Packers Hungary Club

Élet az oldalvonal mellett

hatter_logo-180x180

A pályán zajló élet felülírhatatlan, de ehhez szorosan hozzájárul az is, ami a pályavonalon túl történik. A pályát lezáró vonalon kívül is szigorú szabályozás van előírva, melynek célja a játék, a játékosok és edzők védelme. A pálya melletti protokollt a Liga fogalmazza meg. A szabályok a határvonalakra, valamint a pálya melletti mozgásra vonatkoznak.

Az előírások betartása érdekében minden csapatnak ki kell neveznie egy személyt (get-bach), aki tisztában van az összes korlátozással, ami a pálya szélére vonatkozik. Ő felel a csapat tájékoztatásáért és a rend megtartásáért. Amennyiben ezen szabályokat megsértik, szankciókkal kell számolnia a rendbontónak. A Liga szükség szerint bírságot, vagy akár felfüggesztést is kiszabhat.

E rövidke bevezető után nézzük, ténylegesen mi rejlik az oldalvonalon túl.

A pályát záró vonalon kívül 3 zóna felfestését látjuk.

1. zóna

Fehér, vastag felfestés a játékvezetők biztonságos munkavégzése érdekében (coach box). A 7 bíróból 4 a pálya szélén figyeli a játékot és a játékosokat. Ahhoz, hogy ők szabadon mozoghassanak, legalább 6 láb terület van biztosítva számukra.Ebben a zónában tartózkodhatnak az ún. láncemberek (chain crew), akik feladata és eszköze a későbbiekben lesz részletezve.

2. zóna

A sárga vonalig tart, szélessége szintén 6 láb. Itt tartózkodhat a főedző, a segédedzők, valamint azok a cserejátékosok, akik már készen állnak az azonnali játékra.

3. zóna

A játékosok számára kijelölt terület, a sárga vonalon túl. Minden játékos itt tartózkodik, aki a bajnokság során aktív státuszban van. Ez itt a “bench” zóna, vagy ha jobban tetszik a kispad részleg.

Innen figyelhetik társaik játékát, itt fújhatják ki magukat. Amennyiben sérülés történt, itt vizsgálják meg a játékost az orvosok, persze, csak ha állapota megengedi. Más ebben a zónában nem tartózkodhat. A média a harmadik zónán kívül helyezkedik el, nem zavarhatják a játékosokat.

A tényleges pályán kívül helyezkednek el a szurkolói szektorok, az emelvényen a páholyok és a koordináló személyzet számára kialakított szobák. A határvonalak megsértése esetén a játékvezetőnek van hatásköre a figyelmeztetésre.

Emberek, személyzet

Zónáról zónára haladva megismerkedhetünk a pálya mellett helyet foglaló emberekkel. Állandó létszámról nem beszélhetünk minden zóna esetében, de pl. a bírók mindig hetes felállásban vannak jelen, míg az edzők változó számban láthatóak. Ez meccs függvénye is, mert pl. egy Super Bowl alkalmával a kisegítő személyzet megszámlálhatatlannak tűnik.

1. zónában a játékvezetők és az ún. láncemberek tartózkodhatnak. A játékvezetők hetes felállása 1978-tól van érvényben, 4 bíró mozog a pályavonal mellett.

A láncemberek feladata a bírói munka segítése, a játék folyamatának biztosítása. A játék megkezdése előtt átnézik a pályát: megtisztítják az akadályoktól, hogy biztonságosan tudjanak dolgozni. Kihelyezik a yard jelző táblákat, ellenőrzik a felszereléseket.

A nyalókát (chain) tartó két ember mellett van egy harmadik is, ő a boxman. Feladata az aktuális down, valamint a labda helyének mutatása, egy speciális rúd segítségével.

Nem a bírói csapat létszámát növelik, de a bírói csapat tagjai a videó koordinátor és videó operátor. Első a videó felvételek készítéséért felelős vezető személy, míg az utóbb említett a videobíró eszközt kezelő hivatalos személy.

2. zónában tartózkodik a főedző, segédedzők, valamint a játékba hívásra várakozó cserejátékosok. A bírói zóna mellett tartózkodnak, így könnyen tudnak a játékvezetőkkel kommunikálni.

3. zóna a legforgalmasabb, a legtöbb ember tartózkodik ebben a 15 láb szélességű box-ban:

  • minden aktív játékos, aki épp nem a pályán teljesít,
  • orvosok,
  • edzők,
  • kisegítő személyzet, akik a játékosok komfortérzetét segítik:
    • towel boy/girl kínálja az innivalót, biztosítva a játékosok hidratálását, frissítését,
    • ball boy, aki a labdák tisztán és szárazon tartását köteles biztosítani.

A média számára fenntartott zónában a riporterek, a felvételt készítő stáb, a fotósok tartózkodnak. A riporterek munkája és kérdése meglehetősen korlátozott. Kérdéseik általában az időjárásra, a játék értékelésére, esetleges változtatási lehetőségre vonatkozhat. Mindig törekedniük kell a pontos és időszerű jelentésre. A kispadon ülő játékosokat és egyéb személyzetet nem hallgathatják ki, bármit is látnak vagy hallanak, arról nem nyilatkozhatnak.

Napjainkban csinos és fiatal hölgyeket láthatunk az oldalvonal szélén, ám az első riporter férfi volt, 1970-ben. Az első hölgy 1977-ben nyerte el a riporter szerepet, aki szintén fiatal és gyönyörű volt, Anne Simon személyében.

Folyamatos kérdéssé vált azonban, hogy mennyire hatásos ennyi férfi között a fiatal, csinos riporter hölgyek jelenléte. Hatáskörüket csökkentették, a sérüléseket csak akkor jelenthetik, ha erre a PR engedélyt adott nekik.

A cheerleader, vagy ismertebb nevükön pom-pom lányok nem kötelező kellékei egy stadionnak, illetve NFL csapatnak. Műsorukkal látványosan töltik ki a szüneteket, elsősorban a pályán kívül, de szünetben a pályára is felszaladhatnak. A Packers csapatának 2007-től nincs állandó és hivatalos cheerleader csapata, de a St. Norbert egyetem pom-pon lányai alkalmanként ellátogat a meccsekre, hogy emeljék a játék színvonalát.

A szurkolói tábor, illetve a nézőközönség száma szintén változó. Felső korlátot csak a stadion befogadó képessége szabhat.

A szurkolói szektor fölött üvegablakos szobák vannak. Ezek az edzői páholyok, ahol a trénerek tartózkodnak. Velük folyamatosan tartják a kapcsolatot a játékosok és főedzők, segédedzők. Ők vannak először tájékoztatva a sérülésekről, amit jeleznek a riporterek felé, ők pedig tájékoztatják a nézőket.

A tulajdonosok és családtagjaik, barátaik szintén ebben a szektorban tartózkodnak a meccsek alatt. Nem ritka, hogy hírességek, celebek is kilátogatnak kedvenc csapataiknak szurkolni.

Eszközök

Mivel eddig zónánként haladtunk, most is tartjuk a sorrendet, és vesszük górcső alá az eszközöket, melyek a pályán kívül találhatóak meg.

1. zónában a bírók első számú kommunikációs eszköze a síp. Minden bíró rendelkezik sárga zászlóval, amit szabálytalanság tapasztalásakor a földre dob. A Replay Booth a főbíró “fülkéje”, ahol és amivel a visszajátszásokat a pálya szélén meg tudja nézni. Itt tartózkodik a a videót kezelő két hivatalos személy (video coordinator, video operator).

A chain crew csapat három emberének eszközei:

  • a rodemen (rudas emberek) egy-egy 8 láb magas rúddal a kezükben közlekednek. Egyik tetején X, másikon O jelzés látható, és egy 10 yard hosszúságú lánc köti össze.
  • boxman, a csapat harmadik tagja, aki azt a rudat tartja, amin számok láthatók 1-től 4-ig. Ezzel az aktuális down-t, valamint a labda helyét mutatja.

A chain crew és a ball boys személyzet felállításáról mindig a hazai csapat gondoskodik.

2. zónában az edzők és segédedzők fején fejhallgató látható, mely a kommunikációt teszi lehetővé pl. a lelátón elhelyezkedő edzőkkel. Kezükben a saját kidolgozású, play hívásokat tartalmazó irományuk látható. Több célt is szolgál, hiszen nem csak a hívásokat látják rajta, hanem remek eszközként szolgál arra, hogy eltakarják szájukat, nehogy leolvassák mondanivalójukat.

A főedzőkek piros színű zászlójuk van, melynek funkciója a játék egy számukra kétséges mozzanatának visszanézetése.

Üdvözöllek a 3. zónában, mely a pihenő játékosok számára gazdagon felszerelt állomás. Kispadokon piheghetik ki magukat, polcra helyezhetik sisakjukat.

Kezükben 2014 óta láthatunk tab-okat, mely a papír alapú eszközt váltotta ki. A játékosok szeretik, mert gyorsabb, időjárásállóbb, modernebb. A taktikai helyzetek elemzésére gyakorlatilag egy pillanat alatt lehetőségük van, keresgélés nélkül. Az edzők közül azok támogatták jobban, akik egyébként is haladnak a technikai eszközök megjelenésével.

Extra igények kielégítésére is számtalan példa adódik: bicikli, melynek tekerése által melegen tartják izmaikat a játékosok. Italok hűtésére hűtő berendezés, tabletek tárolására polc áll rendelkezésre. Mobilkapu felállítása, rúgómozdulat gyakorlására, bemelegítésre.

Időjárás függvényében helyeznek el párásító ventilátort, illetve hőfúvásos ventilátort.

Alkalmanként láthatjuk, hogy az irányító játékos vezetékes telefonon beszél. Nos, nem a családjával, hanem a lelátón elhelyezkedő edzővel, vagy csapat tulajdonossal. Ezt az eszközt hivatalosan sideline phone-nak hívják.

Orvosi ellátást szolgáló eszközöket is itt találhatjuk meg, amelyek a könnyű sérülések ellátására alkalmasak.

A pálya szélén helyezik el az italt tároló hordót is, melynek több funkciója is van. Az első nyilván a dehidratált állapot megelőzése, a másiknak pedig története van. 1965-ben egy Floridai Egyetem játékosai számára akartak italt kikísérletezni, hogy jobban teljesítsenek. Citromos, cukros jeges italt készítettek számukra, azt kortyolgatták, és a meccset megnyerték. Az ellenfél azonnal azt gondolta, csakis a “varázsitalnak” köszönheti a csapat a nyertes helyzetet, akik a megmaradt italt a vezető edző nyakába öntötték. Ez a szokás a mai napig fennmaradt. Akkor szokták alkalmazni, ha a csapat rendkívüli teljesítményt nyújtott.

A játékosok zónája mögött helyezkedik el a média, a televíziós stáb és fotósok hada. Ki-ki a saját, illetve stáb eszközével dolgozik.

A drónok használata nem csak a hivatalos felvételt készítő stáb körében terjedt el, hanem a magánszemélyek is előszeretettel használják. Olyannyira, hogy szabályozni kell a használatát. A legjobb védekezés a tiltás, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a légtérzár. Az Arizonában megrendezett SB idejére 16 km-es átmérőjű légtérzárat rendeltek el a pálya körül, melynek megsértése esetén őrizetbe vételt szabtak ki szankciónak. A drónok kitiltásának nem csak a kémkedés kiiktatása a célja, hanem balesetvédelmi előírás is indokolja.

Szurkolók által használt legjellegzetesebb eszköz a Lambeau Field-en a sajtfej (cheeshead).

Minden eszközt talán lehetetlen felsorolni, de a leginkább alkalmazottak egész biztos szerepeltek eme irományban, így mindenki kicsit jobban megismerhette, miként zajlik az élet az oldalvonal mellett.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful