Packers Hungary Club

A csíkok tengerében

hatter_logo-180x180

Hivatalos nevükön játékvezetők. Nem hivatalosan zebrák, ”az az idióta ezt nem látta”, stb. néven szokás emlegetni őket. Bárhogy is nevezzük éppen döntésüktől függetlenül, elmaradhatatlan részét képzik a játéknak. De mint megannyi dolog az NFL-ben, európai szemmel nézve az ő munkájuk, beosztásuk is legalább annyira professzionálisan meg van szervezve mint a játékosoké. Az alábbi kis írásban őket ismerhetitek meg jobban.

referee

Mint akármilyen csapategységben a bírók között is különféle posztok vannak. Mindenkinek meg van a jól körülhatárolható feladata, felelőssége és jogköre. Első és legfontosabb tisztség egy meccsen maga a Referee, vagyis amolyan főbíró, játékvezető. Az ő feladata az általános kontrol, felügyelet és a játék irányítása. Az ő szava az utolsó ha pontokról, szabálytalanságokról vagy csak simán arról van szó, hogy hányadik down-nál jár a csapat. A bírók közötti egyet nem értés esetén is ő mondja ki a végső szót, ezáltal hatalmas felelőssége van a játék alakulása kapcsán. Őt szoktátok hallani a kihangosítón beszélni is. Ő szokott a legtöbbször az oldalvonal mellett a vezetőedzőkkel is tárgyalni, elmagyarázza nekik a döntését, a szabálytalanság tényét, mikéntjét. A legkönnyebben úgy azonosítható, hogy ő az egyetlen zebra aki fehér sapkát visel, mindenki más feketét.

A snap előtt a QB mögött helyezkedik el 10-12 yarddal, nem pont középen hanem ahhoz az oldalhoz közelebb amilyen kezes a QB. Ha jobb kezes akkor a jobb, ha bal akkor a bal oldalvonalhoz közelebb. Ő az egyetlen bíró aki a snap pillanatában a támadók oldalán helyezkedik el. A snap-et követően figyeli, az irányító mozgását, a QB ellen elkövetett szabálytalanságokat és a hozzá közel eső blokkok szabályosságát. A playek végén kikérheti a vezető vonalbíró és a többi asszisztens véleményét arról, hogy a következő play hányadik yardról indul.

A következő poszt az Umpire nevet viseli. Az ő feladata a játékosok felszerelésének vizsgálata és ő figyeli a line of scrimmage-n elkövetett szabálytalanságokat is például a fals start-ot vagy az offside-ot. Mindezek mellett az ő feladata a támadó csapat létszámának ellenőrzése is. A snap pillanatában a 4-5 yardra áll a line of scrimmage-től, a védekező oldalon. Ezért nagyon fontos, hogy az ebben a posztban lévő bíró megfelelő atletikus képességekkel rendelkezzen különben előfordulhat hogy egy-egy running back útjába téved és az belegyalulja a földbe. Figyeli a hozzá közel eső falemberek és egyéb játékosok mozgását, esetleges szabálytalanságaikat különösképpen a holding-ra. Ezenfelül figyeli a támadó falemberek mozgását passz játék esetén, valamint esős meccsen az ő dolga a labda szárazon tartása.

A vezető vonalbíró (head linesman) a snap pillanatában az oldalvonal mellett áll, rendszerint a line of scrimmage-el egyvonalban. Ugyanúgy figyeli a fals start és az offside szabálytalanságokat, valamint ő a felelőse annak, hogy az oldal vonal mellett haladó playeknél figyelje az elkapás helyességét és azt, hogy a játékos kilépette a pályáról. Ő a vezetője a ”nyalókás” embereknek, és irányítja őket ha mérni kell a pályán. És legtöbbször őket látod amikor egy bíró fut be a pályára kezében egy labdával, hogy letegye a következő down indulási helyére.

referee2

A vonalbíró (line judge) a vezető vonalbíróval szemközti oldalon helyezkedik el. Feladatai hasonlóak. Ezenfelül az ő feladata figyelni az irányítót, hogy előre passznál ne lépje át a line of scrimmage vonalát, ugyanakkor a legfontosabb feladata az időmenedzselés. Ha az óra működésképtelenné válik akkor az ő feladata a hivatalos játékidő mérése, valamint a two-minute warning-ot is ő jelzi a főbírónak. És az ő feladata szólni a vezetőedzőknek a félidőkben, mikor már csak 5 perc van a kezdésig.

A pályabíró (field judge) 20 yarddal a line of scrimage-től, a hazai csapat oldalán helyezkedik el a pályán. Feladatai közé tartozik a WR-ek figyelése, ő is részt vesz a védekező játékosok létszámának ellenőrzésében, valamint ő felügyeli a 40 másodperces szabályt is. Ugye ennyi ideje van egy csapatnak két play között, hogy újra játékba hozzák a labdát. Ezenfelül mindenféle szabálytalanságra figyelnie kell a pálya azon oldalán ahol ő dolgozik, a pass interference-től az illagal use of hand-ig.

A back judge (talán hátsó bíró, nem tudom hogy lehetne magyarosítani) feladatai hasonlók a pályabíróéhoz csak az ellenkező oldalon. Nagyon fontos feladatuk az elkapások figyelése. Birtokolta-e a labdát az elkapó, nem érte földet egy alacsonyabb dobásnál, nem akadályozták az elkapót, stb stb. Mind két ilyen típusú zebrának nem árt ha úgy is fut mint egy zebra lévén a saját oldalán az egész pályát le kell fednie ha releváns döntéseket akar hozni. Mellesleg ők ketten állnak a kapuhoz field goal vagy extra pont kísérletnél és ők nézik azok pontosságát.
Íme egy rajz a bírók felállásáról a könnyebb érthetőség kedvéért:

referre_pos

1978-ban mikor a passz játékok kezdtek egyre dominánsabbá válni, az NFL bevezetett egy hetedik bírót is aki a side judge nevet kapta. Ő gyakorlatilag egy második back judge aki kifejezetten a hosszú passzok szabályosságát figyeli, valamint a különböző rúgásokét.

Egy időben volt róla szó, hogy egy nyolcadik bírót is bevetésre küldenek meccsek alatt, ő az úgynevezett deep judge nevet viselte. A 2010-es és 2011-es előszezoni meccseken próbálgatták az új szisztémát de végül elmaradt a végleges bevezetése .

A chellenge rendszert 1999-ben vezették be az NFL-ben, a vitás helyzetek eldöntése érdekében. Bár már az 1980-as évek végén 1990-es évek elején kipróbálták akkor még túl ellentmondásosnak találták.

referee3

Meg kell pár szóban említenünk a zebrák kedvenc fegyverét a zászlót is. Öreg darab már ez a szabálytalanságot jelző tárgy az NFL poros múltjában. És mint megannyi dologhoz ehhez is kedvenc csapatunk a Green Bay Packers neve fűződik. Nah nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, de a mi egyik meccsünkön debütált az NFL-ben a sárga zászlós rendszer. Méghozzá 1948 szeptember 17.-én egy Boston elleni derbin. Bár akkor még nem sárga volt, végleges, ma is használt színét csak 1965-ben kapta meg. Ezenfelül a felszerelésükhöz tartozik ugye a síp, egy úgy nevezett game card, amire a játékkal kapcsolatos fontos információkat írják: Ki nyerte a pénzfeldobást, időkéréseket, szabálytalanságokat. Mindezt egy olyan tollal végzik melynek speciális kupakja megakadályozza, hogy a játék hevében esetleg maga a toll sérülést okozzon a játékvezetőnek vagy akárki másnak. A sapka is fontos kelléke felszerelésüknek. Gyakran lehet látni, főleg a vonalbíróknál, hogy földhöz vágja a játék hevében. No nem azért mert annyira dühös egy-egy play után. Ezzel jelöli magának hol lépett ki a játékos a pályáról. Ezenfelül előfordul, hogy egy második szabálytalanságot jeleznek vele.

Yellow flag

Szót kell még ejteni a mezükről is. Azt ugye senkinek nem kell ecsetelni, miért zebráknak hívják őket. Viszont biztos sokan észrevették, hogy a hátukon egy szám és egy betűkód is található. A betűk nem a nevüket rövidítik hanem a posztjukat. Nagyon egyszerű módon: R (Referee), U (Umpire), HL (Head lineman), LJ (Line Judge), BJ (Back Judge), FJ (Field Judge), SJ (Side Judge). A szám pedig semmi másra nem szolgál, mint az azonosításra. Az adott számot amit kaptak, vagy szabadon választottak az egész szezonon át viselik. Az NFL-ben állandó bírói teamek vannak, melyek szezononként változhatnak. Egy alapszakaszon belül csak a legindokoltabb esetben változtatnak egy egy crew összetételén. Tehát egy referee mindig ugyanazzal a 6 emberrel dolgozik a szezon folyamán. Jelenleg 17 ilyen csapat van, bár szó volt róla, a játékvezetői sztrájk folyamán, hogy ezt a számot 20-ra növeljék, de ennek bevezetése elmaradt. A bírók 90%-nak egyébként van polgári munkahelye is.

A közvetítések alatt sokaknak feltűnt, hogy kérdéses eseteknél Ricsiék gyakran tolmácsolják egy bizonyos Mike Pereira nevű úriember véleményét. Nos igen, ő is bíró volt valaha. 1996-os és az 1997-es szezonban tevékenykedett mint side judge. Ezután Vice President of Officiating tisztséget töltötte be, majd ezt követően a Fox Sports szakértője lett 2010-től.

referee4

Aki éles szemmel figyeli a közvetítéseket annak feltűnhetett, hogy egyetlen egy női bírót se látni a pályán. Az, hogy a játékosok között nincs az érthető, hiszen akármilyen poszton teljesen esélytelen lenne egy lihegve felé dübörgő sisakos vadember ellen. Ha jobban belegondolunk bíróként sem szerencsés egy 50-60 kg-os nőt alkalmazni. Egyrészt a hegyomlásnyi játékosokkal szemben nem sok tekintélyt tudna szerezni, másrészt sokszor előfordul, hogy egymással hajba kapó játékosok közé kell lépni, esetleg a kupacból kihalászni őket. Nem ideális program két szülés között. Ennek ellenére még is van, aki megpróbálkozik ezzel a lehetetlen feladattal. A legismertebb közülük egy bizonyos Sarah Thomas nevű felettébb csinos és törékeny nő. Bár az NFL-ig nem jutott, de becsülettel végigjárta a szamárlétrát, és jelenleg az Officiating Development Program végzőseként arra vár, hogy a 2014-es szezonban pályára léphessen, mint az első hivatalos női NFL bíró.

referee_woman

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful