Packers Hungary Club

Udvardi Gyula válaszolt

Mint emlékeztek rá 2014 év elején lehetősége volt a klubnak Udvardi Gyulához intézni pár kérdést amit Ő készségesen megválaszolt nekünk. Ez az írás ugye anno kikerült a csoportba is, de sajnos a Facebook sajátja, hogy a bejegyzések száma miatt egy héttel később már annyira hátra csúszik, hogy aki akkor nem olvasta el vagy új tag és nem is tudott róla az könnyen lemaradt erről a remek írásról, ami kicsit mélyebben enged bepillantást a játékvezetők életébe.

Gyula áldását adta rá, hogy itt is megjelenhessen ez a kis iromány, így megőrizhetjük az utókor számára, és visszamenőleg az új tagok is el tudják olvasni. Az írás 2014 első negyedévében a Super Bowl XLVIII előtt született. Utólag is köszönjük neki, hogy a rendelkezésünkre állt és profi válaszaival segítette, hogy mindenki aki ezt olvassa kicsit jobban megismerje a játékvezetőket. Fogadjátok szeretettel:

Mi a véleményed az extra pont megváltoztatásáról?

Személy szerint én nem tartom egy jó ötletnek, mert egy taktikai elemmel kevesebb lesz. A 2-yardos vonalról neki is lehet menni, még váratlanul, rúgó formációból is. Ezt 15-20 yardról még véletlenül sem fogják szándékosan megpróbálni. Ha viszont szükségből nekimennek, akkor borzasztó nehéz dolog lesz egyetlen kísérletből ezt teljesíteni…

Hogy értékelnéd a bírók tevékenységét ebben a szezonban?

Játékvezetők. Ez a téma mindig meg fogja osztani a közönséget és általában a „szükséges rossz” kategória lesz. A legnagyobb probléma, hogy a szabályalkalmazások mögött rejlő filozófiát, szabályértelmezést csak nagyon kevesen ismerik, még a szakértők között is. A 200+ oldalas szabálykönyv mellett még a mi szintünkön is van egy szintén 240 oldalas mechanics, ami azt támogatja, hogy mit, mikor, hogyan, kinek és miért kell tenni, vagy nem tenni. Ebben pontosan le van írva minden egyes szituáció, játékhelyzet és az arra adott helyes válasz, reakció. Ezeket nagyon szűk réteg ismeri csak és ezért az amúgy is elfogult szurkoló szerint mindig az Ő csapatát sújtják a játékvezetők. Ez általában minden meccs után legalább két csapatra igaz: a győztesre és a vesztesre… 🙂 Azt a statisztikát viszont nagyon kevesen ismerik, hogy a mérkőzéseken hozott összes döntés (zászló, nem zászló, stb) 97-98 %-a helyes!!! Ilyen szintű, 2-3 %-os hibahatárral nagyon-nagyon kevés helyen dolgoznak a világon, bármilyen szakmáról is legyen szó!!! Természetesen mindenki törekszik a lehető legjobb teljesítményre, de ezek is csak emberek („még ha állatok is”… 🙂 🙂 ). Mindegyik játékvezető kicsit belehal a hibába ezen a szinten, de azonnal tovább is lépnek, mert a „következő hívás alapján fognak megítélni, nem pedig az előző millió alapján” Nyílván voltak, vannak és sajnos lesznek is hibák. Egy dolgot azonban el kell fogadnia mindenkinek: ez a hibák nem szándékosak és nem egyik csapat ellen/mellett szólnak, hanem egyszerűen hibák. Ezen nem változtatna az sem, ha „profi” játékvezetőket alkalmazna a liga. Gondoljuk csak meg, 97,5 %-ról hová lehetne fejlődni??? Nincs az a befektetés, ami megérné és szignifikáns változást nem lehetne elérni, mert arra már nincs hely… Igen vannak komoly hibák, előfordult és lesz is, de azért meccset befolyásoló komoly OBJEKTÍV hibát nagyon-nagyon keresni kellene, szezononként ha 1-2 darab van összesen. Kétszázötvenakárhány meccsen… A mindig kifogásolt holding – nem holding, DPI – nem DPI kérdés mindig is szubkektív lesz a nézők szemében, és „mindig őket fogják sújtani a zebrák”.

Hasznosnak tartanád ha bővítenék az edzők által kérhető visszanézhető szituációkat? Ha igen akkor milyen esetekkel bővítenéd azokat? NaVorro Bowman esete miatt kérdezem ami az NFC döntőben történt.

Szerintem eddig is remek gyakorlat volt a videóbíró. Nyilván azokat az eseteket kell/szabad visszanézni, ami objektív és egyértelmű igen – nem eldöntendő kérdést feszeget. Ezek nagyon jelentős része már most is visszanézhető. Bowman esete véleményem szerint szinte biztosan bekerül ebbe a körbe – bár nem könnyű egyértelműen meghatározni, hogy valaki birtokolta-e egyértelműen a labdát. Sajnos Őt ez meggyógyítani nem fogja, sőt a sérülését sem akadályozta volna meg, de legalább a csapata megtarthatta volna a labdát… Az NFL-ben és általában az amerikai fociban az a zseniális, hogy a megtörtént esetek alapján bátran módosítanak a szabályokon, megpróbálják azokat tovább fejleszteni, javítani. (Persze, az USA-ban precedens-jog van) Nézzük meg pl. a „gurulós focit”: ragaszkodunk a hagyományokhoz és és ezért egészen döbbenetes hibák is bentmaradnak a meccsekben, mert nincs szabály a visszanézésre. Egy világ látta pl. Anglia gólját a VB-n 4 éve, mégis elmaradt, mert az az egy pont olyan szögben volt, nem látta, „elaludt”, bármi, ami miatt nem ítélt gólt… ÉS nem azért nem adta meg, mert csalt, hanem Ő is azt hívta, amit a szemével látott, amit érzékelt és biztos ott is van mechanics az ilyen kétes esetekre. Annyira felgyorsult a világ sportja, hogy azt szabad emberi szemmel már nem lehet követni, de a technika segíthet – ha hagyjuk!

 

Egy bíró hogyan készül egy mérkőzésre? A játékosokról tudjuk, hogy edzésre járnak, fizikailag és elméletben (taktikailag) is készülnek egy csapat ellen. Egy bíró mit csinál? A szabályokat persze ismeri, de készül ő is a csapatokból? Utána néz, hogy esetlegesen kik azok a játékosok, akikre jobban oda kell figyelni? Esetlegesen fizikai felkészítő edzéseket is végez egy-egy meccs előtt?

Hihetetlennek hangzik biztos, de legalább annyit készülnek, mint a csapatok…

  1. Szabályismeret: folyamatos tanulás, a szabályok aprólékos elemzése, beszélgetések, egyeztetések. Az NFL-ben minden héten kapnak egy 10-15 kérdéses tesztet, amit meg kell küldeni határidőre a HQ-nak.
  2. Elemzések: minden játékvezetőt minden egyes play alkalmával kielemeznek – 3 különböző kamera felvétele alapján. Jó hívás, jó nem-hívás, elmaradt hívás, hibás hívás, stb + ugyanez a mechanics alapján is: jó helyen voltál, a saját dolgodat csináltad, stb.
  3. Videók: a meccs után már 1-2 órával megkapják az első felvételeket, amit már a repülőn nézhetnek a visszajelzések alapján… Ezután egészen aprólékos elemzés következik, olyan részletekig, hogy pl. a testbeszédet mit mutat kifelé…
  4. Írásos elemzés play-by-play érkezik kedden mindenkinek, mindenről.
  5. A meccsek előtt a crew tart egy kb. 1,5 – 2 órás pregame metting-et, ahol a két csapatra, a várható körülményekre, csapatok speciális játékaira felkészülnek, valamint egyeztetik/kielemzik az előző hét esetleges „izgalmasabb” történéseit. Van egy kb. 1 órás meeting, ahol az adott helyszínnel kapcsolatos minden biztonsági és vészhelyzeti eljárását kell alaposan megismerni (FBI és helyi rendőri és biztonsági szerveivel)
  6. Fizikai felkészülés: ez mindenkinél alap. NFL-ben nem nagyon fogsz látni túlsúlyos, elhízott tohonya alakokat. Jó néhányan korábban maguk is játszottak, akár NFL-szinten is, így eleve lételemük a sport, a mozgás. De ezt nem is lehetne másként: a játékvezetők minden évben 1 évvel idősebbek lesznek, a játékosok pedig egy évvel fiatalabbak és lépést kell velük tartani! A futóedzés mindenkinél napi rutin, de sokan mellette még a gym-be is sokszor ellátogatnak (és ez látszik is pár kollégán, pl. Hochuli :)) Kötelező fizikai felmérés szezon előtt, stb.

Amikor egy szabálytalanságnál, az azt elszenvedő fél sikeres játéka miatt törlik a büntetéseket, az minden esetben edzői választás, vagy léteznek automatikus előnyszabályok is? Előfordulhat, hogy egy büntetés ugyan kevesebbet yardot/first down-t/stb hoz a konyhára, de stratégiai szempontból [pl: time management, vagy ilyesmi miatt] mégis jobb lenne, de nem kaphatják meg?

Minden esetben lehetséges nem kérni a büntetést, de sokszor teljesen nyilvánvalóan hülyeség lenne kérni a játék eredménye helyett. Kevesen láttunk olyat, hogy egy 10+ yardos play és 1st down helyett valaki kérte az 5 yardot egy offside miatt. Olyat is ritkán, hogy valaki nem kérte a TD-t, mert volt egy defense szabálytalanság 🙂 🙂 Persze a lehetőség adott és ha valaki úgy ítéli meg, akkor lehet kérni a büntit is (jó példa a kérdésben említett time management)

A meccset, és a második félidőt is megnyitó kirúgások különböznek valamiben a pontszerzések után látottaktól? Teszem azt, szükség esetén [vagy csak szimplán pofátlanságból] szabályos lenne ezekben az esetekben onside kick-et hívni?

A kirúgások (Szabály szerint szabadrúgások) mindig ugyanazok. Nagyon leegyszerűsítve: az onside kick is egy szabályos kirúgás, csak rövid 🙂 Nem attól lesz az adott rúgás onside, mert valami speciális szabály van rá, hanem mert megpróbálja a rúgó csapat visszaszerezni azt! Ettől még a szabály ugyanaz: a labdának meg kell tennie minimum 10 yardot, mielőtt a rúgó csapat játékosa megérintené a labdát!

Ahogy a wildcat formáció, a read option, meg az up tempo offense is egy-egy edző/játékos/generáció hozománya képpen előbukkantak a semmiből, előfordulhat, hogy a jövőben valamikor gyakoribbá válhatnak a több passzot is alkalmazó játékok? Nem kifejezetten a Saints kiesése előtti másodpercekben látottakra gondolok, hanem olyasmire, ami esetleg a futó-irányítókhoz hasonló hibrideket képez az elkapók és azok passzai révén?

Elképzelhető, de nem hiszem, hogy olyan elterjedt sztori lenne, hogy állandó szisztémát építsenek rá. A védelmek olyan fegyelmezettek és olyan jól tudnak olvasni, hogy ha a play elején passzt olvasnak, akkor ahhoz ragaszkodni fognak még egy két hátra-passz esetén is. Attól, hogy van egy hátra-passz beépítve, a fal még nem mehet előre, „passzt fog blokkolni”, ami egyértelműen a passzjáték jele – és a safety-k (sőt az LB-k sem) nem fognak ész nélkül előremenni. Max az az oldal, ahová ment az első passz – ott meg blokk nélkül egy ember úgysem megy semmire… Persze mindig mindenki próbál újat kitalálni, de ennél sokkal komplexebb stratégiát kell kitalálni, mintsem több passz egy játékban.

Tavaly New Orleans-ban melyik játékosok tette Rád a legnagyobb benyomást és miért?

New Orleans: az összes óriás! Komolyan: Jason Witten – mert Cowboy! 🙂 Deion Sanders – mert Ő általában egy hihetetlen figura, egyszerűen jó a közelében lenni és hallgatni. Élete a foci és nagyon tudott élni a lehetőségével. De ez általában egy elmondhatatlan élmény. Volt egy-két ember, aki kifejezetten meglepő volt (pl. Colin a szótlan, tejbetök motyogásával), de általában mindenki jó fej. És a kevésbé neves, felkapott játékosokkal sokkal könnyebb szóba elegyedni, mert azok örülnek ennek és nem unják már minden percét a sajtónak. Ha nem a sablont kérdezet, hanem Ő érdekel, akkor azonnal megnyílnak és nagyon jó arcok. Nekem pl. nem is NO-ból, hanem még Dallasból volt hihetetlen Troy Polamalu: mindenki egy „állatnak” képzeli. A sajtótájékoztatón az asztalnál a kezét tördelve ült és olyan halkan motyogott, mint egy megszeppent óvodás… Vagy hogy titeket is említselek: Dallasban a Packs D-line ült egy asztalnál. Ugye mindenki a nagyi kedvencét (B.J. Raji) kérdezgette a TD tánca után és ha megkérdezted a többieket, akkor nem is értették elsőre, hogy mi a helyzet, miért őket kérdezem, miért velük akarok beszélgetni. Meg persze van olyan is, aki fogja a telefonját és azzal játszik, a fülében egy fülhallgatóval – mintha meg sem hallana… 🙂

Milyen retorziók érhetik a bírókat hibás döntéseik miatt? Esetleg sorozatos tévedések után felfüggeszthetik őket a szezon teljes idejére?

Ahogy említettem egy-egy ember ritkán hibázik sorozatban. Olyan jellegű-méretű hibát követhetnek el, ami után kb. esélyük sem marad a PO-ra, de sorozatban nem szoktak hibázni. Annál ezek az emberek sokkal profibbak, sokkal jobbak. Olyanról még nem hallottam, hogy egy egész szezonra kivegyenek valakit – és menet közben pótolni is borzasztóan nehéz egy NFL-játékvezetőt…

Mi a véleményed Welker blokkolása szabályos volt vagy nem Talib ellen az AFC döntőben?

Sajnos ez nincs meg, de ha küldesz egy linket, akkor talán tudok mondani „okosat” is 🙂

Egy bíró minden meccsen ugyan abban a pozícióban tevékenykedik, vagy meccsenként váltakozhat és mi alapján dől el, hogy egy bíró melyik pozíciót kapja?

Az NFL-ben igen. Még az NCAA-ben is kevés a váltogatás. Ez az évek során kialakul, ki hol érzi magát jól, melyik pozíció fekszik neki. Nyílván az NFL-be olyan pozícióba kerül az ember, amit előtte sokat csinált és rengeteg tapasztalata van, reflexből megy majdnem minden.

Köszönöm szépen a türelmet és ezúton szeretnék gratulálni a a Klubhoz!

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful