Packers Hungary Club

Cheerleaderek

Green_Bay_Packers_Cheerleader

Miért tartozik a Green Bay azon kevés csapatok közé aminek nincs hivatalos cheerleader csapata? Bár nem volt ez mindig így, de ne szaladjunk ennyire előre.

Amerikában a hivatalos szurkolásnak/buzdításnak komoly története, hagyománya van. Ebbe most nem mennék bele mélyebben, így is hosszú leszek, minimális angol tudással utána lehet rengeteg weboldalon olvasni.

De kik is ezek a lányok akik mérkőzésről mérkőzésre a part vonal mellett csinálják a hangulatot? Többnyire egyetemre járó fiatalok akik amolyan rész-munkaidős állásként vállalják ezt. Sokan amíg edzettségük engedi a polgári szakmájuk mellett is folytatják ezt. Miért fontos az edzettség? Akármilyen hihetetlenül hangzik ezek a lányok nagyon komoly fizikummal kell, hogy rendelkezzenek. Komoly edzőtáborozás, tréningek, edzések, gyakorlások előznek meg egy-egy szezont, és bizony aki nem bírja szuflával az hamar kívül találja magát. A hivatalos buzdításon kívül is rengeteg feladatot vállalnak. Részt vesznek a média eseményeken, fotózásokon, jótékonysági rendezvényeken. Sőt a kiváltságosok egy elit csapata a külhonban állomásozó amerikai katonákat is rendszeresen meglátogatja.

A 32 franchise közül 26-nak van hivatalos cheerleader csapata. A Chicago Bears, Cleveland Browns, Detroit Lions, New York Giants, Pittsburgh Steelers és a mi szívünk csücske a Green Bay nem rendelkezik csak hivatalosan foglalkoztatott lányokkal.

A Packers történetét ebből a szempontból 3 részre lehet osztani. Az első érában a 30-as évektől az 50-es évek végéig a helyi két középiskola lányai buzdították a szurkolókat nem hivatalos formában, hanem pusztán a szeretet és megbecsülésük jeleként.

Vince Lombardi mester volt az aki útjára indította a hivatalos GB cheerleader csapatot. Mary Jane Sorgel-t kérte fel ennek levezénylésére. Aki később így nyilatkozott erről:

“Vince Lombardi nem szerette az igazán rövid szoknyákat, azt akarta, hogy a lányaink szerényebbek legyenek. Mi nem a Dallas Cowgirls vagyunk, szóval ezt az utat kellett követnünk”

Érdekesség, hogy ez a szellemiség az utolsó napig végigkísérte a cheerleadereink felfogását. Sokkal visszafogottabban öltözködtek mint például az említett Dallas lányai és inkább akrobatikus képességeikkel kívánták magukra felhívni a figyelmet.

Így hát megszületett az első hivatalos cheerleader csapatunk akik a Green Bay Packerettes nevet kapták. Egészen 1987-ig működtek több névváltoztatással. 1961-től 72-ig Paul Hornung beceneve után (The Golden Boy) Golden Girls néven futottak, 72-től 77-ig újra Packerettes majd 77-től a 1987-es feloszlatásig Green Bay Sideliners nevet viselték. A lányoknak nagyon komoly akrobatikus, fizikai és tánc képességekkel kellett rendelkezniük. Többen a helyi tánciskolából kerültek ki. Sőt a korai években csak az iskolán keresztül volt bejárás a hivatalos csapatba.

Packerettes 1974

1987-ben (egyes források szerint 88 de 86-ot is olvastam valahol) aztán ennek a több évtizedes hagyománynak vége szakadt. Az akkori alelnök Bob Harlan küldött egy levelet a hölgyeknek, amiben egy közvélemény-kutatásra hivatkozva beszüntette a működésüket. (Ez úton is küldök neki egy pofont :P) Az eredmény egyébként nagyjából megfelezte a szurkolókat. Fele akarta, fele nem. De ez drága Bob bácsinak elég volt, hogy feloszlassa a Sidelinerst. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagy volt a feszültség lányok között, folyamatosak voltak a marakodások, veszekedések és ez szép lassan mérgezte az egész életben tarthatóságát.

Green Bay Cheerleaders

De hála istennek ezek után sem maradtak a Sajtfejüek csinos lányok nélkül. A 90-es évek közepétől a hazai meccseken két nem hivatalos cheerleader csapat is szórakoztatja a nagyérdeműt. Az University of Wisconsin és a St. Norbert College lányai. Előbbi a Green Bay Phoenix válogatott szépségeiből, utóbbi a Green Knights csapatok válogatott lányaiból áll. A Green Knights és a Green Bay Phoenix is gyűjtőnevek, amik az egyetemek különböző csapatsportjait tömörítik.

Jelenlegi csapatból többen is egyetértenek azzal, hogy jó lenne Green Bayben újra hivatalos cheerleader csapat. Köztük például: Rodgers, Andrew Quarless, B.J. Raji. Legutóbbi azt nyilatkozta mikor Green Baybe került valóságos sokkot kapott a hírtől, hogy itt nincsenek hivatalos pompom lányok. Ugyanakkor megvannak csapaton belül a másik oldal képviselői is. Például. Tramon Williams, Micah Hide, Datone Jones és Ryan Taylor. Taylor például így nyilatkozott a kérdésről: “Nem tudom mit tehetnék hozzá. Vannak más csapatok akik szeretik a sok show elemet a pálya szélén, azt hiszem azért mert aggódnak a jegyeladások miatt”

A hivatalos állásfoglalás szerint, időről időre előkerül ez a téma de a közeljövőben nem valószínű, hogy újra láthatunk hivatalos cheerleadereket a Lambeau Field-en. Zárószóként pedig: 2007-ben a Golden Girls bekerült egy állandó tárlattal a Green Bay-i halhatatlanok csarnokába.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful