Packers Hungary Club

Skycam

technika_logo-200x183

Biztosan mindenki látott már NFL közvetítések alatt egy dróton himbálódzó droidot a játékosok feje felett. Ez a képrögzítő alkalmatosság az úgy nevezett Skycam. De miért van rá szükség, ha itthon Európában szinte sehol nem alkalmazzák a gurulós fociban, még is mindenki maximálisan élvezi a közvetítéseket aki rajong az európai fociért? Erre nagyon egyszerű a válasz: Az NFL-ben (és az NCAA-ban is) olyan szintű stratégiai elemzések folynak ami semmilyen másik sportra sem jellemző. A tökéletes elemzéshez pedig nagyon kevés az úgynevezett sideline kamerák felvétele. Felülről-hátulról egy teljesen más dimenziója nyílik meg a játéknak, sokkal könnyebben elemezhetők az adott playek. Ám még sem ez keltette életre a Skycam-et, hanem mint megannyi új dolgot: a marketing, és a pénz. De hogyan is működik ez a rendszer?

A Skycam rendszer egy kábeleken kifeszített, számítógépek által stabilizált és mozgatott kamera. Az 1980-as években szabadalmaztatták a rendszer ezen a néven. Ezekben az években csak nagyon korlátozottan, amolyan teszt jelleggel működöt, mert bár az elgondolás tökéletes volt a technikai háttér, a számítógépek kapacitása és a szervomotorok fejlettsége még nem állt azon a szinten, hogy mérkőzésről mérkőzésre élvezhesse ezt a nagy közönség.

skycam

Úgy kell ezt elképzelni mint a 3D-s közvetítést. Nah nem az ultra modern 3D-s tévékre gondolok, hanem amikor egy kimerevített képen körbe forog a kamera, és az adott pillanatot teljes 3D-ben mutatja be. Volt erre már példa az idei közvetítések alatt is. Az NBC szerelt fel ilyen úgynevezett FreeD kamerákat a Cowboys stadionjába kísérleti jelleggel. És ahogy ez jelen pillanatban még gyerekcipőben jár, ugyan így járt a 80-as években a Skycam kamera rendszer is. Reméljük a FreeD technológia is hamarosan mindennapos lesz a közvetítésekben.

Tehát az első ilyen kamerát 1984-ben próbálták ki San Diego-ban egy Chargers – 49ers mérkőzésen. Mégis csak a 2000-es évek elején terjedt el az ESPN és az ABC jóvoltából. Jelenleg a ESPN/ABC és a FOX/CBS is más más rendszert használ, eltérő paraméterekkel, de a működési elv ugyanaz. Azt tudni kell még erről, hogy nincs minden tévé társaságnak Skycam felszerelése, és nem minden stadionban van kiépítve ehhez az infrastruktúra. A feszítőkábelek komplex rendszerét nem olcsó mulatság kiépíteni és nem kis szaktudást igényel.

skycam2

Maga a rendszer 3 fő egységből áll. Magából a kamerából, a kábel rendszerből és az ehhez kapcsolódó szervomotor hajtásból, valamint az ezt az egészet működtető számítógépes háttérből.

A kamera maga alig éri el a 14-18 kg-ot. A rendszer hasonlóképpen működik mint a sífelvonók. Nem maga a kamera mozog hanem a kábelek húzzák az adott pozícióba. Maximális mozgatási sebessége közel 50 km/ó ami garantálja, hogy egyetlen play lényegéről sem maradjon le senki. (A NASCAR-ban használt hasonló rendszer ennél jóval gyorsabb) A rendszert általában két ember üzemelteti. Egy úgynevezett pilóta és egy operátor. Mint a nevéből kiderül a pilóta az ki mozgatja a kamerát a pálya felett, követi a playeket, magyarul repül, innen ered a neve is. Az egész rendszer annyira fejlett hogy gyakorlatilag egy darab botkormánnyal irányítható mint akármelyik pc-s szimulátor. Az operátor az aki eközben a kamera technikai beállításait felügyeli: a fókuszt, fényerőt, nagyítást stb.

Mint az élet minden területén itt is beüthet a baj, hiába van túlbiztosítva a rendszer. A sodort kábelek kevlár borításúak, szálanként közel 300 kg-os terhelhetőséggel. (Mellesleg ezek belsejében futnak az optikai kábelek amiken az adatok száguldanak a kamera és a számítógép között). 2007 október 14.-én egy 49ers – Saints meccsen történt incidens, utólag emberi mulasztással indokolták. Senki nem sérült meg, bár a zebrák eleinte tanácstalanok voltak, lévén ilyen eseményről semmit nem írt a szabálykönyv. Ez volt az első és azóta az egyetlen eset mikor Skycam miatt kellett megállítani a játékot. Legalábbis az NFL-ben. 2009-ben egy NCAA derbin tépte le az egész rendszert az erős szél, és csapódott a játékosok közé a kamera. Itt sem sérült meg senki. 2013-ban történt sérüléssel járó baleset ezen kamerák használata közben, de nem köthető az amerikai focihoz, ugyanis egy autóverseny közben szakadtak el a kábelek több sérülést is okozva az embereknek.

Egy ilyen Skycam kamera cirka 26 millió forintba kerül. És ez csak maga a kamera, sem a kábelezés sem a motorok, sem a számítógépes háttér nincs benne. Jelenleg csak a Sony és a Panasonic gyárt olyan kamerát ami megfelel a Skycam rendszer speciális igényeinek.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful