Packers Hungary Club

Lambeau Field: A stadionok ékköve

Lambeau Field Logo

Van egy hely a világon ami minden Sajtfejű Mekkája. Van egy hely, ami sokkal többet jelent egy lelátókkal szegélyezett harcmezőnél. Van egy hely, ami szíve és éltetője egy eszmének, egy hitvallásnak. Nem egy hatalmas metropoliszban van, nem veszik körül felhőkarcolók és más magasztos épületek. A világ peremén, fent a messzi északon, egy hideg kis városban, egy nagy család fészkeként tündököl a legendás Lambeau Field!

Lambeaufield02

Talán nincs még egy csapat a földön mely szurkolóinak többet jelentene a csapat székhelye mint a Sajtfejűeknek. A Lambeau Field-et olyan misztikum és fenségesség övezi, ami szinte már-már értelmezhetetlen. Nem csak egy egyszerű stadion. Egy eszme, egy életérzés szimbóluma. Egy fellegvár, ahol minden zöld-arany szívű szurkoló megtalálja az otthonát. A legendás Fagyott-Tundra. Ahol bármilyen csapat vendégeskedik a Green Bay Packers ellen a lefújás pillanatáig nem lehet biztos a győzelemben. Ahol olyan legendás edzők és játékosok taposták a deres gyepet, mint Vince Lombardi vagy éppen Bart Starr.

Lambeaufield04

Amerikai Egyesült Államok, Wisconsin állam, Green Bay. Egy álmos hideg kisváros, alig 105 ezer lakossal. Ami még pont nem elég ahhoz, hogy igazi nagyváros legyen, de még éppen elég, hogy megtartsa kisvárosi életérzését. Amikor a helyi plázában minden szembe jövő embert, ha nem is ismersz személyesen, de nagyjából tudod hova kötni. És ha mind ez párosul egy olyan szeretettel, ami az egész közösséget összetartja, egyé kovácsolja akkor Green Bay városa messze magasabbra emelkedik, mint New York bármelyik felhőkarcolója. Mert ebben a Michigan-tó parti városban minden egy dologról szól. A helyi amerikai foci csapatról, a Green Bay Packers-ről és a nekik otthont adó stadionról, a Lambeau Field-ről.

Lambeaufield

Sok stadiontól eltérően a Lambeau nem a perem kerületek egyikében kapott helyet, vagy éppen a várostól jó pár km-re fekvő kisvárosban, hanem a város központjában fekszik.  Leszámítva a 49 méter magas Grand Union irodaházat Green Bay látképének egyik legmeghatározóbb alakja. A csapat elismertségét, a lakosok töretlen hitét és bizalmát jól mutatja, hogy 1957-es átadása óta több mint a duplájára bővült az ülő helyek száma. Ma már több mint 73 ezer lelkes drukker öltheti a magára zöld-sárga mezt hétről hétre és szoríthat a Packers-ért a helyszínen. A stadion szentségét az is jól mutatja, hogy a többséggel ellentétben semmilyen szponzor megnevezése nem szerepel a nevében. Nincs Fedex, Gillette vagy Metlife. Nem lehet helye vállalati reklámnak a szent föld legendás nevében. De hogy a csapat még se essen el a vállalati támogatások tetemes összegétől, de a hely nevét se gyalázzák meg egy reklám felirattal egy köztes megoldást választott. A belépő kapuk viselik egy-egy, többnyire helyi vállalat, vállalkozás nevét.

A stadion főbejárata előtt nem is állhatna másnak, mint magának a névadónak, a kőkemény embernek Earl ”Curly” Lambeau-nak és a csapat örök apjának Vince Lombardi-nak a szobra. Ezen szobrok már önmagukban is megérnének egy misét, sőt a világ minden tájáról évente szurkolók ezrei jönnek el ide, csak azért, hogy lefényképezzék magukat ezen szobrok tövében, ami, utána a családi album legkiemelkedőbb oldalán kap majd helyet. Ott állni a Lambeau Field kapujában, megérinteni ezeket a szobrokat, érezni az ősi szellemeket, amik átjárják e helyet minden Sajtfejű bakancslistáján szerepel akárhol éljen ezen a földön.

Lambeaufield03

A mai stadionokkal ellentétben a Lambeau mindig is megmaradt annak, aminek lennie kell. Egy harcmező, egy csatatér ahol hétről hétre korunk legkeményebb, legfelkészültebb gladiátorai csapnak össze. Nincs behúzható tető, nincsenek automata vízágyúk tűzoltásra, nincsenek rekordokat döntögető kivetítők. Hadszíntér van. Ahol az elemekkel dacolva, ha kell térdig érő hóban, gránittá fagyott talajon, de le kell győzni a rivális csapatot! Mind azok, akik e rideg wisconsini tél alatt edződtek bárhol megállják a helyüket.

Lambeau Field Green Bay, WI

 

A szurkoló tábor pedig meg is hálálja ezt a fajta hozzáállást a csapattól. A Lambeau Field-en sose kell az európai focihoz hasonlatos szurkolói magatartástól tartani. Szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholfogyasztásra is. Senki, se be, se ki nem vihet alkoholt a stadion területéről. Curly bárjában, ami a stadion átriumában található mindenki annyi szeszes italt vesz és fogyaszt, ami jól esik. De a vezetés nagyon ügyel arra, hogy a kicsit is pityókás Smith bácsi ne okozhasson semmilyen rendbontást a stadionban. Erről a közel 500 fős biztonsági személyzet gondoskodik. A csapat amúgy is külön figyelmet fordít a felelős alkohol fogyasztás népszerűsítésének érdekében. Az autóval érkező drukkerek például egy kupon játék keretében nyerhetnek egy mini sisakot Mike McCarthy aláírásával. Természetesen akkor, ha nem fogyasztottak alkoholt.

Hiába fekszik a Lambeau szinte a város szívében vasárnaponként, ha a szeretet csapat otthon játszik a megszokottaktól eltérően 4 külön busz járat szállítja a stadionba a szurkolókat. Erre szükség is van a drukkerek lojalitásának és szeretetének hála több évtizedes várólista alakult ki a szezon bérletekre. Gyakorlatilag szezon bérletet venni nem is lehet, nincs az a pénz e földön. Öröklődik, mint a korona. A Lambeau-ra  jegyet kapni nem egyszerű mutatvány. Olyannyira nem, hogy nem tesznek különbséget sem állampolgárság sem kor szerint. A 4 hónapos csecsemőnek ugyanúgy meg kell venni a jegyet, mint a 95 éves Green Bay-i borbélynak.

Lambeaufield05

Egy szezon csak 4 hónapig tart, a rájátszást nem számítva. A maximálás kihasználtságot figyelembe véve is a stadion évente 6 hónapig kong az ürességtől. Illetve csak kongana, ha akármelyik másikról beszélnénk, de a Lambeau nem ilyen. Az átrium része az év 365 napján keresztül nyitva van a nagy közönség számára. Megtekinthetik a Green Bay-i Hall of Fame csarnokot, ehetnek egy jót Goin’ Deep pizzájai közül, majd leöblíthetik az egészet Curly bárjában egy jó pofa wisconsini sörrel. Mielőtt távoznának a Packers Pro Shop-ban mindenki beszerezheti a számára oly áhított relikvia egyikét.

bar-resturant

Másnak csak egy elavult régi stadion? Lehet! Számunkra a Szent Föld, aminél jobban semmi nem jelképezi azt a szeretet és összetartást, amit mi Sajtfejűek magunknak érzünk!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful