesz videó és el is tudjuk már képzelni őket Packers mezben. Majd aztán jön Ted Thompson és teljesen mást húz 😀 A 2013-as drafton én Kenny Vaccaro-t és Eric Reid-et szerettem volna nagyon a csapatunkba. Esély nem volt rá, mert előttünk kivitték őket. Reid-ért még le is tradelt a 49ers. Mindkettő fantasztikus játékos.

Szóval a szezont követő hetekben, hónapokban egyre több fiatal játékost ismerhetünk meg akik között ott lehet a jövő nagy tehetsége is. Ebben a megismerésben a segítségünkre lehetnek a mock draft listák. Ezeket szakértők állítják össze és megpróbálják megjósolna, melyik csapat kit húzhat. Nyilván ez spekuláció és e húzási sorrend is változhat, de az irányokat megmutatja és egy-egy posztra meg lehet keresni a legjobb játékost olyanoknak is akik nem jártasak annyira az egyetemi futballban.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful