Packers Hungary Club

USS Green Bay

hatter_logo-180x180

A Green Bay Packers évek óta támogatja az amerikai hadsereget. Minden évben több száz mentőcsomagot vásárol és juttat el a világ legkülönbözőbb pontján állomásozó katonák számára, az NFL Tisztelgés a szolgálat előtt kampánya kapcsán pedig különféle színes táblákkal készítenek kompozíciókat a lelátókra, valamint élő összeköttetést teremtenek a külföldön állomásozó katonák és a Lambeau Field között az óriás kivetítőn egy hazai mérkőzésen, rendszeresen adományoznak a veterán egyesületnek és folyamatosan komplett támogatottságukról biztosítják a katonákat.

Azt viszont kevesen tudják, hogy az amerikai haditengerészet kötelékében szolgál egy hajó, amelynek különleges kapcsolata van a Packers-szel. Ez pedig a USS Green Bay.

The_Green_Bay_(LPD_20)_near_New_Orleans

A USS Green Bay az egyik legmodernebb hajója a haditengerészetnek, első megbizatását 2009-ben kapta, a névadó ceremónián három évvel korábban 2006-ban esett át. A Green Bay egy San Antonio osztályú szállító-támogató hadihajó, 25 ezer tonnás összsúlyát összesen 40 ezer lóerő hajtja a vízen maximum 22 csomós sebességgel. Több mint 200 méter hosszú, így egy amerikai futball pálya kétszer ráférne hosszában. Feladatai között többnyire a szárazföldi haderők támogatása szerepel, ennek megfelelően egy komplett zászlóaljat képes partra juttatni (800 főt), beleértve a teljes felszerelésüket, sőt még a járműveiket is, teherautókat és tankokat is. Ennek végrehajtásához két légpárnás szállító egység, egy partraszálló hajó és négy Sea Knight helikopter áll rendelkezésre a fedélzetén. Emellett mentési feladatokban is aktívan részt vesz a hajó és legénysége.

mont

vágat

A USS Green Bay LPD-20 második hajó ezen a néven, elődje a USS Green Bay LPD-101 egy ágyúnaszád hajó volt, amit a 60-as évek végén állítottak szolgálatba és a kubai térségben teljesített szolgálatot. Az új modern hadihajót ennek az elődnek a tiszteletére nevezték el szintén Green Bay városáról, a neves előd sziluettképe szerepel a utódja címerében is.

“A USS Green Bay ennek az élénk városnak a büszke embereit képviseli, akik fenntartják az amerikai értékeket és hagyományokat, városuk egyet jelent a győzelemmel. Ezekben a vonásokban osztoznak a haditengerészettel” – hangzott el 2006-ban, New Orleansben, a hajó avatóján.

logo

A ceremónián közel 5 ezer embert vett részt, köztük Green Bay polgármestere, Jim Schmitt. A csapat és a legénység kapcsolata azóta is töretlen ami a kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapul. Maga a hajó gyakorlatilag egy komplett emlékmű, múzeum melynek minden porcikája a konyhától kezdve, a kantinon át, a legénységi szállásokig tisztelgés a Packers előtt.

mont2

A Packers legendás “G” logója borítja szinte az egész hajót (még a hajóhoz tartozó helikoptereken is megtalálható), és a teljes fedélzet tele van olyan ereklyékkel amivel egy múzeumot meg lehetne tölteni. Aláírt bekeretezett mezek borítják a falat, Lombardi szobra díszeleg a hajón lévő bolt előtt, minden Super Bowl kupa másolata megtalálható a hajón, a leszálló platformot szerényen csak Lambeau Fieldnek hívják. A közlekedő folyosók is mind egy egy legendás játékos utána kapták a nevüket, köztük Reggie White, Brett Favre vagy éppen Bart Starr. Mellettük van a hajón Lombardi Avenue és Packerland Avenue is. A parancsnoki híd falát a legendás edző Vince Lombardi szavai borítják.

mont4

Olyan különleges relikviák is helyet kaptak a hadihajón, mint a Lambeau Field 50. évfordulós csapata által aláírt labda, valamint a Super Bowl XXXI és az XLV győztes csapat által aláírt ereklye. A Super Bowl XLV-ről egy másik egyedi tárgy is van a gyűjteményben, egy Mark Murphy által aláírt zászló “A USS Green Bay legénységének, Go Pack Go” felirattal.

kupa

Mint minden amerikai hadihajónak, a USS Green Bay-nek is van kabala figurája, akár csak egy futball klubnak. A többi hajón ez általában büntetés egy fiatal tiszt számára, de ezen a hadihajón egy kicsit ez is másképp van. Tim Mahoney számára igazi megtiszteltetés ez a fajta szerepkör, ugyanis mint Green Bay szülötte büszkén viseli a habszivacs sajtkalapot, sőt az évek folyamán egy komplett jelmezt készített hozzá. Mahoney kalandos úton jutott a lehetőséghez, hogy a szülővárosáról elnevezett hajón szolgálhasson.

“Egy hely volt, én pedig a 39. helyen álltam a sorban. Beszéltem az előttem lévőkkel, és volt egy srác sokkal előrébb. Így hát megállapodtunk. Ez teljesen szokványos, de elítélendő dolog ám rájöttem, hogy megérte abban a helyzetben. Belekerült pár száz dolcsimba. A mi hajónkon vidám a légkör. A kapitány azt akarta, hogy viseljem a sajtsapkát, de úgy döntöttem elkészítem hozzá ezt a jelmezt. Szereztem egy vállvédőt, van egy két színre fújt maszkom és egy bajnoki övet is találtunk, és természetesen a Packers mez.” – meséli Mahoney

kabala

A mez természetesen teljesen egyedi, ezt még Mark Murphy elnök ajándékozta a hajónak, a 20-as szám van rajta a hajó száma után és a USS Green Bay felirat. Ilyen meze egyébként a teljes legénységnek van. Mahoney a hajó kabalája amolyan nagykövete is a hajónak, a Green Bay-i Lombardi középiskolai diákjainak videó-konferencián mutatta be a hadihajót, egy alkalommal pedig személyesen is meglátogatta az iskolát.

mont3

A hajó kapitánya jelenleg Joseph R. Olson parancsnok, aki Wisconsin államban született és természetesen Packers szurkolóként nőtt fel. A bevetések általában több hónapig tartanak, nem ritkán több mint fél évig is a hajón él a legénység, ehhez mérten egy komplett kisvárossal felérő létesítmény kapott helyet a fedélzeten. A fitness teremtől a mozin át a boltig minden megtalálható rajta, saját postája is van, külön irányítószámmal. Természetesen az NFL mérkőzéseket is követik a hajón, a hangárban felállított óriás kivetítőn nézik a mérkőzéseket a tengerészek és katonák.

“Az előző parancsnokunk nem wisconsini volt, de ő is szerette nézni. A legénység nagy része természetesen Packers drukker, de aki nem, az is egy kicsit azzá válik.” – mondta legénység egy tagja.

Mark Murphy is tiszteletét tette már a fedélzeten, 2009-ben mikor üzembe helyezték a monstrumot egy csapat iskolás gyereket vitt magával Green Bay-ből az eseményre.

“Ez igazán lenyűgöző. A szervezetünk Green Bay városával karöltve nagyon erős kapcsolatot ápol a hadsereggel. Hogy egy hadihajó viseli a Packers logót az igazi büszkeség” – mondta Murphy

A USS Green Bay egy igazán különleges hajója az amerikai haditengerészetnek. Egy állig felfegyverzett rendíthetetlen hadihajó, ami az utolsó csavarig büszkén viseli a legendás “G” logót. A világ legjobban őrzött, úszó Packers múzeuma.

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful